Politistii de frontiera de la SPF Moravita, condamnati in prima instanta in dosarul de coruptie instrumentat de DIICOT Timisoara, au atacat cu apel sentinta Tribunalului Timis si asteapta ca procesul sa reinceapa la Curtea de Apel Timisoara. Inaintea primului termen, programat pentru 20.03.2023, judecatoarele Oprescu Nadejda si Laura Brindescu au facut cereri de abtinere de la judecarea apelului, in conditiile in care au mai pronuntat hotarari in aceasta cauza.
Conform Incheierii din 30.01.2023, completul constituit din judecatoarele Dana Visoiu si Adriana Mirela Roates a admis doar cererea de abtinere formulata de Laura Brindescu, nu si cea a Nadejdei Oprescu, desi s-a invocat acelasi motiv: pronuntarea unor sentinte penale privitoare la validarea acordurilor de recunoastere semnate de unii inculpati din dosar cu procurorii DIICOT.
„In cazul in care procurorul a incheiat acord de recunoastere a vinovatiei numai cu o parte din inculpatii dintr-o cauza penala, restul inculpatilor fiind trimisi in judecata prin rechizitoriu, judecatorul care a admis acordul de recunoastere a vinovatiei nu este incompatibil sa judeca cauza in care sesizarea a fost facuta prin rechizitoriu, cu exceptia situatiei in care in motivarea sentintei prin care a admis acordul, si-a exprimat parerea cu privire la activitatea infractionala a inculpatilor trimisi in judecata prin rechizitoriu.
Or, asa cum s-a aratat, din sentinta penala nr. 160 din data de 11.04.2018, nu rezulta ca doamna judecator Oprescu Nadejda si-a exprimat parerea cu privire la activitatea infractionala a vreunuia dintre inculpatii cercetati in cauza de fata. Ca atare, in ce o priveste pe doamna judecator Oprescu Nadejda nu este incident cazul de incompatibilitate prevazut de art. 64 alin. 1 lit. F, C.pr.pen.”, se mentioneaza in Incheierea pronuntata in camera de consiliu.
Revenind la Hotararea 630/2022 din 21.12.2022, prin care Tribunalul Timis a solutionat mega dosarul instrumentat de fostul sef al DIICOT Timisoara, procurorul Alex Florenta, retinem faptul ca judecatorul Nicolae Comaromi, care s-a pensionat subit dupa ce a condamnat lotul Moravita II la peste 50 de ani de inchisoare, a mentinut in dosar toate probele obtinute de investigatorii sub acoperire Constantin Andrei (Elena Pitigoi) si Martinescu Liviu – chiar daca unul dintre ei nu avea aviz de politie judiciara – si, la final, nu a uitat sa le confiste banii primiti ca mita in timpul misiunii: 3.410 euro si 275 de lei, care erau depusi intr-un cont deschis la BCR.
Judecatorul i-a achitat pe toti inculpatii pentru o infractiune imaginara retinuta de DIICOT, cea de constituire a unui grup infractional organizat, in timp ce doi inculpati, care au fost tinuti si in arest preventiv, au fost efectiv achitati. Este vorba despre Aurelian Gita si Fratila Ovidiu Cristian Florin.
In rest, condamnari la inchisoare cu suspendare si ore de munca in folosul comunitatii, cu exceptia inculpatului Turca Ioan Mircea, trimis dupa gratii pentru 4 ani, 7 luni si 10 zile, dar si a inculpatilor care aveau condamnari mai vechi, toate pronuntate de Judecatoria Deta, si se aflau in perioada termenului de incercare.
Este vorba despre Diacu Tiberiu, care va executa 3 ani de inchisoare pentru luare de mita, Cokovici Sakib, 1 an si 10 luni de inchisoare, si Barbu Rebeca Elena, 2 ani si 11 luni de inchisoare, dupa contopirea cu o sentinta a Judecatoriei Deta, de 2 ani inchisoare, pronuntata in 28.10.2014, ramasa definitiva prin neapelare.
In toate celelalte cazuri, pedepse cu suspendare: Gabriel Furcea, 3 ani de inchisoare cu suspendare si 120 de zile de munca in folosul comunitatii la Horticultura sau Piete; Dragit Silviu Sorinel – 3 ani de inchisoare cu suspendare si 120 de zile de munca neremunerata la Horticultura sau Piete; Goaga Constantin Bogdan – 2 ani si 9 luni de inchisoare cu suspendare si 100 de zile de munca gratuita la Horticultura sau la Consiliul Local Sanandrei; Ungureanu Valentin Mihai – 2 ani si 9 luni de inchisoare cu suspendare si 100 de zile de munca neremunerata la Horticultura sau Piete; Munteanu Verginel – 2 ani si 8 luni de inchisoare si 60 de zile de munca neremunerata la Horticultura sau Piete; Milea Octavian – 2 ani si 8 luni de inchisoare cu suspendare si 60 de zile de munca la Horticultura sau Consiliul Local Giroc; Banciu Gheorghe Daniel – 2 ani si 8 luni de inchisoare cu suspendare si 60 de zile de munca gratuita la Consiliul Local Arad sau Consiliul Local Vladimireascu, judetul Arad; Ioanas Andrei Ovidiu – 2 ani si 8 luni de inchisoare cu suspendare si 60 de zile de munca neremunerata la Piete sau Horticultura; Vamesu Gabriel – 2 ani si 8 luni de inchisoare cu suspendare si 60 de zile de munca neremunerata la Horticultura sau Piete; Pop Eugeni – 1 an si 4 luni de inchisoare cu suspendare si 60 de zile de munca gratuita la Horticultura sau Piete; Patrascu Dumitru – 1 an si 4 luni de inchisoare cu suspendare si 60 de zile de munca in folosul comunitatii la Consiliul Local Denta sau Consiliul Local Deta; Trifu Mihaela Nicolata – 1 an si 4 luni de inchisoare cu suspendare si 60 de zile de munca la Consiliul Local Moravita sau Consiliul Local Deta; Diacu Maria – 2 ani si 8 luni de inchisoare si 60 de zile de munca la Horticultura sau Piete; Beraru Simona – 1 an si 9 luni de inchisoare cu suspendare si 60 de zile de munca neremunerata la Consiliul Local Moravita sau Consiliul Local Deta.
Sentinta Tribunalului Timis a fost apelata, in termenul legal de 10 zile de la comunicare, de toate persoanele condamnate. Reamintim ca, in acest dosar, in care ancheta s-a intins pe mai mult de 5 ani, prejudiciul final calculat de DIICOT este de 3.410 euro si 275 de lei.
Procurorul de caz, Alex Florenta, fostul sef al DIICOT Timisoara, s-a inscris in cursa pentru functia de procuror general al Romaniei… (G.I.)