Anul 2023 nu pare a fi un an oarecare. Problemele se tin lant – avem deja un accident devastator de tren in SUA, un cutremur ucigas in Turcia, si nici razboiul din Ucraina nu arata niciun semn ca s-ar sfarsi in curand. Iar lumea fotbalului a fost zguduit de doua scandaluri uriase care implica unele dintre cele mai mari si cele mai iubite echipe de fotbal din Europa: Manchester City si FC Barcelona.
Man City si neregulile financiare
Echipele de fotbal din Europa, si in mod special cele din Premier League, prima liga din Anglia, trebuie sa respecte o serie de reguli foarte stricte in ceea ce priveste finantele. Echipele trebuie sa respecte strict limitele de cheltuieli impuse de autoritatile sportului – UEFA si The Football Association Premier League Limited, persoana juridica care reprezinta prima liga engleza.
Ei bine, se pare ca Manchester City, campioana en titre Premier League, una dintre cele mai iubite echipe de fotbal din Anglia, este acum acuzata ca ar fi incalcat regulile referitoare la fair-play financiar de mai mult de 100 de ori, intr-o perioada de 9 ani, intre 2009 si 2018.
Scandalul a zguduit renumele echipei din temelii. Celelalte echipe din Premier League, la fel si o mare parte a publicului, au cerut imediat depunctarea, chiar si retrogradarea fortata a echipei din prima liga.
Sanctiunile impotriva City vor fi decise de o comisie independenta condusa de Murray Rosen KC, un specialist in rezolvarea conflictelor din lumea sportului. Un suporter al echipei Arsenal, de altfel. Comisia are puterea de a forta retrogradarea City in Championship, depunctarea clubului, interzicerea transferurilor sau amendarea clubului cu o suma oricat de mare.
Barcelona si arbitrul
Impartialitatea arbitrilor sta la baza principiului de fair-play si intregii industrii de pariuri sportive. Increderea in impartialitatea unui arbitru ajuta fanii fotbalului sa se bucure mai mult de joc si sa plaseze pariuri sportive live linistiti.
Scandalul in care este implicata echipa catalana Barcelona erodeaza tocmai aceasta incredere in independenta si impartialitatea unui arbitru. Conform datelor, Barcelona ar fi platit firmei vicepresedintelui Comitetului Tehnic al Arbitrilor din cadrul Federatiei Spaniole de Fotbal suma de 1,4 milioane de euro, intre 2016 si 2018, iar, conform publicatiei spaniole Marca, arbitrii au luat decizii favorabile echipei in repetate randuri in aceasta perioada.
Investigatiile legate de aceste plati sunt inca in curs. Totusi, presedintele clubului, Joan Laporta sustine ca momentul in care iese scandalul este unul „suspicios”, tocmai cand echipa are o performanta remarcabila pe gazon.
Daca acuzatiile se adeveresc, Barcelona poate suferi sanctiuni similare cu Man City – amenzi, depunctare sau chiar retrogradare fortata. Este insa putin probabil ca investigatiile sa fie finalizate inainte de sfarsitul sezonului LaLiga. (I.P.)