Fondatorul Wikipedia, Jimmy Walles, la conferinta Tech Talks organizata la Timisoara: „Romania, foarte deschisa si orientata spre ceea ce se intampla in lume”

In cadrul Tech Talks, cea mai importanta conferinta de tehnologie din regiune, organizat de Universitatea Politehnica din Timisoara, in cadrul Flight Festival, antreprenori, investitori, specialisti si experti internationali in tehnologie, dar si personalitati remarcabile din viata publica, speakeri de marca, au explorat impactul IA (inteligenta artificiala) si a noilor tehnologii asupra vietii noastre cotidiene.


Capul de afis al Tech Talks 2023 a fost Jimmy Walles, unul din fondatorii platformei Wikipedia.

„Un aspect interesant pe care staful nostru intern tocmai l-a verificat este faptul ca Wikipedia in engleza e usor mai populara in Romania decat Wikipedia in limba romana. E o diferenta mica, e adevarat, dar iti spune ceva despre ceea ce se intampla intr-o tara ca Romania, foarte deschisa si orientata spre ceea ce se intampla in lume. Probabil ca e mai convenabil sa verifici ceva in engleza, avand in vedere ca articolele sunt mult mai numeroase. Dar si acest lucru se va schimba odata ce Wikipedia in limba romana continua sa creasca”, a spus Jimmy Walles, citat de Ziua de Vest.

Printre vorbitori s-a aflat timisoreanul Dragos Margineanu – absolvent al Politehnicii, care conduce departamentul de Inteligenta Artificiala a companiei americane Boeing. Margineanu povesteste ca termenul de Inteligenta Artificila nu e de acum, ci a aparut inca din anii 50.

„Termenul s-a nascut in 1956, cand niste cercetatori au avut o scoala de vara la un colegiu. Intre acei cercetatori se afla si un castigator de premiu Nobel, Herbert Simon, in Economie. Sunt oameni de mare calitate, care i-au dat numele acesta rasunator poate dorind sa aiba parte de atentie in acel moment. Au numit-o Artificial Intellingence fiind ca ei spuneau ca domeniul se va ocupa de lucruri pe care noi le vedem la oameni ni se par inteligente. Mereu am fost impresionati de cineva care a vorbit frumos, ne-a impresionat cineva care scrie frumos sau canta frumos. Acum aceste mecanisme de AI poate sa produca o muzica frumoasa, poate crea un tablou frumos sau un spech extraordinar. Vor fi tool-uri in mana noastra”, a spus Dragos Margineanu.

Intotdeauna cand a aparut o inventie noua, fie ca vorbim de locomotiva, fie de curentul electric, ori masina, au existat temeri. Oamenii s-au speriat de noua tehnologie. Exista oare motiv sa ne fie frica de Inteligenta Artificiala? Daca ajunge pe mainile raufacatorilor?

„Sunt tool-uri care au limitari si in niciun caz la acest nivel nu le vom folosi pentru aplicatii de risc. Sa zicem ca ajung pe mana raufacatorilor, dar aceia trebuie sa dezvolte sisteme. Nu este usor si costa bani. Pana la Chat GPT au fost zeci de mii de oameni, miliarde de dolari, plus resurse energetice consumate. Nu e ceva ce pot face unii intr-un garaj. In biologia sintetica poate fi generat un virus care poate distruge umanitatea, trebuie sa avem grija, sa fim constienti. Dar nu as vrea sa ne fie frica, fiindca nu acesta va fi utilizarea. In primul rand trebuie sa avem incredere in noi, suntem oameni inteligenti. Eu lucrez in sisteme gen GPT, stiu foarte bine ce pot sa fac si ce nu pot sa fac. Le folosim cu mare responsabilitate in generarea de text, de cod si asa mai departe, dar nu exista inca in forma unui robot care interactioneaza si care poate sa prosteasca umanitatea”, a mai spus Dragos Margineanu.

Marius Stan, cercetator stiintific la faimosul laborator Argonne din America, explica ce este de fapt Inteligenta Artificiala.

„As zice ca este o colectie de algoritmi care invata din exemple pozitive si negative, asta in machine learning – in invatarea automata, algoritmi care pot sa proceseze imagini, pagini, sa le identifice si sa le clasifice, algoritmi care inteleg limbajul natural, vorbit si scris. Cumva este un set de algoritmi care simuleaza capacitatile creierului uman. Aceste programe dovedesc inteligenta similara cu cea a oamenilor. Sunt si domenii in care exceleaza comparativ cu oamenii, de exemplu prelucrarea datelor pe care o pot face mult mai rapid, intr-un mod cuprinzator si nu obosesc. Sunt si dezavantaje. In momentul de fata AI nu dovedeste creativitate, nu are constiinta de sine si nu a dezvoltat o constiinta de valori morale”, a spus Marius Stan.

La Tech Talks 2023 au mai vorbit Jay Tuck – expert si autor in domeniile tehnologie militara, geo-politica, fake-news si securitate cibernetica, Pasi Toivanen- vice-presedintele RAN Solutions Nokia, Clara Neppel – expert in guvernanta AI, directorul operatiilor din Europa a Institutului Inginerilor Electrotehnisti si Electronisti din New Jersey sau Gilles Jourquin – CEO Newpharma. (E.T.)

Leave a Reply