Sase filme de fictiune care au ca tema migratia din Europa si care au avut premiera mondiala la festivalurile de la Berlin si Venetia fac parte din competitia celei de-a zecea editii a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timisoara, ce va avea loc intre 12 si 16 iulie.
Filmele vor concura pentru Trofeul Ceau, Cinema! „Razvan Georgescu” si un premiu special stabilite de juriu, format din actrita Ioana Iacob si regizorii Paul Negoescu si Vlad Petri, dar si pentru Premiul Publicului, decis prin voturile spectatorilor.
„La aceasta editie aniversara, firul rosu care uneste cele sase filme – realizate de regizori si regizoare din Austria, Cehia, Israel, Italia, Polonia si Slovacia – este migratia. Un subiect atat de important in dezbaterile actuale nu putea sa lipseasca dintre preocuparile cineastilor. Tema s-a impus de la sine, semn ca cinematografia e atenta la schimbarile prin care trec societatile, inclusiv cele din Europa Centrala. Competitia Ceau, Cinema! 2023 ia pulsul momentului, prin povesti puternice, spuse in stiluri surprinzatoare”, afirma directorul artistic al festivalului, criticul de film Ionut Mares.
Castigator al premiului pentru debut la editia de anul trecut a Festivalului de la Berlin si nominalizat la premiile Academiei Europene de Film, „Sonne”, al regizoarei austriece de origine irakiana Kurdwin Ayub, are in prim-plan trei adolescente care se inregistreaza dansand lasciv in hijab si cantand o melodie pop, fara a anticipa consecintele jocului lor. „Sonne” se va vedea in premiera in Romania la Ceau, Cinema!, cu ajutorul Forumului Cultural Austriac din Bucuresti.
Tot de la Berlinale 2022 vine si „Macar de-ar fi ars” („Somewhere Over the Chemtrails”), debutul regizorului ceh Adam Rybanský, care va fi prezent la Timisoara. Cand un satean este ranit de o masina la o petrecere, un pompier local este imediat convins ca este vorba de un atac comis de un „arab”, insa un coleg al sau vede lucrurile altfel. Prezenta filmului si a regizorului la festival este posibila cu sprijinul Centrului Ceh din Bucuresti.
Celelalte patru filme au avut premiera mondiala in sectiunile Orizzonti si Orizzonti Extra ale editiei din 2022 a prestigiosului Festival de la Venetia.
„Printesa” („Princess”), regizat de italianul Roberto De Paolis, are ca protagonista o tanara imigranta din Nigeria care isi vinde corpul la periferia unui mare oras din Italia si al carei destin este pe punctul sa se schimbe atunci cand intalneste un barbat ce vrea sa o salveze. Femeia descopera insa ca mai intai trebuie sa se salveze pe ea insasi. Proiectia este sustinuta de Institutul Italian de Cultura din Bucuresti.
Debut al regizorului polonez Damian Kocur, inspirat de evenimente reale si jucat de neprofesionisti, „Paine si sare” („Bread and Salt”) spune povestea unui tanar si talentat pianist, student al Academiei de Muzica din Varsovia, care se intoarce pentru vacanta in micul sau oras natal, unde asista la un conflict tot mai periculos intre angajatii arabi ai unei saormerii si colegii sai de cartier. Proiectia filmului este posibila cu sprijinul Institutului Polonez din Bucuresti.
„Valeria se casatoreste” („Valeria Is Getting Married”), al regizoarei israeliene Michal Vinik, are in centru doua surori ucrainene care se decid sa se marite cu barbati israelieni prin casatorii aranjate online. Una dintre ele a facut-o deja si traieste acum in Israel, iar cealalta vrea o urmeze, numai ca realitatea se dovedeste mai complicata.
Cand fiul unei imigrante ucrainene din Cehia este atacat, intregul oras se solidarizeaza cu familia ei si ii condamna pe vecinii lor de etnie roma, care ar fi comis fapta. Dar, in curand, un alt adevar incepe sa iasa la suprafata. Este povestea din „Victima” („Victim”), debutul regizorului slovac Michal Blasko, de asemenea proiectat in premiera in Romania la Ceau, Cinema!
Trofeul Ceau, Cinema! „Razvan Georgescu” are o valoare de 1.000 de euro, iar Premiul Publicului este de 500 de euro, ambele fiind oferite de Groupama Asigurari.
Trofeele sunt realizate de artista Lia Pfeiffer.
Competitia Ceau, Cinema! ofera un cadru de exprimare pentru cineastii din tarile cu minoritati traditionale in regiunea Banatului.
Mai multe informatii pot fi gasite pe ceaucinema.ro, precum si pe paginile de Facebook si Instagram ale festivalului.
Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociatia Pelicula Culturala si fondat impreuna cu Asociatia Marele Ecran.
Proiectul face parte din Programul cultural national „Timisoara–Capitala Europeana a Culturii in anul 2023” si este finantat prin programul European Echoes, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timisoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii. (I.P.)