Un judecator acuzat de primirea mai multor spagi, condamnat la 4 ani de inchisoare cu executare! Deocamdata, magistratul este suspendat din functie

Curtea de Apel Cluj a hotarat sa-l trimita la inchisoare, pentru o perioada de 4 ani, pe un coleg din sistem, trimis in judecata pentru comiterea mai multor infractiuni, printre care si cea de luare de mita.


Potrivit rechizitoriului intocmit de procurorii DNA, Structura Centrala, judecatorul Bogdan Barbuta (foto 1), de la Judecatoria Radauti, judetul Suceava, este acuzat de luare de mita, trei infractiuni de trafic de influenta, complicitate la luare de mita, complicitate la santaj, trei infractiuni de abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. In total, 69 de acte materiale, din care, in final, a ramas doar infractiunea de luare de mita, pentru care a si fost condamnat.

In acelasi dosar, procurorul Dumitru Dimbu (foto 2), fostul primar din Radauti, Aurel Olarean, si omul de afaceri Constantin Babiuc au fost achitati pentru toate capetele de acuzare.

Aceeasi solutie de achitare au primit judecatoarea Daniela Mariana Prandea, avocata Isabela Zorica Vega, fostul sef al Punctului Politiei de Frontiera Siret Mihai Prelipcean, dar si un fost primar din Marginea, Ioan Onufrei. Pentru o femeie care ar fi dat mita judecatorului condamnat, Maria Cociorvan, a incetat procesul ca urmare a decesului. Alte trei persoane, Victoria Ticsa, Alina Ancuta Solovastru si Silvia Pantiru, au fost achitate.

Dosarul este unul vechi de aproape 10 ani si care a fost instrumentat de structura centrala a Directiei Nationale Anticoruptie, iar in iunie 2014, cand au avut loc perchezitiile, a fost perceput ca o adevarata lovitura.

Se pare ca a fost doar un foc de paie, de vreme ce mare parte din acuzatii nu au putut fi dovedite, iar judecatorul a dat achitari fie pentru ca fapta nu exista, fie pentru ca fapta nu este prevazuta de legea penala.

In perioada 2013-2014, inculpatul Barbuta Bogdan Ilarion Costica a primit de la inculpata Solovastru Ancuta Alina bunuri alimentare, bauturi alcoolice si promisiunea sumei de 1.000 euro, in schimbul interventiei pe care inculpatul Barbuta Bogdan Ilarion Costica a asumat-o ca o va exercita pe langa un judecator din cadrul Judecatoriei Radauti, pentru solutionarea favorabila a unui anumit dosar in care persoana cumparatoare de influenta avea interes.

In aceeasi perioada, inculpatul Barbuta Bogdan Ilarion Costica a primit de la inculpata Ticsa Victoria suma de 500 euro si mai multe produse alimentare (oua, carne de porc, gaini), folos ilicit in urma caruia inculpatul a pronuntat o hotarare favorabila persoanei care a dat mita, si, totodata, a promis ca va interveni  in recursul declarat de catre intimati in acelasi dosar, prin influentarea unui numar de trei judecatori din cadrul Tribunalului Suceava, investiti cu solutionarea acestuia.

In perioada martie-aprilie 2014, inculpatul Barbuta Bogdan Ilarion Costica a primit initial produse alimentare, iar ulterior suma de 1.000 euro de la inculpata Cociorvan Maria, in schimbul promisiunii ca va interveni pe langa un judecator de la Judecatoria Radauti, pentru ca acesta sa pronunte o hotarare favorabila intr-un dosar in care fiul cumparatoarei de influenta avea calitatea de reclamant. In demersurile sale, inculpata Cociorvan Maria a fost sprijinita de inculpata Pantiru Silvia”, se arata in comunicatul DNA din 2014.

Sentinta Curtii de Apel Cluj nu este definitiva, ci poate fi atacata la Inalta Curte de Casatie si Justitie. (V.E.)

Sursa: Monitorul de Suceava

Leave a Reply