Fostul viceprimar al municipiului Alba Iulia, Dorin Serdean, a fost arestat preventiv la cererea procurorilor europeni. Masura a fost admisa de magistratii Tribunalului Bucuresti, pe o perioada de 30 de zile.
Recent, Serdean a fost si actionar majoritar al clubului Dinamo Bucuresti.
Dorin Serdean a fost arestat preventiv miercuri, 14 iunie 2023.
Acesta este vizat intr-un amplu dosar anchetat la nivel european. Este suspect ca ar fi facut parte dintr-o retea infractionala de furnizare de scrisori de garantie false, catre beneficiarii de proiecte din fonduri UE, pentru asigurarea unor eventuale daune.
Totul a iesit la suprafaca in urma unei anchete mai ample, finalizate cu o serie de perchezitii care au avut loc la in data de 16 mai 2023, la cererea Parchetului European.
Din cate se pare printre persoanele vizate de ancheta se afla si fostul viceprimar al municipiului Alba Iulia, Dorin Serdean.
Ce au constat procurorii europeni
Parchetul European au anuntat ca perchezitiile au loc in Bucuresti, Alba, Arad, Cluj, Constanta, Hunedoara, Iasi, Mures si Olt. De asemenea, au loc descinderi si in Roquebrune-Cap-Martin, in sudul Frantei.
Ancheta a scos la iveala ca in perioada 2020 – 2023 in cadrul mai multor proiecte cu finantare europeana au fost emise mai multe scrisori de garantie de catre banci fictive sau entitati financiare dubioase care nu dispuneau de numerarul necesar pentru acoperirea daunelor asigurate.
Potrivit Parchetului European, o banca fictiva care aparent functiona in Insulele Comore a emis scrisori de garantie prin care a asigurat autoritatilor publice din Romania plata unor sume in valoare totala de aproape 20 de milioane de euro.
In mod similar, institutiile financiare care ar opera in Cehia, Letonia si Spania ar fi emis scrisori de garantie pentru a fi utilizate in Romania, fara a avea dreptul de a face acest lucru, si fara fondurile necesare pentru acoperirea daunelor asigurate.
Cum functiona schema infractionala
Pentru proiectele care beneficiaza de finantare europeana, castigatorul contractului finantat de UE trebuie sa depuna o scrisoare de garantie de buna executie, emisa de o institutie financiara care se obliga sa plateasca anumite sume de bani (valoarea garantiei), in cazul in care serviciile nu sunt executate corect.
In plus, in cazul in care beneficiarul fondurilor primeste un avans, acesta trebuie sa depuna si o scrisoare de garantie catre autoritatea contractanta, asigurand recuperarea avansului.
Potrivit EPPO, suspectii ar fi emis scrisori de garantie in numele unor entitati financiare fictive sau cu resurse financiare fictive. In schimbul eliberarii scrisorilor de garantie, suspectii ar fi incasat sume importante de bani pe care le-ar fi folosit in interes propriu, mai arata Parchetul European.
In situatia in care un contractant nu isi indeplinea obligatiile contractuale, autoritatile contractante nu puteau executa aceste scrisori de garantie, deoarece entitatile emitente nu dispuneau de resursele financiare necesare.
Parchetul European a mai transmis ca perchezitiile – care sunt inca in desfasurare – se fac cu sprijinul mai multor structuri din Romania si Franta, precum Politia Romana, Institutul National de Criminalistica, Jandarmeria Romana. (V.E.)
sursa: eppo.europa.eu