Doliu in presa din Banat / A decedat jurnalistul Radu Ciprian Pop, unul dintre cei mai pasionati oameni de radio din zona de vest a tarii

Unul dintre cei mai pasionati oameni de radio din Timisoara a trecut, astazi (ieri n.r.), la cele vesnice. Radio Timisoara pierde unul dintre cei mai entuziasti si sufletisti jurnalisti prin disparitia lui Radu Ciprian Pop.


Numele sau ramane legat de nenumaratele reportaje, interviuri si emisiuni realizate de-a lungul anilor dar si de campania sa de suflet, “Badea Cartan, ai carte ai parte”, prin care zeci de biblioteci au fost dotate cu volumele necesare, provenite din donatii.

Radu Ciprian Pop s-a nascut la 28 august 1949 in localitatea Gura Aninoasei din judetul Buzau. Urmeaza studiile la Scoala generala din cadrul Liceului “Traian” din Drobeta Turnu Severin, la Scoala generala nr. 1 din Baia Mare si la Liceul numarul 3 din aceeasi localitate. Pana in anul 1971 urmeaza cursurile Institutului Pedagogic din Baia Mare, iar in 1975 este absolvent al Facultatii de ziaristica din Bucuresti.

Din anul 1990 este redactor la Radio Romania Timisoara, sectia Actualitati, moment in care venea cu o vasta experienta din presa scrisa. Dupa debutul din presa baimareana, in 1967, ii gasim numele in mai multe publicatii precum “Cronica satmareana” (Satu Mare), “Informatia Harghitei” (Miercurea Ciuc). Odata cu venirea la Timisoara incepe colaborarea la ziarul “Renasterea Banateana” si la ziarul “Timisoara”.

In cadrul redactiei de Actualitati de la Studioul Regional Radio Timisoara a abordat cu precadere mai multe domenii, respectiv Social, Politic, Cultural si Sport.
Dupa trecerea sa la Sectia Cultural i se incredinteaza realizarea emisiunilor “Astra romana – Revista vorbita pentru romanii de pretutindeni”, cu difuzare de trei ori pe saptamana, si “Carusel cultural”.

Intre anii 1994 – 1998 lucreza ca asistent universitar la Facultatea de ziaristica a Universitatii Banatul din Timisoara.
Volume publicate: “Planeta fotbal” (1993) “Fapt divers din lumea sportului” (1994), “Terra – mozaic uman” (1995), “Romania la Campionatul European de Fotbal” (1998), in colaborare cu Livian Hotico, “Caleidoscop de ganduri” (1999), “Oameni cu Pene” si “Urme de cerneala” (2023).

Adnotari din aducerile sale aminte:

De la 15 ianuarie 2000, prin donatia a 50 de carti Scolii gimnaziale din Vinga, judetul Arad, actiunea “Badea Cartan Ai carte, ai parte” a ajuns la peste 300.000 de carti raspandite in tara, dar si la comunitatile romanesti din Serbia, Ungaria, Ucraina, Republica Moldova, Italia.

Cartile provin, cu predilectie, de la pensionari timisoreni cu copii plecati si stabiliti, indeosebi, in Germania, care nu-si mai duc cu ei cartile ce le-au incantat tineretea. Apoi, cu ajutorul parintelui pensionar Horia Taru, poet, eseist si scriitor, am initiat actiunea de dotarea cu carti a parohiilor din judetele Timis, Arad, Caras Severin, pe considerentul ca enoriasii pot sa ia definitiv sau cu imprumut cartile care le sunt de trebuinta pentru lectura.

Pe Faceboook a postat, cu o frecventa aproape cotidiana, insemnari – comentarii, pornind de la cotidian, dar plonjand in aduceri aminte, indeosebi din randul celor intamplate in activitatea de gazetar, care cuprind mai bine de o jumatate de veac. (Radio Romania Timisoara)

Leave a Reply