Pensii speciale pentru grefieri si IT-istii din cadrul instantelor! Ministerul Justitiei a pregatit un proiect de lege pentru „recompensarea” personalului din acest domeniu

Ministerul Justitiei condus in prezent de liberalul Catalin Predoiu, a pregatit un proiect prin care vrea sa dea pensii speciale si grefierilor si specialistilor IT din cadrul instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea, in pline negocieri dintre Comisia Europeana, Banca Mondiala si autoritatile romane despre reforma pensiilor speciale pe principiul contributivitatii, in contextul in care Bruxelles-ul se opune excluderii pensiilor militare din aceasta reforma.


In plus, grefierii se vor putea pensiona cu 5 ani mai devreme, la 60 de ani, iar ei vor putea beneficia si de o serie de drepturi suplimentare, precum spor de vechime, concediu suplimentar sau pensie de urmas.

Astfel, potrivit proiectului pregatit, grefierii pot beneficia, la implinirea varstei de 60 ani, de pensie de serviciu, in cuantum de 65% din baza de calcul reprezentata de media salariilor de baza brute lunare realizate, inclusiv sporurile cu caracter permanent, corespunzatoare ultimelor 12 luni de activitate anterioare lunii in care se depune cererea de pensionare.

Atragem atentia ca calcularea pensiei la nivelul ultimului an de activitate inainte de iesirea la pensie duce de obicei la majorarea artificiala a acesteia prin diverse mecanisme, inclusiv prin includerea sporurilor, ceea ce Guvernul va permite in acest caz.

Astfel, vor beneficia de pensie de serviciu urmatoarele categorii de angajati: a) grefieri judiciari, grefieri de sedinta si grefieri principali; b) grefieri; c) specialisti IT, specialisti criminalisti si tehnicieni criminalisti. Totodata, vor putea beneficia si urmatorii angajati: (1) Personalul de specialitate criminalistica este format din experti criminalisti si asistenti criminalisti. (2) Personalul care ocupa functii auxiliare de specialitate criminalistica este format din tehnicieni criminalisti si secretari-dactilografi laborator expertize criminalistice. (3) Personalul prevazut la alin. (1) si alin. (2) functioneaza in cadrul Institutului National de Expertize Criminalistice si al laboratoarelor interjudetene de expertize criminalistice, denumite in continuare INEC, organizate potrivit legii.

In cazul in care cuantumul pensiei de serviciu calculat conform legii va fi mai mic decat cel al pensiei din sistemul de pensii publice se acorda cuantumul cel mai avantajos, prevede proiectul pregatit de Ministerul Justitiei.

Totodata, Ministerul Justitiei vrea sa permita grefierilor sa se pensioneze cu 5 ani mai devreme, la 60 de ani, si sa beneficieze de pensia speciala. „Persoanele care au o vechime de cel putin 25 de ani numai in functiile prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a), b) si c) si art. 3 se pot pensiona la implinirea varstei de 60 de ani si pot beneficia de pensie de serviciu, chiar daca la data pensionarii au avut o alta ocupatie. In acest caz, pensia de serviciu este egala cu 65% din baza de calcul stabilita prin raportare la personalul prevazut la art. 2 alin. (1) lit.a), b) si c) si art.3 in activitate, in conditii identice de functie, vechime, grad sau treapta, nivel al instantei, parchetului sau INEC si conditii de munca. De prevederile alin. (5) pot beneficia numai persoanele care au fost eliberate din functie din motive neimputabile acestora”, arata proiectul.

Totodata, se introduc noi beneficii pentru grefieri si personalul mentionat anterior.

Astfel, personalul de specialitate criminalistica si personalul care ocupa functii auxiliare de specialitate criminalistica din cadrul INEC vor beneficia in plus si de spor de vechime, pe langa salarii de baza, prime si de alte drepturi salariale, in conditiile legii.

Grefierii vor beneficiaza anual de un concediu de odihna platit de 35 de zile lucratoare, fata de 30 de zile anterior.

Personalul va beneficia si de decontarea cheltuielilor de cazare la structuri turistice de categoria pana la 3 stele inclusiv. In situatia in care nu beneficiaza de cazare in aceste conditii, au dreptul la o suma egala cu 0,5% din salariul de baza brut lunar pentru fiecare noapte, pe toata durata delegarii sau detasarii in alta localitate.

Personalul caruia nu i s-a atribuit locuinta de serviciu va beneficia de la compensarea diferentei dintre chiria ce s-ar stabili pentru o locuinta de serviciu, potrivit legii, si chiria platita pe baza unui contract de inchiriere incheiat in conditiile legii. Acest drept nu are caracter salarial si nu se impoziteaza.

In plus, sotul supravietuitor, copiii minori, precum si copiii majori pana la terminarea studiilor, dar nu mai mult de 26 de ani, ai personalului numit vor beneficia de pensie de urmas calculata din pensia de serviciu aflata in plata sau la care ar fi avut dreptul beneficiarul.

Mai mult, statul va da gratuit si haine grefierilor. „Grefierii judiciari si grefierii de sedinta au dreptul la asigurarea in mod gratuit a tinutei vestimentare corespunzatoare instantei la care functioneaza, potrivit legii”, arata proiectul.

„Toate aceste reglementari au la baza intentia de recompensare a personalului pentru munca desfasurata in acest domeniu, precum si incurajarea si obtinerea, in cadrul sistemului judiciar, a stabilitatii si performantei profesionale a personalului angajat, pentru ca, in final, actul de justitie sa se realizeze in conditii cat mai bune”, arata motivarea Guvernului. (V.E.)

Leave a Reply