Doctorii din Israel au anuntat ca intra in greva, marti, pentru a protesta fata de adoptarea unei legi din pachetul de reforma judiciara propus de coalitia de dreapta a premierului Benjamin Netanyahu, prin care sunt limitate prerogativele Curtii Supreme, relateaza agentiile de presa internationale citate de The Guardian.
Asociatia Medicala Israeliana, care sustine ca reprezinta aproximativ 95% din medici, a declarat ca va organiza un protest de 24 de ore, cu exceptii pentru asistenta medicala din Ierusalim si asistenta medicala de urgenta din intreaga tara.
Saptamana trecuta a organizat o scurta greva de avertisment, sustinand ca revizuirea judiciara ar „devasta sistemul de sanatate”. Medicilor li se vor alatura marti 73% dintre stagiari, potrivit Organizatiei Medicilor Stagiari. Ministrul Sanatatii, Moshe Arbel, ar fi solicitat un ordin judecatoresc pentru a impiedica greva medicilor.
Medicii se alatura celor circa 10.000 de rezervisti care au amenintat ca nu vor mai servi in armata, daca guvernul nu renunta la reformele judiciare.
Luni, Parlamentul israelian a ratificat legea privind caracterul rezonabil prin care judecatorii nu mai pot anula anumite hotarari guvernamentale. Legislatia a fost adoptata cu 64 pentru si 0 impotriva pentru ca parlamentarii opozitiei au parasit sala.
Opozantii proiectului de lege au declarat ca vor contesta noua lege la Curtea Suprema. Liderul opozitiei, Yair Lapid, a declarat ca va cere instantei supreme sa anuleze legea, argumentand ca votul din Knesset marcheaza „o preluare a puterii de catre o minoritate extrema asupra majoritatii israeliene”.
„Este o zi trista. Aceasta nu este o victorie pentru coalitie. Aceasta este distrugerea democratiei israeliene”, a spus el dupa incheierea votului.
Intr-un discurs televizat luni seara, Netanyahu a descris proiectul de lege ca fiind „un act democratic necesar” care va „restabili un echilibru intre ramurile guvernului”. Premierul israelian a facut apel la un nou dialog cu opozitia si a pledat pentru unitate nationala.
Protestele continua
Luni seara, strazile din jurul parlamentului din Ierusalim au fost intesate de aproximativ 20.000 de protestatari cu steaguri albastre si albe. Unii au ajuns in oras pe jos, dupa un mars intins pe patru zile saptamana trecuta. „Nu vom renunta niciodata”, au strigat ei dupa ce s-a anuntat rezultatul votului. Pe ziduri si garduri au fost lipite autocolante pe care scrie „nu vom servi un dictator”, „democratie sau rebeliune” si „salvati Israelul de Netanyahu”.
Politia a folosit tunuri cu apa – si, pentru prima data, gaz urat mirositor – pentru a dispersa multimea care bloca drumurile, dintre care unii aprinsesera focuri, in timp ce centre comerciale si intreprinderi din multe orase si-au inchis usile in semn de solidaritate. Multi protestatari si-au pus dopuri in nas sau au tinut in mana crengute de rozmarin culese din tufisurile din apropiere pentru a incerca sa atenueze mirosul de gaz. Au fost efectuate cel putin 19 arestari.
Mii de oameni au manifestat, de asemenea, in centrul Tel Avivului – centrul a luni de proteste antiguvernamentale. Au avut loc incaierari intre politie si protestatari, cel putin opt persoane au fost arestate, iar manifestantii au aprins focuri de tabara. Politia a declarat ca a arestat un sofer care a lovit un grup de protestatari in centrul Israelului, ranind trei persoane.
Reactii internationale
Casa Alba a declarat ca presedintele SUA Joe Biden nu a renuntat la obiectivul sau de a convinge politicienii din Israel sa negocieze pentru un consens mai larg. Secretarul de presa Karine Jean-Pierre a declarat: “Este regretabil ca votul a avut loc astazi cu cea mai slaba majoritate posibila”.
Ministerul german de externe a declarat luni ca „regreta foarte mult” ca negocierile dintre guvern si opozitie au esuat „pentru moment”.
„Avand in vedere legaturile noastre profunde cu Israelul si cu poporul sau, privim cu mare ingrijorare tensiunile tot mai profunde din societatea israeliana. Mai ales dupa adoptarea de astazi a primei parti a planificatei restructurari a sistemului judiciar, ramane important sa acordam suficient timp si spatiu pentru o dezbatere sociala larga si un consens”, a subliniat aceasta.
Consiliul britanic al deputatilor a sustinut eforturile presedintelui israelian Isaac Herzog de a ajunge la un consens si a indemnat liderii israelieni sa continue discutiile pentru „a preveni adancirea unei crize constitutionale care va provoca daune imense chiar structurii societatii israeliene”. In ceea ce priveste negocierile, a declarat ca este „profund dezamagit de faptul ca, in acest stadiu, eforturile au esuat”.
Grupurile evreiesti din SUA au condamnat votul ca fiind o amenintare la adresa democratiei si au avertizat ca acesta ar putea afecta relatiile cu evreii americani.
Comitetul Evreiesc American, unul dintre cele mai vechi grupuri pro-Israel din SUA, si-a exprimat „profunda dezamagire” fata de rezultatul votului si s-a declarat „foarte ingrijorat” de faptul ca acesta va adanci diviziunile in societatea israeliana, pe fondul unor demonstratii uriase impotriva legii, inclusiv in armata, unde mii de rezervisti militari ameninta ca vor refuza sa se prezinte la datorie.
„Efortul continuu de a face presiuni asupra reformei judiciare, in loc sa se caute un compromis, a semanat discordie in cadrul Fortelor de Aparare israeliene intr-un moment de amenintari ridicate la adresa patriei evreiesti si a tensionat relatia vitala dintre Israel si evreii din diaspora”, a declarat aceasta. (I.P.)
Sursa: comisarul.ro