Un politist din Bucuresti a fost retinut de procurorii DNA, dupa ce ar fi cerut o spaga de 300.000 de euro in schimbul unor informatii din dosar si a promisiunii rezolvarii dosarului, in sensul clasarii pentru o acuzatie si unei pedepse mai usoare pentru alta, in baza unui acord de vinovatie.
”Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand cu data de 01 martie 2023, a inculpatului:
B.M.C., agent de politie judiciara in cadrul I.G.P.R. – Directia de Investigare a Criminalitatii Economice, pentru comiterea infractiunilor de:
- luare de mita,
trafic de influenta,
folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.
In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:
“In perioada 28 septembrie – 30 decembrie 2022, inculpatul (…), in calitate de lucrator de politie judiciara delegat sa efectueze activitati de urmarire penala intr-un dosar aflat in lucru la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (P.I.C.C.J), ar fi pretins de la o persoana vizata in cauza respectiva, pentru savarsirea unor infractiuni de evaziune fiscala si delapidare, suma de 300.000 euro (200.000 euro pentru sine si 100.000 euro pentru un intermediar).
Banii respectivi ar fi fost pretinsi de inculpatul (…) in schimbul promisiunii ca:
- acesta ar face cercetari intr-un anume sens, astfel incat prejudiciul sa fie stabilit intr-un cuantum redus precum si pentru a propune o solutie de clasare in cazul infractiunii de evaziune fiscala;
acesta ar interveni la procurorul de caz (asupra caruia a lasat sa se inteleaga ca ar avea influenta) astfel incat acesta din urma sa dispuna solutia clasarii pentru infractiunea de evaziune fiscala si sa incheie un acord de recunoastere a vinovatiei cu persoana vizata pentru infractiunea de delapidare.
In acelasi context, inculpatul (…) i-ar mai fi transmis aceleiasi persoane informatii nedestinate publicitatii din dosarul respectiv dar si cum se vor derula cercetarile in continuare.
In cauza se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane.
Inculpatului (…) i s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala. La data de 02 martie 2023, inculpatul urmeaza sa fie prezentat Tribunalului Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.
In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Directiei Generale Anticoruptie.
Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie” anunta DNA. (V.E.)