Universitatea Politehnica Timisoara si FABER au organizat, in 18 februarie 2023, o conferinta de presa pentru lansarea expozitiei Mirroring the Ecosystem, organizata la sediul FABER (17 – 26 februarie) si ulterior in spatiile UPT, din cadrul proiectului Bright CityScapes, eveniment inscris in programul deschiderii oficiale Timisoara 2023 Capitala Europeana a Culturii si derulat in comun de cele doua institutii.
Expozitia previzualizeaza o cercetare continua si multifocala asupra economiei Timisoarei. Deoarece conceptul de „oglindire” in stiintele sociale reprezinta un comportament inconstient prin care o fiinta imita o alta, expozitia ofera un tablou de reflectie, un inventar si o interconectare tangibila a competentelor, datelor, locurilor, tehnologiilor si produselor. In ansamblu, spatiul reflecta asupra starii actuale a designului in oras si a rolului sau ca disciplina invizibila sau vizibila, fundamentala pentru economia locala si legatura cu aprovizionarea sau cererea globala.
In debutul conferintei de presa, rectorul Universitatii Politehnica Timisoara, conf.univ.dr.ing. Florin Dragan, a vorbit despre deschiderea pe care institutia pe care o conduce o acorda evenimentelor culturale, in special in acest an, al Capitalei Culturale Europene, care, printr-o coincidenta fericita, concide si cu aniversarea a 100 de ani de campus universitar in Timisoara, mai precis de la inaugurarea, in prezenta Regelui Ferdinand, a Facultatii de Mecanica, prima cladire proprie a Politehnicii timisorene.
In acelasi context, rectorul UPT a precizat ca acum, dupa un secol in care campusul universitar a crescut si a contribuit in mod decisiv la dezvoltarea moderna a orasului si a zonei, Universitatea Politehnica Timisoara a lansat conceptul de Campus Creativ UPT, prin care intreaga comunitate academica, profesori, studenti, dar si partenerii din mediul economic, sunt incurajati sa inoveze, contribuind astfel la crearea lumii de maine, expozitia Bright City Scapes fiind, din acest punct de vedere, o reflectare a noii viziuni si a strategiei UPT.
Tot in cadrul deschiderii, Oana Simionescu, din partea FABER, a prezentat conceptul care a stat la baza expozitiei, munca depusa pentru pregatirea si realizarea acesteia, dar si etapele care vor urma in cadrul proiectului.
Nu in ultimul rand, curatorul expozitiei, Martina Muzi, a prezentat jurnalistilor, in cadrul unui tur, scopul expozitiei, modul de realizare a acesteia, dar si imensa munca de cercetare care a fost depusa pentru documentarea proiectului.
Bright Cityscapes este un program multidisciplinar al carui scop este de a crea un laborator de design pentru oras – unul interesat sa observe, sa raspunda si sa actioneze asupra urgentelor contemporane prin intermediul disciplinei de design, arhitectura si cultura digitala. Pornind de la o cercetare conturata in jurul ecosistemul productiv si academic al Timisoarei, programul reuneste ganditori internationali, designeri, sociologi, retele creative, mediul academic, institutii si companii.
Spatiul expozitional aduce impreuna cercetari bazate pe date, colectii de obiecte, componente, materii prime si documentatie fotografica. Obiecte banale, cu functii, forme si substante diferite, sunt imprumutate de la companii, din liniile lor de productie. Componentele sunt extrase de pe liniile de asamblare si prezentate intr-o stare temporara, inainte de a fi ascunse in interiorul unor obiecte tehnologice complexe, sau transformate in altceva.
Fotografiile ilustreaza perspective asupra unor spatii inaccesibile, unde zone ale fabricilor, muncitorii, masinile si infrastructurile sunt in functiune 24 de ore din 24, 7 zile din 7, in spatele usilor inchise. Grafica informativa contextualizeaza cele mai relevante active ale economiei locale, prezentand nu numai un portret al orasului in ceea ce priveste cifra de afaceri, angajatii si canalele de distributie, ci si legand principalele sale companii de marea retea de import/export care incepe, traverseaza sau se termina in zona metropolitana a orasului.
Intreaga instalatie este produsa in cadrul centrelor industriale locale. Ansamblul expozitional foloseste mobilierul uzual al liniilor de asamblare ale fabricilor si regandeste designul acestora pentru a gazdui elementele materiale si vizuale ale cercetarii. Fiind un sistem modular care reflecta repetitia si standardizarea industriei de productie globale, compozitia generala creeaza premisele unei reflectii asupra dependentei contemporane dintre fortele de productie locale si multinationale.
Mirroring The Ecosystem este inceputul unei investigatii care porneste din Timisoara, iar apoi construieste noi traiectorii cu scopul de a dezvalui naratiuni contemporane prin si despre design. Fiind prima componenta a programului Bright Cityscapes, aceasta face parte dintr-o serie de activitati care includ o serie de conferinte, expozitii si un program academic, al caror scop este de a facilita colaborarile, de a initia initiative ludice si de a infuza sectoarele creative, educationale si productive ale Timisoarei cu noi energii.
Proiectul (accesibil la adresa http://brightcityscapes.eu) este co-finantat de Primaria Municipiului Timisoara prin Centrul de Proiecte, Ordinul Arhitectilor din Romania si Fundatia Flex.
Curator: Martina Muzi
Echipa de coordonare a programului: Oana Simionescu (FABER), Loredana Gaita (UPT).
Echipa de productie a expozitiei: Anabella Costache, Bianca Schick.
Echipa programului: Cristian Blidariu, Diana Caducenco, Victoria Cociota, Alexandru Luca, Ionel Margineanu, Ema Prisca, Roxana Sirbu, Florin Unguras, Mihaela Tilinca. (I.P.)