Intre 16 si 19 februarie UPT Campus Creativ devine nu numai punct de intalnire pentru artisti, creativi, cercetatori, personalitati ale Europei academice, diplomatice sau culturale cu publicul – studenti, cetateni ai Elisabetinului, timisoreni, invitati si turisti, ci si spatiu neutru deschis si accesibil tuturor, in care momente festive, conferinte, demonstratii, ateliere, experimente, expozitii, concerte si petreceri devin pretext pentru explorare si dialog, cadru pentru crestere si invatare impreuna.
„Ne aflam la inceputul unui an important pentru Politehnica, dar si pentru Timisoara. 2023 este anul in care Timisoara este Capitala Europeana a Culturii, an in care, mai mult ca oricand, ceea ce facem are vizibilitate pe scara larga, dincolo de nivelul regional sau national.
Este important ce vom face anul acesta, dar mai important este cu ce vom ramane dupa acest an. Este esential ce ramane in Timisoara, dar tot atat de important este ce putem transfera, ca experienta, la nivel regional. Din punct de vedere cultural, ne pregatim de mult pentru anul 2023, an in care producem si organizam o serie de activitati la granita intre stiinta si arta, incepand chiar de la Deschiderea Capitalei Europene a Culturii”, a declarat conf.univ.dr.ing. Florin Dragan, rectorul Universitatii Politehnica Timisoara.
Vineri, 17 februarie 2023, intre orele 09 – 17, in sala Auditorium din Centrul de Conferinte al Universitatii Politehnica Timisoara (Bulevardul Vasile Parvan, nr. 2 B, alaturat Bibliotecii UPT), dar si online, se va desfasura Conferinta hibrida „Patrimoniul sub reflectoare Timisoara – Digital Culture & Heritage Talks”, parte a programului Opening Timisoara 2023, eveniment organizat de Universitatea Politehnica Timisoara, prin Centrul ID/IFR si e-Learning si Centrul Multimedia, impreuna cu Muzeul National al Banatului si Timisoara 2023.
In zilele de 18 -19 februarie 2023, intre orele 10-17, la Experimentarium si Muzeul UPT, va avea loc XR Show Spotlight Heritage Timisoara, cu tehnologii digitale (realitate augmentata /virtuala/mixta, holograme, aplicatii interactive) si de stiinta (demonstratii spectaculoase de fizica, experimente de chimie pentru cele 5 simturi, prezentarea premierelor tehnice ale Timisoarei).
Tot in 18 februarie 2023, de la ora 18, la FABER, va avea loc vernisajul primei expozitii a programului Bright Cityscapes, care face parte din Programul oficial al Timisoara 2023 Capitala Culturala Europeana. Expozitia ”Bright Cityscapes: Mirroring the ecosystem” este organizata de Universitatea Politehnica Timisoara si FABER si va putea fi vizitata intre 17si 26 februarie, la FABER si intre 6 martie si 2 aprilie, in Campusul UPT. Cu un concept curatorial semnat de designerul Martina Muzi, expozitia isi propune sa ofere o reflectie asupra ecosistemului industrial din Timisoara, a rolului sau in economia locala si a felului in care acesta influenteaza orasul. Piese mecanice, procese utilizate in fabricile timisorene si componente industriale complexe sunt doar cateva lucruri pe care le veti putea explora in expozitie. In ansamblu, programul reuneste designeri internationali, sociologi, retele creative, institutii si companii, care observa si raspund multidisciplinar situatiilor contemporane din oras, prin design, arhitectura si procese digitale.
Vernisajul din 18 februarie va fi urmat de un eveniment muzical, incepand cu ora 19, sustinut de overdriven dreams, unul dintre cei mai activi muzicieni ambientali din regiunea balcanica.
TakeOver este modul nonconformist al studentilor de a celebra startul programului „Timisoara Capitala Europeana a Culturii in anul 2023”. Tinerii sunt invitati sa urmeze, in 18 februarie 2023, traseul luminos si sa descopere spatiile UPT asa cum nu le-au mai vazut, prin trei petreceri studentesti ce vor crea „o noapte pe care n-ai vrea sa o ratezi”:
Dirty Disco w/ Eugen Radescu, Clubul Facultatii de Arhitectura;
Carousel Party powered by Viata de Student, Holul Facultatii de Mecanica;
TakeOff powered by Flight Festival, Centrul de Robotica UPT.
Intrarea este libera in toate cele 3 locatii. Evenimentul este organizat de Liga AC impreuna cu Universitatea Politehnica Timisoara si Conventia Organizatiilor Studentesti din Politehnica. Alaturi de Flight Festival, Viata de Student, Asociatia de la 4 si Casa de Cultura a Studentilor, organizatorii vor sa demonstreze ca titlul de Capitala Culturala Europeana este si al studentilor.
Proiectul face parte din Programul cultural national „Timisoara – Capitala Europeana a Culturii in anul 2023”, dar si din demersul Campus Creativ UPT si este finantat prin programul Opening+, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timisoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.
Deschiderea oficiala a Timisoara 2023 – Capitala Europeana a Culturii vine cu un program special la MV sci-art pe 17 februarie 2023, de la ora 18:00, cu deschiderea a trei expozitii, un performance si un party cu DJ timisoreni.
Prima dintre expozitii, “GAME ON”, curatoriata de Mirela Stoeac-Vladuti, prezinta lucrari ale artistilor Dona Arnakis, Mathias Bar, Catalin Batranu, Szilard Gaspar, George Rosu, Sergiu Sas si are loc in galeria de arta contemporana META Spatiu, din incinta centrului MV. Expozitia pune in discutie conceptul de competitie, relatia dintre arta si sport, estetica si agresivitate, reguli si haos. De la ora 19:00, timisorenii vor putea participa la un performance special al artistului Szilard Gaspar, fost boxer.
Cea de-a doua expozitie, “Made-up histories have long lives” marcheaza si inaugurarea REMIX ID 2023, cuprins in programul oficial al TM 2023. Curatoriata de Iris Ordean, expozitia prezinta lucrari ale artistilor Anna Bantiuc, Alexandra Coroi & Bogdan Dumitrescu, Ulrike Ettinger, Riso Kitta, Andreea Medar & Malina Ionescu, Adina Mocanu, Catalin Petrisor-Heresanu. Expozitia extinde definitia de „etnografii clasice”, prin chestionarea modului in care omenirea isi construieste si isi canonizeaza propriile istorii.
O surpriza pentru iubitorii timisoreni de arta va fi si RAFT – cea mai mica galerie din Romania, initiata in 2016 la Cluj (Fabrica de Pensule), care se muta incepand de anul acesta la Timisoara, in centrul de stiinta si arta MV. RAFT va vernisa o interventie realizata de artista Lia Perjovschi, intitulata “Top 10 + World’s Worst Problems”, care realizeaza o diagrama a problemelor urgente ale umanitatii.
De la ora 20, doi cunoscuti DJ timisoreni, George Allen si Newgotti vor sustine un set de muzica electronica cu influente de folclor etnic timisean, parte a programului REMIX ID, care a documentat in ultimii aproape 6 ani cele 12 etnii ale judetului Timis.
Programul va continua si sambata, 18 februarie, de la ora 14, cu un tur ghidat al expozitiilor.
Pe intreg parcursul anului 2023, Universitatea Politehnica Timisoara va mai organiza o serie de alte evenimente situate la frontiera dintre stiinta si arta, consacrate Capitalei Culturale Europene. (I.P.)