Un judecator penalist de la Judecatoria Timisoara sustine cel mai nou drept al cetateanului. „Dreptul la confort mental”, bazat pe toleranta si indulgenta

Un text semnat de presedintele Sectiei penale din cadrul Judecatoriei Timisoara, Matei-Ciprian Graur, si publicat de Juridice.ro, face valva pe retelele de socializare, dar si printre cadrele didactice de la Facultatea de Drept a UVT, datorita subiectului abordat de magistrat.


„Despre indulgenta si iubire. Fara avertisment!” sau despre un nou model de drept al cetateanului, dreptul la confort mental.

Plecand de la cuvintele lui Henry James, citate in Jurnalul fericirii a lui N. Steinhardt, ”Trei sunt in viata omeneasca lucrurile importante. Primul este sa fii amabil. Al doilea este sa fii amabil. Si-al treilea este sa fii amabil”, judecatorul Matei-Ciprian Graur pledeaza pentru amabilitate si indulgenta, mai ales fata de diversitatea de opinii care bombardeaza tot mai mult spatiul public, avand in vedere accesul oricui la a scrie aproape orice.

„Nu trebuie sa fim de acord, ci indulgenti”, atrage atentia magistratul timisorean, accentuand faptul ca nu putem contesta fara a intelege esenta si nu ne putem situa pe o anumita pozitie, in mod convingator, decat daca ne-am tocit coatele incercand sa gasim raspunsuri.

In acest context, este dat un exemplu sugestiv: „In universitatile americane, profesorii sunt obligati sa pronunte asa-numite trigger warnings inainte de a incepe un curs. O traducere a acestei reguli ar putea fi avertismente fata de un continut ofensator. Acestea au rolul de a acorda tinerilor din sala sansa de a se indeparta inainte de inceperea unui curs daca se tem ca s-ar putea sa fie ofensati de continutul lui”.

Astfel, spune autorul, s-a ajuns ca sute de cursuri din cadrul universitatilor americane sa fie anulate, printre care conferinte ale unor vorbitori invitati, cum sunt Condoleeza Rice, fosta secretar de stat a Statelor Unite, ori Christine Lagarde, director general al Fondului Monetar International, cu motivatia ca parerile lor erau neadecvate din punctul de vedere al studentilor.

„Tragem concluzia, asadar, ca societatea contureaza un nou model de drept al cetateanului, dreptul la confort mental, contrazis insa de Jordan B. Peterson. <Pur si simplu nu exista dreptul la confort mental. Acest drept este ireconciliabil cu trairea. (…)

De indata ce voi spune ceva cu o semnificatie profunda, se va gasi cu siguranta cineva, undeva, care se va simti ofensat. Singura consecinta logica este prin urmare tacerea. Astfel, garantat nu va fi nimeni ranit. Dar mai inseamna si ca intram in coma spirituala>”, conchide Matei-Ciprian Graur, care-si exprima convingerea ca taria de a asculta o alta parere este chiar o dovada de iubire. (G.I.)

One thought on “Un judecator penalist de la Judecatoria Timisoara sustine cel mai nou drept al cetateanului. „Dreptul la confort mental”, bazat pe toleranta si indulgenta

  1. Pacat ca Matei ciprian Graur vorbeste de indulgenta in conditiile in care are obiceiul sa oblige justitiabilii fara venituri la cheltuieli de judecata exagerate si nejustificate. Cind pe hartie scrii toate cele ce plac ascultatorilor iar in realitate faci invers se cam numeste falsitate. Dlui judecator ii trebuie o experienta buna de viata ca sa inteleaga normal lumea. E cam mare palaria pentru dinsul.

Leave a Reply