Incidente intre politisti si jandarmi, la actiunea de protest sindical din Bucuresti. „Legea salarizarii nu M.A.I. este unitara!”

Sute de politisti din Ministerul Afacerilor Interne (MAI), politisti de penitenciare, rezervisti militari si personal contractual din Sistemul de Aparare, Ordine Publica si Securitate Nationala (SAOPSN) au plecat in mars, catre mai multe ministere de linie pentru a protesta fata de problemele existente in sistemul de aparare publica si siguranta nationala.


Protestatarii au afisat pancarte cu sloganuri acuzatoare la adresa actualilor guvernanti, precum “Suntem sclavii incompetentei voastre!”, “Noi M.A.I. contam?”, “Legea salarizarii nu M.A.I. este unitara”, “Armata nu apara un partid. Apara o tara!” sau “Nu-i dispretuiti pe cei care va apara”.

Actiunea de protest s-a incheiat in jurul orei 16 si a cuprins mai multe opriri pe traseul: Piata Romana (obiectiv – Ministerul Muncii, cu stationare si in fata Ministerului Afacerilor Interne) – Universitate – Piata Unirii (obiective – Ministerul Finantelor si Ministerul Justitiei) si retur.

“Suntem cumva pe marginea prapastiei acum. Guvernantii nu inteleg lucrul asta. Avem revendicari foarte clare pe ce inseamna neaplicarea legii salarizarii, la fel ca si alti bugetari. Vedem aceste discutii cu pensiile militare, care de fapt sunt pensii militare, nu sunt pensii speciale – si toate astea creeaza inechitati in sistem. Toate acestea creeaza plecari si demisii din sistem. De asemenea, salarizarea nefiind corecta, avem foarte multe demisii”, a declarat unul din liderii sindicali prezenti la protest.

Sindicalistul a mai explicat ca un politist debutant intra pe o leafa de 2.200 lei, din care cel putin 380 lei trebuie sa plateasca chirie, deoarece majoritatea repartitiilor din sistem (95%) nu sunt facute in localitatea de domiciliu.

“Este prea putin si ne miram de ce nu avem atractivitate, de ce ne pleaca oamenii, sunt pensionarile astea care duc oamenii afara din sistem efectiv si se slabeste calitatea actului politienesc”, a mai declarat sindicalistul.

Ajunsi in dreptul Ministerului de Interne, dupa ora 13, protestatarii din MAI s-au vazut in situatia de a fi reprimati chiar de confratii lor jandarmi, in momentul in care au vrut sa avanseze spre intrarea institutiei guvernamentale. Nu au lipsit momentele mai tensionate, cu unii politisti care au fortat cordonul de jandarmi.

Cativa au si reusit sa treaca pe partea cealalta, in apropierea intrarii catre Ministerul de Interne. Oamenii au scandat si aici Hotii si Rusine!

“Ne-am saturat sa asteptam sa primim ceea ce meritam si ceea ce avem dreptul prin lege. Ne dorim un Statut al Politistului modern, ne dorim un ghid al carierei politistului. Ne dorim respectarea legii pensiilor militare. Ne dorim normalitate si predictibitate in salarizare, cariera si pensionare”, declara Vasile Zelca, din partea Sindicatului National al Politistilor din Romania.

Acesta si-a mai exprimat nemultumirea si cu privire la numarul insuficient de personal la nivelul MAI, deficitul fiind estimat la 25.000 de cadre.

Solicitarile demonstrantilor au vizat, in primul rand, aplicarea imediata a Legii Salarizarii 153/2017, in integralitatea sa si in forma promulgata, la toate structurile din Sistemul de Aparare, Ordine Publica si Securitate Nationala (SAOPSN), dar si pentru toate categoriile socio-profesionale civile.

De asemenea, se doreste aplicarea imediata, in integralitatea sa, asa cum a fost promulgata, a Legii Pensiilor Militare de Stat nr.223/2015, excluderea rezervistilor atat din PNRR, cat si din Proiectul Legii Pensiilor de Serviciu, pentru a da posibilitatea maririi pensiilor civile in cadrul procentului de 9,4% din PIB.

In plus, o alta solicitare se refera la aplicarea Legii 127/2019 tuturor pensionarilor civili, precum si la acordarea la salarii si la pensii a sporului de MApN, MAI, SRI etc., tuturor civililor din structurile SAOPSN care au aceleasi obligatii, riscuri si privatiuni ca si cadrele militare/de politie.

Sindicalistii au mai cerut respectarea statutelor militarilor, politistilor, ceferistilor si ale altor categorii socio-profesionale, cu toate prevederile privind drepturile specifice castigate, renuntarea la lichidarea industriei de Aparare, prin vanzarea, la licitatie, a actiunilor, dar si redeschiderea fabricilor de pulberi si de munitii, precum si renuntarea la preconizata tripla impozitare a pensiilor. (V.E.)

Sursa foto: antena3

 

Leave a Reply