Procurorii DIICOT au efectuat, luni, perchezitii in municipiul Bucuresti si in alte cinci judete la o grupare infractionala specializata in traficul de droguri catre elevi si studenti.
Pentru intermediere s-ar fi folosit o aplicatie criptata de comunicare pe care erau inregistrati aproximativ 11.000 de membri activi, in Romania.
Potrivit unui comunicat al DIICOT, luni, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Structura Centrala si Directia de Combatere a Criminalitatii Organizate au pus in aplicare 17 mandate de perchezitie domiciliara, pe raza municipiului Bucuresti si judetelor Braila, Ilfov, Galati, Mures si Dambovita, intr-o cauza privind savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, trafic de droguri de risc si mare risc si efectuarea, fara drept, de operatiuni cu substante psihoactive.
“In cauza s-a retinut ca in anul 2022 s-a constituit un grup infractional organizat, la care ulterior au aderat mai multe persoane, in scopul intermedierii legaturii intre dealeri de droguri si consumatori, inclusiv minori, prin intermediul unei aplicatii criptate de comunicare, platforma ce inregistreaza in prezent aproximativ 11.000 de membri activi, in Romania.
Distributia drogurilor ar fost indreptata, cu predilectie, spre consumatori tineri, din categoria elevilor si studentilor, sub protectia anonimatului”, precizeaza anchetatorii.
Procurorii explica faptul ca gruparea ar fi fost structurata pe paliere si nivele de acces si ar fi asigurat distributia de droguri de risc si de mare risc, la nivel national, in majoritatea marilor orase.
Ca mod de operare, spun anchetatorii, clientii, utilizatori ai unor terminale mobile, contactau distribuitorii pe aceasta platforma, iar apoi, in urma negocierilor directe, erau indrumati catre cel mai apropiat dealer local, in functie de localitate, tipul de drog solicitat si alte criterii stabilite la momentul interactiunii.
“Distribuitorii isi promovau ofertele de droguri pe aceasta platforma si astfel se imparteau zonele de distributie, in scopul acapararii a cat mai multi clienti. Administratorul platformei modera discutiile si selecta componenta membrilor grupului. Platforma de comunicare avea capabilitatea de a genera in jur de 40.000 – 50.000 de mesaje zilnic, majoritatea fiind legate despre modalitatile de distributie a drogurilor, consum, zone de distributie, dar si despre efectele drogurilor”, mentioneaza DIICOT.
Au fost identificate si ridicate sumele de 17.500 de lei, 110 dolari si 100 de euro, cantitatea de 3,5 kilograme de canabis, 20 de telefoane mobile, 2 cartuse de 9 mm, 20 de grame de substanta pulverulenta de culoare alba (NSP), 228 de comprimate de ecstasy si 48 de timbre LSD, drogurile identificate avand ca destinatie in special comercializarea stradala.
La sediul DIICOT – Structura Centrala au fost conduse pentru audieri 15 persoane. (V.E.)