Rusaliile 2023 / Obiceiuri si superstitii. Ce este interzis sa faci, de ce colinda calusarii si care este rolul descantecelor

Rusaliile semnifica Pogorarea Sfantului Duh si are loc la 50 de zile de la Invierea Mantuitorului Isus Hristos si la 10 zile de la Inaltare. In acest an se sarbatoreste pe 4 iunie.


Se mai numeste Duminica Mare sau Cincizecime si incheie ciclul pascal, respectiv Invierea, Inaltarea si Pogorarea Sfantului Duh. Se praznuieste in a opta duminica dupa Paste, iar pe 5 iunie este Sfanta Treime.

Semnificatii

Este una dintre cele mai vechi sarbatori crestine, datand de pe vremea sfintilor apostoli. Pana la inceputul secolului al V-lea intr-o singura zi erau Inaltarea si Pogorarea Sfantului Duh insa apoi cele doua sarbatori au fost separate.

Legenda spune ca atunci cand s-au implinit 50 de zile de la Inaltare, s-a auzit un tunet care a strabatut multimea adunata la Ierusalim, iar Duhul Sfant a fost vazut sub forma unor limbi de foc pogorand peste cei 12 apostoli si cei 70 de ucenici ai lui Isus Hristos. Atunci apostolii au inceput sa vorbeasca in toate limbile pamantului iar Sf. Petru a vorbit in mijlocul multimii si 3.000 de oameni s-au convertit la crestinism. Acestia au format prima comunitate crestina din Ierusalim.

In Imperiul roman, Rusaliile era sarbatoarea trandafirilor, inchinata mortilor. Crestinii au preluat obiceiul roman si au decis ca sambata dinaintea Rusaliilor sa fie considerata Sambata Mortilor sau Mosii de Vara.

Totodata, Rusaliile intruchipeaza si fetele imparatului Rusalim, care se spune ca aveau puteri magice si seduceau oamenii la miezul noptii. Mai sunt cunoscute sub numele de Iele.

Obiceiuri si superstitii

In aceasta zi, casele sunt impodobite cu ramuri sfintite de nuc, tei, plop sau stejar pentru a alunga relele si bolile. Frunzele de nuc semnifica limbile de foc care au coborat asupra apostolilor la Ierusalim.

Baietii tineri iau ramuri din paduri si le duc la biserica pentru a fi sfintite. Acestea se impart apoi credinciosilor. Ramurile de tei sfintite se pot folosi apoi ca leacuri tot restul anului.

In aceasta perioada are loc Jocul Calusarilor in anumite zone ale tarii. A doua zi de Rusalii, calusarii ies sa colinde pentru a alunga spiritele rele.

Femeile fac descantece si ung usile caselor cu usturoi pentru a pazi locuinta de rele tot anul.

In Transilvania, de Rusalii exista obiceiul udatului nevestelor. Femeile sunt stropite cu apa proaspata pentru a fi frumoase si sanatoase. Ele poarta leustean, pelin sau usturoi in san. Este plimbat boul impanat pe ulitele satului, impodobit cu flori si dus in fata bisericii, urmat de oamenii din sat.

In a doua zi de Rusalii exista obiceiul spalatului pe picioare cu pelin pentru a aduce noroc.

Nu este voie sa se spele haine si nu se face curat in casa si in curte. Nu se merge in locuri pustii, langa fantani sau paduri, pentru a nu intalni spirite rele.

Oamenii nu au voie sa se certe si nici sa dezvaluie secrete pentru ca pot fi pedepsiti. Nu este permis cataratul in copaci, nici calatoriile departe de casa. Nu este bine sa se mearga la scaldat deoarece este pericol de inec. 

Incepand cu ziua de Rusalii nu se culeg ierburi medicinale timp de 9 saptamani.

In sambata Rusaliilor se impart oale impodobite cu flori, cu un colac deasupra, pentru pomenirea mortilor. In duminica Rusaliilor se impart farfurii frumos impodobite pentru cei vii. (I.P.)

 

Leave a Reply