Fizicianul Marius Chirita si grupul condus de el – Virgil Rotaru, Mircea Nicolaescu si Mihai Marghitas – au realizat o performanta unica, la INCEMC Timisoara, Romania. Este vorba despre primul zbor cu propulsie ionica al unui dispozitiv de tip “drona” dotat cu contraelectrozi toroidali, zbor inregistrat la data de 01.05.2023.
Noul sistem de propulsie ionica inventat de Fiz. Dr. Marius Chirita permite multiplicarea fortei de propulsie de 9 ori fata de vechea varianta a motorului ionic cu elice inventat de acelsi grup avandu-l ca si collaborator pe Prof. Dr. Adrian Ieta din SUA.
Dupa cum ne spune Fiz. Dr. Marius Chirita, primul zbor inregistrat la INCEMC Timisoara, Romania, demonstreaza ca posibilele aplicatii legate de propulsia ionica in atmosfera devin realitate.
Principiul de functionare este extrem de simplu si se bazeaza pe faptul ca varfurile subtiri ale acelor metalice, precum si marginile metalice ascutite produc curgeri ale sarcinilor electrice locale, atunci cand intre acestea si un contraelectrod conductor se aplica o tensiune mare, in curent continuu. Ionii generati se ciocnesc cu moleculele neutre adiacente, cedindu-le aproape tot impulsul si energia captata prin accelerarea in campul electric.
Ca efect, aerul se pune in miscare pe sensul electrodul ascutit – contraelectrod (cu suprafata mult mai mare decat a electrodului ascutit/subtire) generand astfel o forta de propulsie pe directia electrod-contraelectrod.
Cele patru propulsoare toroidale utilizate la constructia dispozitivului nu au amprenta termica, magnetica, sau sonora !! Cererea de brevet de inventive a propulsoarelor toroidale a fost inregistrata in anul 2022 la OSIM si actualmente este trimisa la conferinta de inventica Euroinvent 2023.
Mare parte a cercetarilor s-au facut datorita finantarii prin proiectul CCCDI, PN-III-P2-2.1-PED-2019-3646 castigat de catre Fiz. Dr. Marius Chirita din cadrul INCEMC Timisoara, prin competitia directa organizata de catre Ministerului Roman al Educatiei si Cercetarii, in cadrul PNCDI III, in anul 2019.
Titlul proiectului este: “Validarea experimentala a propulsiei ionice in conditii de laborator. Demonstrator: sistem de zbor cu motor ionic rotativ”. (I.P.)