Politia Locala Timisoara atentioneaza: amenzile pentru necomunicarea datelor conducatorilor auto care au oprit sau stationat neregulamentar sunt foarte mari! 188 amenzi aplicate anul acesta

Ca urmare a numeroaselor sesizari, dar si a constatarilor din teren, politistii locali cu atributii pe linie rutiera au aplicat, anul acesta, un numar de 12.544 sanctiuni contraventionale pentru oprirea, stationarea, accesul interzis cu autovehiculele, dar si pentru alte fapte care ii privesc pe pietoni, biciclisti, autovehicule de mare tonaj.


In astfel de cazuri, in ceea ce priveste autovehiculele oprite sau stationate neregulamentar, sanctiunile sunt incadrate intre 290 si 725 lei, cu puncte penalizare la permis in functie de fapta, existand si situatii in care autovehiculul este ridicat cu sprijinul Timpark.

In acest context, Politia Locala Timisoara a constatat ca exista cazuri in care conducatorii auto care opresc sau stationeaza neregulamentar observa ca au primit in parbriz colante electronice prin care li se aduc la cunostinta prevederile legale incalcate, dar nu se prezinta pentru intocmirea procesului verbal. Din acest motiv, dupa identificarea proprietarului, Politia Locala trimite invitatii pentru a se comunica datele persoanei care a condus autovehiculul in momentul savarsirii contraventiei.

Necomunicarea datelor reprezinta tot contraventie, sanctionata cu amenzi mult mai mari, intre 1.305 si 2.900 lei pentru persoanele fizice si intre 3.045 si 14.500 lei pentru persoanele juridice. Anul acesta, politistii locali au aplicat 188 de astfel de sanctiuni, din care 162 pentru persoanele fizice si 26 pentru persoane juridice.

Politia Locala Timisoara atrage astfel atentia conducatorilor auto sa dea curs invitatiilor primite pentru a nu fi sanctionati drastic pentru necomunicarea datelor, fiind de preferat o sanctiune de 290 de lei, cu posibilitatea de a achita jumatate in 15 zile, decat una de 1305 lei. Facem aceasta precizare ca urmare a informatiilor vehiculate in mediul online, prin care persoane neinformate sau rau-intentionate sustin nelegalitatea sanctiunilor aplicate pentru astfel de fapte de catre politistii locali.

De mentionat ca atributiile politiei locale in ceea ce priveste circulatia pe drumurile publice sunt reglementate de Legea 155/2010, iar in mod concret cu privire la parcare in locuri interzise este necesar sa fie avut in vedere art. 7 lit. h) care stabileste:

„In domeniul circulatiei pe drumurile publice, politia locala are urmatoarele atributii: constata contraventii si aplica sanctiuni pentru incalcarea normelor legale privind oprirea, stationarea, parcarea autovehiculelor si accesul interzis, avand dreptul de a dispune masuri de ridicare a autovehiculelor stationate neregulamentar.

Contraventiile si sanctiunile privind oprirea neregulamentara sunt stabilite in cuprinsul OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice si Regulamentul de Aplicare a OUG 195/2002 aprobat prin HG nr. 1391/2006.

Din coroborarea celor doua acte normative, rezulta in mod clar si fara echivoc faptul ca Legea 155/2010 privind politia locala ofera politistilor locali competenta de a constata si sanctiona faptele care incalca prevederi legale privitoare la oprirea, stationarea, parcarea autovehiculelor si accesul interzis, iar OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice stabileste in concret care sunt normele legale ce trebuie respectate in ceea ce priveste oprirea, stationarea, parcarea si accesul interzis si care, atunci cand sunt incalcate, sunt sanctionate.

Totodata, art. 39 al OUG 195/2002 este clar si explicit si stabileste in mod neechivoc: „La solicitarea politiei rutiere sau a politiei locale, proprietarul sau detinatorul mandatat al unui vehicul este obligat sa comunice acesteia, in termenul indicat in cuprinsul solicitarii, datele de identificare ale persoanei careia ia incredintat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice.

Politia locala poate solicita aceste date de identificare numai in legatura cu exercitarea competentelor in domeniul circulatiei pe drumurile publice.” Asadar, politia locala are dreptul de a solicita datele conducatorului auto care a savarsit contraventia reglementata in aria sa de competenta, adica acele competente acordate de Legea 155/2010 si anume oprirea, stationarea, parcarea si accesul interzis.

Pe cale de consecinta, atragem atentia cetatenilor asupra surselor de informare pe care le utilizeaza, iar pentru formarea unor opinii legale corecte, recomandam consultarea unor profesionisti in domeniul stiintelor juridice astfel incat toate drepturile sa le fie pe deplin protejate. (Politia Locala Timisoara – Biroul Relatii Publice si Registratura)

Leave a Reply