Cum trebuie sa se raporteze instantele din Romania fata de decizia CJUE privind prescriptia? Parchetul General a sesizat Inalta Curte de Casatie si Justitie

Parchetul General a sesizat Inalta Curte de Casatie si Justitie in vederea pronuntarii unei hotarari prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, in legatura cu modul in care instantele trebuie sa aplice decizia Curtii de Justitie a Uniunii Europene privind prescriptia.


Parchetul a folosit ca pretext introducerea unei cai extraordinare de atac – recursul in casatie – intr-un dosar in care fostul primar din Navodari, Matei Nicolae, a fost judecat pentru retrocedari ilegale de terenuri la malul Marii Negre, cu un prejudiciu de 25 milioane euro. La instanta de fond, fostul edil primise o condamnare de 9 ani inchisoare, insa dosarul a fost inchis la apel de instanta suprema, pe motiv ca faptele s-au prescris.

In cursul zilei de astazi, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a declarat recurs in casatie impotriva deciziei nr.237 din 21 iulie 2023 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie – Sectia Penala, pronuntata in apel in dosarul nr. 3743/2/2015 privind mai multi inculpati si avand ca obiect savarsirea unor infractiuni de coruptie si spalarea banilor, in care DNA a dispus trimiterea in judecata la data de 27 noiembrie 2014.

Avand in vedere multiplele opinii juridice exprimate in spatiul public si pentru a preveni generarea unei practici neunitare in aplicarea Deciziei CJUE din 24 iulie 2023 in cauza C-107/23, in cuprinsul motivelor de recurs in casatie a fost formulata si o cerere de sesizare a Inaltei Curti de Casatie si Justitie in vederea pronuntarii unei hotarari prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept”, a transmis luni Parchetul General, intr-un comunicat de presa. (V.E.)

 

Leave a Reply