Judetul Bacau, din „saraca“ Moldova, are 15 companii antreprenoriale din cele 19 prezente in total in top 1.000. Timisul, din „bogatul vest de tara“, are doar patru companii antreprenoriale din cele 48 de firme pe care le trimite intre primele 1.000 din tara. Ce model alegem pentru dezvoltare?
Timisul, cu 48 de firme in top 1.000, este al treilea cel mai bine reprezentat judet din tara raportat la numarul de companii prezente in top 1.000, dupa Bucuresti si Ilfov. Dupa cifra de afaceri a firmelor din judet prezente intre primele 1000 din tara, Timisul este pe patru, dupa Bucuresti, Ilfov si Arges, „casa” fabricii Dacia.
Raportat la businessul antreprenorial insa, harta judeteana a firmelor din Top 1.000 arata in premiera si una dintre cele mai mari surprize: Bacaul. Judetul de unde a pornit dezvoltarea Dedeman, astazi cea mai mare companie antreprenoriala din Romania, este un judet campion al antreprenoriatului. In top zece cele mai mari companii din Bacau nu exista niciun business strain, sunt doar firme dezvoltate de antrprenori: Dedeman cu Dragos si Adrian Paval (foto, stanga), grupul Spedition UMB/ Tehnostrade al lui Dorinel Umbrarescu (foto, dreapta), Chimcomplex cu Stefan Vuza, Agricola – cu unul dintre cele mai apreciate branduri din industria alimentara.
Bacaul are 19 companii in top 1.000, iar 15 dintre ele sunt afaceri antreprenoriale. In Timis, judet care domina businessul mare dupa regiunea Bucuresti-Ilfov, doar 4 firme antreprenoriale se afla printre cele 48 prezente in top 1000.
Dezvoltarea regionala a Romaniei este inegala, cu multinationale care au ales sa se aseze acolo unde au avut infrastructura si forta de munca bine pregatita. Scoala lor a generat dezvoltare pe orizontala, dar sunt voci care spun si ca a franat un posibil avant antreprenorial.
“Daca luam toata cifra de afaceri pe judetul Timis si scadem toate multinationalele, vom vedea ca antreprenoriatul are o pondere mai scazuta comparativ cu alte regiuni din tara. In zona Timis este foarte comod sa lucrezi intr-o multinationala sau la stat si sunt foarte multi angajati care au ales una dintre cele doua optiuni”, spunea in luna septembrie, la Timisoara, intr-o discutie cu ZF, un antreprenor local care crease sute de locuri de munca.
Antreprenorul timisorean a avut dreptate. Ca business, Timisul este cel mai puternic judet al Romaniei dupa regiunea Bucuresti-Ilfov. Ca business antreprenorial abia ajunge in plutonul doi al urmaritorilor. (R.G.)
Sursa: Ziarul Financiar