Primaria Timisoara, aplicatie unde cetatenii pot sesiza nereguli in organizarea de santier. Schele periculoase, publicitatea ilegala si murdarirea carosabilului, cele mai frecvente amenzi

Ca rezultat al sesizarilor facute de timisoreni prin noua aplicatie lansata de Primaria Municipiului Timisoara, in luna noiembrie, dar si ca urmare a modificarilor facute in 2022 in cadrul legislatiei locale in domeniu, municipalitatea pune la dispozitia cetatenilor o noua rubrica unde pot sesiza neregulile in organizarea de santier.


Primaria Municipiului Timisoara intensifica demersurile logistice si organizatorice, astfel incat sa asiguram cele mai bune conditii pentru derularea activitatilor din programul pregatit pentru anul 2023.

Astfel, Biroul Avize si Control Mediu a crescut frecventa controalelor pe teren, pentru a verifica respectarea prevederilor legale la santierele deschise care ocupa temporar o parte a domeniului public.

De asemenea, avand in vedere ca primim sesizari de la cetateni, cu privire la nereguli in organizarea de santier, la anumite obiective, punem la dispozitie o categorie dedicata acestui tip de probleme, pe platforma de sesizari a Primariei Municipiului Timisoara, sectiunea Santiere.

Aceste nereguli le puteti sesiza pe https://sesizari.primariatm.ro

Eforturile administratiei locale vizeaza, in primul rand, prevenirea incalcarii normelor in vigoare si depunem toate diligentele pentru a informa corect si complet executantii, inainte de inceperea lucrarilor. In Acordul de ocupare a domeniului public emis de primarie, sunt mentionate toate cerintele prevazute de actele normative in vigoare, astfel incat lucrarile sa se deruleze cu un impact minim asupra functionalitatii zonei, confortului cetatenilor si traficului rutier sau de pietoni.

Amplasarea schelelor se va realiza cu plasa de protectie si cu respectarea conditiilor pentru asigurarea circulatiei rutiere si pietonale in deplina siguranta. In acest sens, schelele vor fi prevazute cu tunel de trecere. Acolo unde nu este posibil, se va asigura circulatia pietonala prin amenajarea unui trotuar provizoriu din placi de beton prefabricate ori podina de lemn sau se va redirija circulatia pietonala, cu aprobarea Comisiei de Circulatie a Primariei Municipiului Timisoara.

O cerinta importanta este legata de pastrarea curateniei pe caile publice (strazi, trotuare, alei, curti). Solicitam tuturor executantilor sa acorde atentie depozitarii si utilizarii materialelor de constructie si deseurilor in organizarea de santier si in jurul acestuia, chiar daca au platit taxa de ocupare a domeniului public.

Firmele, dar si persoanele fizice autorizate care executa lucrari de constructii, reparatii si demolari la cladiri sau lucrari edilitar gospodaresti au obligatia sa nu depoziteze deseurile din constructii si demolari de orice fel sub schela si sa asigure in permanenta curatenia. Nerespectarea acestor obligatii, ocuparea unei suprafete mai mari si pentru o perioada mai mare decat cea aprobata, atrage dupa sine aplicarea de sanctiuni contraventionale, potrivit legii.

In ceea ce priveste reziduurile si deseurile rezultate in urma lucrarilor, acestea vor fi depozitate numai in recipiente standardizate de tip container de diverse capacitati, inchiriate de la un operator economic autorizat care va asigura transportul acestora. Deseurile cu volum de pana la 1 mc se preiau gratuit la cele 4 centre de colectare ale Primariei Timisoara, operate dei RETIM.

Amplasarea mijloacelor de publicitate este interzisa pe obiectele de arta monumentala si monumentele de for public, pe monumentele istorice, cu exceptia firmelor care anunta activitatea ce se desfasoara in interiorul cladirii si a mesh-urilor amplasate pe perioada efectuarii lucrarilor de consolidare / restaurare in conditiile prezentei legi. De asemenea, pot fi amplasate mijloace de promovare a unor campanii de interes public.

In situatia in care se constata abateri de la aceste acte normative, intr-o prima etapa se intocmeste un plan de masuri pentru intrarea in legalitate. Daca operatorul nu se conformeaza, sunt aplicate sanctiunile cuprinse intre 2000 si 2.500 lei pentru persoane juridice si 1.500 si 2.000 de lei pentru persoane fizice.

Cartea de vizita a Timisoarei in 2023 depinde foarte mult si de modul in care fiecare cetatean se implica in efortul de a respecta normele legale si de convietuire sociala, astfel incat orasul nostru sa fie perceput la adevarata sa valoare de spatiu al civilizatiei si culturii europene. (Primaria Timisoara – Serviciul Comunicare)

Leave a Reply