Fostul comandant al Detasamentului 3 Mobil Jandarmi Ordine Publica din cadrul Gruparii de Jandarmi Mobila „Tomis” Constanta, maiorul Romi Gorun, a fost condamnat la 2 ani si 6 luni de inchisoare cu suspendare intr-un dosar de coruptie. Ofiterul a fost gasit vinovat de Tribunalul Militar Bucuresti de abuz in serviciu, fals intelectual si uz de fals, pedeapsa fiind aplicata ca urmare a acceptari acordului de recunoastere a vinovatiei.
In acelasi dosar au fost cercetati alti doi jandarmi, plutonierii Leu Marinache si Ionut Olteanu. Ambii au facut acorduri de recunoastere a vinovatiei, dar in cazul plutonierului Olteanu, Tribunalul Militar Bucuresti a decis sa trimita cauza procurorului militar, in vederea continuarii urmaririi penale.
Cei trei jandarmi au ajuns sa fie judecati de instanta militara dupa ce au fost surprinsi intr-o situatie speciala. Cei trei jandarmi au chiulit de la serviciu ca sa lucreze la un bar aflat pe plaja din Constanta, detinut de sotia maiorului. Astfel, Romi Gorun si cei doi subordonati ai sai erau platiti de Ministerul de Interne, desi ei vindeau sucuri si sezlonguri pe plaja din Constanta.
O ”anonima” trimisa la Directia Generala Anticoruptie a declansat ancheta, astfel ca un ofiter judiciar a lucrat sub acoperire, a imbracat haine de turist si a mers pe plaja din Constanta sa-i surprinda pe cei trei in actiune. Probele adunate (video, foto si audio) au demonstrat ca maiorul si subordonatii sai erau la plaja in loc sa fie in misiunea pentru care erau pontati.
”Activitatile lucrative” de la barul sotiei ofiterului s-a desfasurat in perioada 02.07.2022-12.09.2022, perioada in care jandarmii incasau si salariul de la MAI.
Cauza a fost inregistrata la nivelul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul pentru efectuarea urmaririi penale in cauze privind infractiunile de coruptie savarsite de militari. Cei trei si-au recunoscut faptele si au acceptat sa dea inapoi ministerului suma de 7073 de lei, prejudiciul produs in dauna Ministerului Afacerilor Interne.
Plutonierul adjunct Leu Marinache a fost condamnat la 1 (un) an si 10 (zece) luni inchisoare cu suspendare pentru savarsirea infractiunii de complicitate la infractiunea de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. Ca pedeapsa suplimentara, plutonierul va trebui sa munceasca in folosul comunitatii pentru o perioada de 60 de zile. Instanta militara i-a interzis lui Marinache dreptul de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat, pe o perioada de 1 an si 10 luni.
In aceeasi situatie se regaseste si maiorul Romi Gorun. Ramane inca nelamurita situatia celui de-al doilea plutonier, avand in vedere ca dosarul sau se va intoarce la parchet pentru continuarea urmaririi penale. (V.E.)