Un avocat prins beat la volan, cu o alcoolemie de 1,10 g/l, condamnat doar la plata unei amenzi penale. „Este un eveniment izolat in viata sa”, spun judecatorii

Inalta Curte de Casatie si Justitie urmeaza sa se pronunte, la termenul din 28 iunie, in dosarul 432/33/2022, in care avocatul Dan Alexandru Morosan, din Baroul Cluj, a fost trimis in judecata pentru infractiunea de conducerea unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante.


Potrivit rechizitoriului intocmit de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Cluj, avocatul Dan Alexandru Morosan, acum auditor la Directia Comuna de Audit pentru Politica de Coeziune, Comisia Europeana, ”la data de 05.12.2018, in jurul orei 03,30, a condus autoturismul marca Citroen C4, cu nr. de inmatriculare…, pe str. Campului …., avand la ora 05,08 o alcoolemie de 1,10 g/l alcool pur in sange, iar la ora 06,08 o alcoolemie de 0,99 g/l alcool pur in sange”.

Pe fondul consumului de alcool, a pierdut controlul asupra directiei de mers si a patruns pe contrasens, tamponand un autoturism parcat si gardul imobilului de la nr. 157. Inculpatul a recunoscut consumul de alcool, indicand perioada in care bauturile ar fi fost ingerate precum si natura acestora, insa a sustinut ca ar fi pierdut controlul autovehiculului pentru a evita o pisica sau un caine care ar fi patruns intempestiv pe carosabil.

Paradoxal, desi infractiunea comisa de catre Dan Alexandru Morosan este pedepsita cu inchisoarea de la 1 la 5 ani, alternativ cu amenda penala, judecatorii Curtii de Apel Cluj au decis sa dea dovada de intelegere si sa-l condamne doar la plata unei amenzi penale de 6.000 lei.

„Tinand cont in special de circumstantele personale ale inculpatului, Curtea apreciaza ca fapta dedusa judecatii este un eveniment izolat in viata sa, avand convingerea ca se poate indrepta si prin aplicarea celei mai usoare sanctiuni. Cu certitudine ca procedurile penale desfasurate fata de persoana sa, de-a lungul a 4 ani, precum si restrictiile privind dreptul de a conduce autovehicule, au reprezentat la randul lor o lectie pentru inculpat, si un motiv in plus pentru a-si revizui conduita.

Un motiv in plus pentru aplicarea unei pedepse cu amenda penala este si faptul ca inculpatul lucreaza in strainatate, astfel ca ar fi impovaratoare executarea unor obligatii corelative unei solutii de condamnare cu suspendarea sub supraveghere a executarii pedepsei inchisorii”, si-au motivat inedita sentinta judecatorii clujeni, citati de FoaiaTransilvana.ro.

“In raport de situatia materiala a inculpatului, care este angajat intr-un stat european cu un nivel ridicat de trai, la o institutie de prestigiu, inregistrand cu certitudine venituri peste salariul mediu din Romania, Curtea va stabili valoarea unei zile amenda la 30 lei, cuantumul total al amenzii aplicate inculpatului fiind de 6.000 lei”, au calculat magistratii.

Inculpatul nu a fost de acord cu sentinta instantei de fond, astfel ca s-a adresat cu apel Inaltei Curti de Casatie si Justitie, urmand sa afle decizia finala la termenul din 28 iunie. Intre timp, instanta i-a prelungit, pentru a doua oara, dreptul de circulatie pe o perioada de 30 de zile, incepand cu data de 28.05.2023 pana la data de 26.06.2023. (G.I.)

Leave a Reply