Primarul Timisoarei a declansat jihadul impotriva „interlopilor” care detin cluburi de noapte pe faleza Begai! Dispozitii de demolare a cladirilor si eliberarea unor terenuri de 22 de milioane de euro

Primarul Dominic Fritz a anuntat, azi, in cadrul unei conferinte de presa organizate in aer liber, pe malul canalului Bega, ca bugetul Timisoarei este saracit, in fiecare luna, cu peste un milion de euro, de catre intreprinzatorii care desfasoara afaceri pe domeniul public, mai ales pe faleza orasului, fara a plati niciun fel de taxe.


Este vorba despre terenuri aflate pe domeniul public, cu o valoare estimata la 22 de milioane de euro, pentru care utilizatorii nu au documente de folosire, nu platesc chirie la primarie, dar si de constructiile ridicate ilegal pe acestea, fara niciun fel de autorizatii. Locatii care, conform primarului, pot deveni un nou Colectiv, oricand.

Edilul-sef a facut un inventar al constructiilor care sunt amplasate ilegal pe terenuri din domeniul public. Sunt constructii fara autorizatii de construire, fara autorizare PSI, adevarate cazuri Colectiv care sunt pe cale sa se produca. In concluzie, Fritz a emis o serie de dispozitii de demolare, dar e greu de crezut ca acestea vor deveni efective, este de asteptat ca proprietarii afacerilor sa conteste in instanta aceste decizii, deci vor urma procese, posibil cu durate de ani de zile.

„Suntem pe malul Begai, in zona zero a orasului, si in spatele meu incepe un lant de cladiri, unde vedem peste 5 hectare de teren al municipiului Timisoara, unde patrimoniul orasului a fost furat bucata cu bucata. Astazi am emis mai multe dispozitii de primar pentru demolarea tuturor cladirilor care ocupa ilegal domeniul public din Timisoara.

Este o situatie care persista de zeci de ani, unde toate administratiile de pana acum au inchis ochii si s-au facut complice cu un sistem interlop care a acaparat orasul. Vorbim de terenuri ale orasului, care au fost ocupate, in valoare de peste 22 de milioane de euro”, a precizat primarul, citat de Ziua de Vest, intr-o conferinta de presa organizata chiar pe faleza amintita.

Dar, probleme nu sunt doar cu bazele sportive transformate in afaceri, restaurante si baruri, de pe malul apei, dar si din alte zone din oras. Unele chiar cazuri in trecut, binecunoscute.

Primarul Dominic Fritz a mentionat care sunt locurile vizate: Terasa Boss, restaurantul Gatsby, fosta baza sportiva Electrometal, strandul termal ZHH, terasa si strandul No Name, strandul Lemon si Heaven. Cum acestea nu au autorizatii de construire, de functionare, sau avize ISU, o tragedie se poate intampla oricand. De altfel, Dominic Fritz a spus ca, desi situatia de fata nu ii face placere, nu vrea sa fie responsabil de un nou Colectiv.

Incepem aici, cu Terasa Boss, unde este o mica cladire galbena, care apartine Primariei Timisoara, si in jurul careia s-au dezvoltat tot felul de constructii si chiar si o parcare ilegala. Aici avem un teren din domeniul public de 6.425 mp, cu o valoare estimata de 2,5 milioane de euro, ocupat ilegal. Nu exista contract de concesiune, nu exista autorizatie de construire pentru cladiri noi, nu are autorizatie de functionare, nici aviz de la ISU, si exista si aceasta parcare ilegala de 2.000 mp.

Apoi vine restaurantul Gatsby, domeniu public ocupat ilegal: 5.800 mp, valoare estimata de 2,3 milioane de euro. Nu exista contract de concesiune, nu are autorizatie de construire, nu are autorizatie de functionare sau aviz ISU.

Urmeaza fosta baza sportiva Electrometal, unde avem domeniu public ocupat ilegal de peste 2.000 mp, cu o valoare estimata de 900.000 de euro. AIci exista drept de folosinta pentru activitati sportive si de agrement, dar nu exista contract de concesiune, nu exista autorizatie de construire pentru constructiile noi si nici autorizatie de functionare.

Avem strandul Termal ZHH, unde exista si un litigiu pentru chiriile neplatite, dar mai este si un teren apartinand domeniului public, de 14.000 mp, cu o valoare estimata de aproape 6 milioane de euro. Mergem si aici mai departe cu dispozitia de demolare.

Apoi avem terasa si strandul No Name – un teren de peste 6.500 mp, cu o valoare estimata de 2,6 milioane euro; nu exista contract de concesiune sau inchiriere, nu are autorizatie de construire si nici aviz ISU.

Strandul Lemon are 5.500 mp, valoare estimata de peste 3 milioane de euro, unde nu exista niciun contract sau document.

Si nu in ultimul rand, vorbim despre Heaven, unde exista deja un proces pentru chiria unei cladiri, dar si aici exista in jurul cladiri un teren de peste 12.000 mp, cu o valoare estimata de 5 milioane de euro, unde nu exista autorizatie de construire, contract de concesiune, autorizatie de functionare etc. In acest caz, legat de Heaven, vreau sa spun un lucru foarte clar.

Un fost director de patrimoniu din primarie a facut puscarie pentru ca a facut pe vremuri un contract de concesiune pe acest teren mic pentru cladire si nu pe intregimea terenului. Daca cineva a facut puscarie pentru abuz in serviciu pentru un contract prea mic, este evident ca ne aflam intr-o situatie penala care persista de prea multi ani si nu voi continua cu aceasta abordare ilegala”, a mai punctat Dominic Fritz.

Cand se refera la cei care opereaza aceste afaceri, primarul vorbeste despre ”interlopi care au luat cu japca domeniul public”.

Noi aici ne luptam cu niste interlopi care au luat «cu japca» domeniul public al municipiului, lucru tolerat si poate chiar sprijinit de anumite institutii locale in ultimii ani. Nu ducem un razboi cu antreprenorii cinstiti din Timisoara care au construit cinstit, care platesc taxe si impozite.

Tocmai in favoarea lor luam aceste masuri. Cum ai putea concura cu smecheri care nu au dat vreun ban pe terenuri sau cladiri, care nu fac investitii legale si, in unele cazuri, mai fac si bani la negru. Este si o problema de siguranta aici. Se fac evenimente in aceste cladiri care nu sunt avizate ISU. Dupa ce s-a intamplat la Colectiv, toate aceste constructii sunt cate un Colectiv care asteapta sa se intample si eu nu voi fi responsabil pentru asa ceva pe domeniul public al Timisoarei”, conform edilului sef.

El are si planuri de viitor pentru zonele vizate, dar probabil planurile vor mai avea de asteptat, pentru ca rezolvarea situatiei nu se va face de la o zi la alta. Important este ca Fritz e constient de aceasta realitate.

Leave a Reply