Curtea de Apel Timisoara a anulat, la termenul de azi, un nou rechizitoriu „fabricat” de DIICOT Timisoara in perioada in care la conducerea unitatii parchetului antimafia din Banat s-a aflat procurorul Alex Florenta.
Completul format din judecatorii Anca Nacu si Ioan Nemes a admis apelurile formulate de inculpatii Lucian Boncu, Ion Stepanescu, Paul Stefan, Gabriel Stoian, Ion Pasan, Daniel Gyulai si Nicolae Gavrila, dar si de partea civila Badea Dragos Adrian – taximetristul din Bucuresti care s-a plans ca a fost sechestrat si batut in sala de jocuri de noroc de pe strada Gh. Lazar, impotriva sentintei penale nr. 288/PI/14.06.2022, pronuntata de Tribunalul Timis in dosarul nr. 631/30/2020, a desfiintat solutia instantei de fond si a rejudecat cauza.
„In baza art. 281 alin. (1) lit. b) din Codul de procedura penala, raportat la Deciziile Curtii Constitutionale ale Romaniei nr. 302/2017 si nr. 380/2021, constata nulitatea absoluta a Rechizitoriului nr. 84/P/2020 din data de 14.02.2020 al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitatea Organizată si Terorism – Serviciul Teritorial Timisoara, act intocmit dupa data de 14.02.2020 (data disjungerii cauzei prin Ordonanţa nr. 414/D/P/2019 din data de 14.02.2020). Trimite cauza la Parchetul de pe langa Judecatoria Timisoara”, se mentioneaza in Decizia Penala nr. 44/A pronuntata, azi, de Curtea de Apel Timisoara.
Cu alte cuvinte, desi procurorul Mihai Sandor avea reprezentarea faptului ca acest scandal nu este de competenta DIICOT, decat daca forteaza infractiunea de grup infractional organizat, a incercat sa adune probe pentru a demonstra ca teparul Badea Dragos Adrian, cel care a fraudat aparatele de jocuri de noroc si a prejudiciat mai multe cazinouri din Timisoara cu mari sume de bani, ar fi fost sechestrat, batut, talharit pentru a restitui banii castigati la pacanele in mod ilicit.
Atitudinea revansarda a procurorului, care era la curent cu faptul ca taximetristul a fost liber sa plece catre Bucuresti cu toata prada, dar a fost intors din drum de politistii care aveau rafuieli cu liderul interlop Lucian Boncu, a fost confirmata, oarecum de Tribunalul Timis.
Judecatoarea Sorina Lupsa a decis sa nu tina cont de decizia Curtii Constitutionale a Romaniei, prin care s-a stabilit ca DIICOT Timisoara, dupa ce a disjuns faptele de crima organizata, nu avea competenta sa cerceteze scandalul de la clubul de jocuri de noroc Champions, si i-a condamnat pe toti inculpatii la inchisoare cu suspendare.
„Curtea de Apel Timisoara a reinstaurat prin aceasta decizie, in premiera, domnia legii! Aceasta decizie constituie un vot de blam pentru procurorul DIICOT, care, sub acoperirea legii, a comis o faradelege, potrivit unei agende ascunse si nelegitime, atragandu-si competenta in mod nelegal, pentru infractiuni de competenta parchetului local, printr-un artificiu procedural. Doar ca, in loc sa aiba in vedere natura infractiunilor, ce nu intrau in competenta DIICOT, s-a raportat exclusiv la notorietatea persoanele din dosar, pentru spectacolul mediatic, fireste”, ne-a declarat avocatul Florin Kovacs, cel care, alaturi de avocatul Cosmin Bolosin, au repurtat victoria de la Curtea Constitutionala.
In urma sesizarii avocatilor din Timisoara (foto), care l-au reprezentat de patronul SPI, Ion Stepanescu, CCR a decis ca sunt neconstitutionale dispozitiile art.11 alin.(3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.78/2016 pentru organizarea si functionarea Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative.
Decizia de azi a Curtii de Apel Timisoara este definitiva, urmarirea penala in acest dosar urmand sa fie refacuta de Parchetul de pe langa Judecatoria Timisoara. (G.I.)