Reintroducerea serviciului militar obligatoriu in Romania, pe agenda de lucru a premierului Nicolae Ciuca. „Trebuie sa revina la armate de masa”

Invadrea Ucrainei de catre Rusia, in februarie 2022, a determinat mai multe tari sa i-a in calcul reintroducerea serviciului militar obligatoriu. La acelasi lucru s-a gandit si premierul Nicolae Ciuca si a sugerat ca ar fi potrivita reintroducerea armatei obligatorii. „Lumea s-a schimbat si totul in materie de securitate s-a rescris”, afirma seful Executivului.


In Romania, serviciul militar a fost obligatoriu, dar a fost suspendat in 2007 si s-a trecut la serviciul militar pe baza de voluntariat. Acum, armata de profesionisti are sub 70.000 de militari, dar inainte de Revolutie tara noastra avea o armata de peste 300.000 de militari.

In contextul razboiului din Ucraina, premierul Nicolae Ciuca a spus ca epoca armatelor mici, tehnologizate a apus si ca trebuie sa se revina la armate de masa, iar reintroducerea serviciului militar obligatoriu reprezinta o varianta de luat in calcul. De asemenea, a mai subliniat ca totul in materie de securitate „s-a rescris si trebuie revizuit in regiunea Marii Negre”.

„Astfel, pe plansa de lucru revine constructul industriei de aparare, care trebuie sa devina industrie de razboi si al armatelor mici, tehnologizate si sofisticate, de profesionisti, care trebuie sa revina la armate de masa, cu rezerve la nivelul intregii societati si capacitati de mobilizare extinsa pentru a face fata unui razboi pe scara larga, un razboi lung si de inalta intensitate, care epuizeaza resursele, nu doar ale tarii aflate in conflict, dar si ale tarilor Europei”, a declarat premierul Nicolae Ciuca, in cadrul conferintei Black Sea and Balkans Forum.

De cand este membra NATO, Romania are o armata formata din militari de cariera, profesionisti. Statele membre se afla sub umbrela protectiei colective a Articolului 5 din Tratatul Nord-Atlantic, care prevede ca „un atac armat impotriva uneia sau mai multora dintre ele, in Europa sau in America de Nord, va fi considerat un atac impotriva tuturor partilor”,  si presupune aparare colectiva.

In top 20 al celor mai puternice armate din Europa, primele trei pozitii sunt ocupate de Marea Britanie, Rusia si Franta, in timp ce Romania ocupa locul 17. Armata tarii noastre opereaza, din 2023, 45 de mijloace navale, inclusiv 18 nave, 413 tancuri si 146 de aeronave, inclusiv 30 de avioane de lupta.

Printre tarile care inca au serviciu militar obligatoriu de pana la un an se numara Rusia, Republica Moldova, Estonia, Grecia, Brazilia, Turcia, in timp ce Israel, Coreea de Nord, Norvegia, Suedia, Armenia, Capul Verde sau Ciad au impus, prin lege, stagiu militar obligatoriu inclusiv pentru femei.

Suedia, Germania, Letonia si Polonia vor sa introduca armata obligatorie de teama unui atac al Rusiei, in timp de Finlanda a aderat la NATO. (I.P.)

Leave a Reply