Fermierii din Timis s-au alaturat, azi, protestului national organizat de Alianta pentru Agricultura si Cooperare – din care fac parte Federatia Nationala a Producatorilor din Agricultura, Industria Alimentara si Servicii Conexe din Romania – ”PRO AGRO”, Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania – ”LAPAR”, Uniunea de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – ”UNCSV” si Forumul Agricultorilor si Procesatorilor Profesionisti din Romania – ”Forumul APPR” – si au iesit in strada cu sute de tractoare si utilaje agricole, blocand iesirile de pe autostrada A1, la Giarmata, Remetea Mare si Topolovatu Mare, in judetul Timis, dar si Punctul de Trecere a Frontierei Nadlac II, in Arad.
Dupa cum ne-a comunicat trimisul nostru la fata locului, cel mai mare protest al agricultorilor din ultimii ani se desfasoara zgomotos, dar in mod pasnic, si nu s-au inregistrat niciun fel de incidente cu participantii la trafic, care au fost nevoiti sa se deplaseze pe o singura banda.
„In fata primariei din Nadlac s-au aduna mai multi fermieri cu vidanje si cisterne de lapte, insa nu li s-a permis intrarea in coloana de pe sosea. Acuma ne deplasam catre urcarea pe autostrada, pentru blocarea autobenzii”, ne-a transmis unul dintre protestatarii din Timis, care a ajuns la Nadlac cu autoturismul. „Eu am venit cu masina mica, dar majoritatea sunt cu tractoarele”, ne-a mai spus agricultorul din Timis.
Principala nemultumire a protestarilor se refera la decizia guvernantilor de a scuti de taxe vamale marfurile din Ucraina, care au ajuns in comertul din Romania la preturi mult mai mici decat cerealele si marfurile agroindustriale autohtone.
„Aceasta forma extrema de manifestare este consecinta nemultumirii si dezamagirii profunde a fermierilor romani in legatura cu solutia gasită de Comisia Europeana la problemele si dezechilibrele grave cu care se confrunta sectorul agro-alimentar din tara noastra, pe fondul distorsiunilor de piata cauzate de conflictul armat din Ucraina.
Eliminarea totala, incepand cu mijlocul anului trecut, a taxelor vamale pentru toate marfurile din Ucraina, a exportat, in plan comercial, efectele razboiului in tarile limitrofe, printr-un efect de dumping involuntar, deoarece a stimulat fermierii ucraineni sa vanda sub cost, odata cu fortarea ritmului fluxurilor de marfa.
Această masura nu a ajutat si nu ii va ajuta pe fermierii ucrainieni sa isi reia ciclul de productie, in conditiile unei escaladari puternice a cheltuielilor cu inputurile, in schimb a perturbat extrem de puternic piata din Romania”, au transmis reprezentantii agricultorilor.
Reamintim ca, de azi, guvernul polonez, a decis ca transportul cerealelor ucrainene catre tari terte se va face prin Polonia fara descarcarea acestora pe teritoriul polonez. Aceasta masura vine dupa ce, in ultimele luni, fermierii polonezi au protestat fata de afluxul semnificativ de cereale ucrainene pe piata din Polonia, in conditiile in care acestea urmau doar sa tranziteze tara si sa ajunga in tari terte.
Pe fondul furiei fermierilor din tara sa, care au acuzat importurile de cereale din Ucraina sub pretul de pe piata interna, in urma cu doua zile, ministrul agriculturii polonez, Henryk Kowalczyk, a demisionat din functie. (G.G.)