VIDEO / Perchezitii la mai multe azile de batrani, unde persoanele varstnice au fost abuzate. „Erau torturati, obligati sa munceasca, infometati”, transmite DIICOT

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) – Structura Centrala, impreuna cu politisti din cadrul Directia de Investigatii Criminale, anunta ca pun in aplicare marti dimineata, 4 iulie, 31 de mandate de perchezitie domiciliara, in municipiul Bucuresti si pe raza judetelor Ilfov, Ialomita, Arges, Calarasi, Constanta si Olt, intr-o cauza privind savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, trafic de persoane, fals in declaratii, fals intelectual, fals material in inscrisuri oficiale si delapidare.


In cauza s-a retinut faptul ca, incepand cu luna noiembrie 2020, pe raza judetului Ilfov au fost constituite doua grupuri infractionale organizate, in scopul exploatarii persoanelor cu dizabilitati sau aflate in situatii vulnerabile.

„Exploatarea persoanelor vatamate, persoane varstnice sau aflate in incapacitatea de a se ingriji singure, a fost realizata prin supunerea la tratamente inumane ori degradante, prin exploatarea muncii neremunerate, prin constrangere si exercitarea de acte de violenta fizica, prin lipsirea de hrana suficienta si adecvata nutritional, prin lipsa sau neadministrarea tratamentului medical adecvat diagnosticului fiecarui beneficiar, prin lipsa ingrijirii si asigurarea igienei beneficiarilor care nu aveau capacitatea fizica si/sau psihica de autoingrijire, scopul final fiind concretizat in obtinerea, pe nedrept, de catre liderii grupurilor infractionale organizate si de catre ceilalti membri a unor foloase patrimoniale, prejudiciul estimat fiind in suma de peste 5,2 milioane de lei”, a precizat DIICOT.

„56 de persoane au fost duse deja la spitale din Bucuresti. Doar patru au avut nevoie de continuarea tratamentului in spital si au ramas internate. Actiunile noastre sunt pentru ingrijirea acestor persoane si transportarea lor la spitale”, a declarat Bogdan Toma, de la DSU.

Totodata, politia a facut public un numar de telefon unde rudele pot afla informatii despre batranii din camine si locul unde se afla acum. Numarul de telefon este – 0743164790.

Georgian Dragan, purtatorul de cuvant al Politiei, a declarat ca 26 de persoane vizate au fost identificate si vor fi duse la audieri. 15 martori vor fi audiati. Au fost ridicate mai multe probe, a spus Dragan. Politistii si procurorii au descoperit peste 100 de batrani abuzati de cei care trebuiau sa ii ingrijeasca. Erau torturati, obligati sa munceasca si, de multe ori, nu primeau nimic de mancare. Politistii au facut perchezitii in aceasta dimineata in zeci de camine private, iar batranii vor fi dusi la spitale din Bucuresti pentru ingrijiri medicale.

Este vorba despre trei azile de batrani din Ilfov, unde varstnicii erau adusi de rude pentru a fi ingrijiti, dar care erau obligati sa munceasca si nu primeau mancare sua medicamente.

Georgian Dragan, purtator de cuvant al Politiei: “Exploatarea acestor persoane se facea prin constrangere, prin exercitarea de acte de violenta, prin munca neremunerata, lipsea medicamentatia necesara fiecarei persoane in parte, hrana era inadecvata si aceste persoane erau supuse unor tratamente degradante si inumane”. 

DGASPC sector 3 si DGASPC Ilfov ar fi atribuit mai multe contracte unei asociatii, care ar fi trebuit sa se ocupe de ingrijrea lor, ceea ce insa nu s-a intamplat. De altfel, asociatia respectiva nu avea autorizatie de functionare.

Asociatia respectiva a fost condusa o perioada de o consiliera a Gabrielei Firea. Ministerul Familiei a transmis insa ca acea consiliera a demisionat in martie 2022, iar Firea nu are nicio legatura si nicio informatii despre acest caz, singura relatie dintre cele doua fiind de “prietenie si colegialitate”.  

„Avand in vedere particularitatile cauzei, la unele adrese unde se efectueaza perchezitii domiciliare, alaturi de politisti actioneaza medici specialisti si asistenti medicali din cadrul I.N.M.L. „Mina Minovici” Bucuresti, precum si personal medical de specialitate, inclusiv psihologi si specialisti in consilierea psihologica a victimelor, din cadrul Departamentului pentru Situatii de Urgenta al M.A.I., Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta si SMURD Bucuresti, care asigura si suport logistic cu autospeciale pentru transport personal si victime multiple.

Este vizata cu prioritate salvarea vietii si protejarea integritatii corporale a persoanelor vatamate, precum si identificarea si ridicarea unor mijloace de proba”, a mai mentionat DIICOT.

Pe intreg parcursul procesului penal, persoanele banuite beneficiaza de drepturile si garantiile procesuale prevazute de Codul de procedura penala, precum si de prezumtia de nevinovatie. (V.E.)

Leave a Reply