Deputatul Dumitru Coarna, fostul lider de sindicat al politistilor, critica dur revenirea SRI in achetele penale: „Foarte multi oameni vor merge la inchisoare, nevinovati fiind”

Fostul presedinte al SNPPC, cel mare mare sindicat din Politia Romana, deputatul Dumitru Coarna, a avertizat, intr-o luare de cuvant in Parlament, ca reintroducerea SRI in anchetele penale vulnerabilizeaza dreptul la aparare al persoanelor aflate in vizorul organelor judiciare.


„Interceptand convorbirile dintre client si avocat, vulnerabilizam dreptul la aparare… O sa trimitem in judecata doar pe interceptari. Daca informatia e clasificata, avocatul n-are dreptul la continutul informatiei. Clientul o sa primeasca un avocat din oficiu, numit de SRI… Avem decizii CCR care scot SRI din codurile penale”.

Serviciul Roman de Informatii nu are ce sa caute in relatia dintre avocat si client, a avertizat deputatul Dumitru Coarna, miercuri, 5 aprilie 2023, in discursul inutil prin care le-a solicitat colegilor din Camera Deputatilor sa respinga proiectul de lege al Ministerului Justitiei privind modificarea Codului de procedura penala.

Reusim din nou sa introducem SRI in codurile penale. Daca ati citit aceste legi, o sa observati ca in zona penala vorbim despre actiunea celor trei ‘i’: informatie, investigatie si instrumentare. O sa observati ca acum o sa interceptam convorbirile dintre client si avocat. O sa vulnerabilizam acest drept la aparare.

Clientul n-o sa mai discute absolut nimic cu avocatul, pentru ca aceste informatii devin automat, de drept, mijloace de proba in procesul penal. In nicio tara din lumea asta informatia nu este nici proba, nici mijloc material de proba. Este un procedeu la indemana organului de urmarire penala, s-o transforme in proba si in mijloc material de proba: printr-o perchezitie, printr-o audiere, printr-o confruntare. Or, noi ceea ce facem acum [este ca] o sa trimitem in judecata oameni doar pe aceste interceptari.

Mai mult de atat: o sa observati ca daca informatia este clasificata, avocatul nu are dreptul la continutul informatiei. Si atunci [clientul] o sa primeasca un avocat din oficiu – de cine sa fie numit? De SRI. Practic, dumneavoastra astazi introduceti in procedura penala ceea ce nici regimul comunist nu a facut. Acest amendament trebuie respins clar, pentru ca avem mai multe decizii ale Curtii Constitutionale care se pronunta in acest sens si scot SRI din codurile penale.

SRI este o institutie militara. Repet: SRI este o institutie militara. Pe capitolul JAI (n.r. justitie si afaceri interne, pe care Romania l-a negociat pentru intrarea in UE), a trebuit sa demilitarizam politia, pentru ca nu puteam sa avem ofiteri de ancheta militari care sa ancheteze un cetatean civil. Dumneavoastra acum amestecati lucrurile.

Sigur ca SRI acum are competenta militara limitata – strict pe abaterile si infractiunile savarsite de militari.

Inca o data trebuie sa va spun ca acest proiect de lege instaureaza dictatura in Romania si, practic, foarte multi oameni vor fi trimisi la inchisoare, nevinovati fiind. Chiar si dumneavoastra, din sala, o sa va vina randul si o sa mergeti la inchisoare pe aceste amendamente pe care le votati”, a spus Dumitru Coarna. (V.E.)

 

Leave a Reply