Sute de taximetristi au renuntat la curse, marti, si au pornit in coloana pe strazile marilor orase, pentru a cere abrogarea unei Ordonante de Urgenta din anul 2019, care reglementeaza transportul alternativ de persoane. Soferii de taxi reclama ca masinile companiilor de ride sharing le fac concurenta neloiala, scrie news.ro.
Peste 100 de taximetristi au participat la protestul de la Timisoara Soferii de taxi s-au adunat in zona Stadionului ”Dan Paltimisanu”, apoi au pornit pe mai multe strazi din oras.
Protestatarii spun ca soferii care practica transportul alternativ le fac concurenta neloiala, nu platesc taxe si practica tarife mult mai mici. Acest lucru, spun ei, conduce la intrarea in colaps a activitatii de taximetrie si la pierderea a zeci de mii de locuri de munca la nivelul intregii tari.
„Este singura meserie din tara cu dubla reglementare, desi avem legea 38/2003 (lege speciala) a mai fost data OUG 49/2019 care reglementeaza transportul alternativ de persoane care desfasoara transport persoane in regim de taxi conform deciziei Curtii Europene de Justitie din 2019) – 5 ani (2014 – 2019) au functionat ilegal neplatind taxe si impozite de miliarde de euro la statul Roman”, se arata intr-un comunicat transmis de catre Asociatia Banat Taxi.
Taximetristii cer abrogarea OUG 49/2019 privind transportul alternativ. Ei sustin ca firmele de ride sharing precum Uber sau Bolt le fac concurenta neloiala reclamand ca, in timp ce pentru activitatea in regim taxi exista in orase un numar limitat de licente, pentru masinile de ride sharing nu exista restrictii in acest sens.
Initiativa privind acest protest apartine Asociatiei Nationale a Patronatului Operatorilor in Transport in Regim de Taxi (ANPOTRT), filiala Cluj, acestei initiative alaturindu-se taximetristi din 29 de orase.
Oficialii ANPOTRT sustin ca OUG 49/2019 care este „neconstitutionala si ilegala” si spun ca jurisprudenta constanta a Curtii Constitutionale stabileste ca ordonantele de urgenta pot fi adoptate daca prin reglementarile pe care le contin au consecinte pozitive in domeniile in care intervin si prin adoptarea acestui act normativ nu se ” prejudiciaza”, nu se “aduce atingere”, iar reglementarile nu “antreneaza consecinte negative”. (R.G.)