Fostul sef al DIICOT Timisoara, aviz pozitiv din partea CSM pentru ocuparea functiei de procuror general al Romaniei

Alex Florin Florenta, propunerea ministrului Justitiei pentru functia de procuror general, a primit aviz pozitiv, in unanimitate, din partea membrilor Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), potrivit surselor Agerpres.


Alex Florenta a fost propus de ministrul Catalin Predoiu pentru functia de procuror general al Romanie pe data de 27 februarie. Acesta a concurat impotriva actualului procuror general, Gabriela Scutea.

Procurorul are o vechime in magistratura de peste 15 ani. Acesta este procuror sef al Serviciului teritorial Timisoara din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT).

Seful DIICOT Timisoara a instrumentat mai multe dosare grele, printre care dosarul de trafic de cocaina al gruparii conduse de Lucian Boncu si cel al gruparii de contrabanda si spaga din vama Moravita, potrivit justnews.ro. De asemenea, acesta a coordonat si ancheta din dosarul „Motorina CFR”.

Ministrul Justitie sustine ca printre criteriile care au stat la baza selectarii procurorului Alex Florenta pentru functia de procuror general al Romaniei au fost “experienta si expertiza profesionala, dosarele solutionate, rezultatele anterioare obtinute pe parcursul carierei”, precum si rezultatele obtinute in exercitarea unor functii de conducere. 

“Propunerile trebuie insa privite pregnant din perspectiva proiectiilor de functionalitate si performanta, in mod necesar crescute etapa dupa etapa a fiecareia dintre institutiile pentru care se candideaza, raportat la etapa prezenta si cele viitoare de dezvoltare institutionala.

Este esentiala necesitatea pentru fiecare dintre unitatile de parchet de a fi conduse si reprezentate de un procuror a carui competenta si expertiza profesionala au fost deja demonstrate prin rezultate certe si notabile, prin dosarele complexe instrumentate in cariera, de un lider care dispune de o viziune clara privind misiunea institutiei conduse, capacitatea de a explica si formula corect aceasta misiune prin raportare in prima si ultima ratio la lege, capacitatea de a genera si potenta o cultura institutionala a profesionalismului si legalitatii, care cunoaste resursele fiecarei institutii si cum le poate aloca mai eficient, proiecteaza linii de dezvoltare a capacitatii institutionale si de sporire a eficientei institutiei conduse, dispune de curajul si capacitatea de a moderniza si sofistica actiunea acesteia, de a mobiliza si perfectiona colectivul de procurori, potrivit competentelor prezente si posibil viitoare prevazute de lege, in raport de strategiile aplicabile domeniului de incidenta cu actiunea institutionala, de riscurile prezente si de perspectiva pentru societate reprezentate de dinamica accelerata a fenomenul criminologic, nu in ultimul rand, de nevoia de coerenta de ansamblu a actiunii Ministerului Public, PICCJ, DNA si DIICOT”, a informat Ministerul Justitiei. (V.E.)

Leave a Reply