Perchezitii la o familie din clanul Carpaci! Procurorii DNA cerceteaza accesarea ilegala a peste 400.000 de euro din fonduri europene

Procurorii DNA au descins, in cursul diminetii, la mai multe adrese din Caransebes, judetul Caras-Severin, la o familie care face parte din clanul Carpaci si care este suspectata de frauda in domeniul fondurilor europene. Prejudiciul se ridica la 2 milioane de lei, adica peste 400.000 de euro.


„Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate celor de coruptie efectueaza cercetari intr-o cauza penala ce vizeaza suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni asimilate celor de coruptie, comise in perioada 2016-2022, in legatura cu obtinerea nelegala de fonduri europene, in contextul implementarii unor proiecte derulate de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) si Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR).

In cursul zilei de 08 iunie 2023, ca urmare a obtinerii autorizarilor legale de la instanta competenta, se efectueaza perchezitii domiciliare in trei locatii, situate pe raza municipiului Caransebes, judetul Caras –Severin, reprezentand sediile unor societati comerciale si domiciliile unor persoane fizice.

In cauza, procurorii beneficiaza de sprijin din partea Directiei Generale Anticoruptie si a Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane”, a transmis biroul de presa al DNA.

Potrivit unor surse din cadrul anchetei, in perioada 2015 – 2022, familia suspectata a accesat fonduri europene, dupa ce a infiintat pe numele membrilor sai sau al unor persoane din anturaj, diferite societati comerciale sau prin PFA-uri prin care au depus documente sau declaratii false la Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) si Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA). De asemenea, au depus si personal astfel de documente sau declaratii in calitate de reprezentanti ai acestora.

Dupa ce cererile le-au fost aprobate, Marinela Carpaci si Ion Rusalin Carpaci au devenit beneficiarii sumelor astfel obtinute.

Ca mod de operare, pentru a beneficia de sume de bani in cadrul unor scheme de plata suspectii au incheiat in numele societatilor comerciale sau al entitatilor juridice pe care le reprezentau contracte de arenda avand ca obiect terenuri aflate in diferite judete din tara, dupa care depuneau la APIA cereri de sprijin financiar, solicitand plata in cadrul unor scheme.

Aceste plati erau conditionate de indeplinirea unor cerinte, printre care si calitatea de fermier activ, motiv pentru care cei doi au intocmit si folosit documente ce contineau date nereale pentru a face dovada calitatii de fermier activ sau au facut declaratii nereale prin care isi asumau angajamente in calitate de fermier activ.

Pentru a beneficia de sprijinul prin Masura 11 Agricultura ecologica, ce era conditionat de inregistrarea entitatii juridice in sistemul de agricultura ecologica si de obtinerea unui certificat eliberat, in urma unui control, de un Organism de Inspectie si Certificare in Agricultura Ecologica, Marinela si Ion Rusalin Carpaci au incheiat contracte de certificare in agricultura ecologica cu un astfel de organism.

In rapoartele de inspectie intocmite de doi inspectori s-a consemnat ca societatile detin livezi plantate cu meri sau pruni, aflate in anul I sau II de conversie la agricultura ecologica si ca urmeaza a fi recoltate diverse cantitati de fructe (intre 8 tone si 30 de tone), desi cercetarile au stabilit ca pe terenurile arendate fie nu exista livezi, fie au existat candva dar acum se afla in stare avansata de degradare si nu mai realizeaza productie.

Marinela si Ion Rusalin Carpaci au beneficiat astfel de suma totala de 2.000.000 lei. (V.E.)

Leave a Reply