Kiwi si banana nordului, in locul livezilor de mar sau prun! Iernile calduroase din Romania determina fermierii sa infiinteze culturi de fructe exotice

Schimbarile climatice din ultimii ani, cu efectele sale negative asupra imunitatii comunitare, aduc si oportunitati economice, iar una dintre acestea ar fi aparitia pe scara tot mai larga in Romania a culturilor de fructe exotice, arata un reportaj Europa Libera Romania. Fermierii din Romania au inceput sa testeze, chiar sa infiinteze pe suprafete mai mari, culturi de kaki, kiwi, banana nordului, curmal chinezesc, rodie sau smochin.


18 ianuarie 2023 a fost cea mai calda zi de ianuarie din istoria masuratorilor meteorologice facute in Romania.

Climatologii si meteorologii afirma ca e un nou indiciu concret care confirma tendinta schimbarilor climatice.

O asemenea oportunitate este aparitia pe scara tot mai larga in Romania a culturilor de fructe exotice, pe care in trecut le gaseam doar in zonele calde sau tropicale. Specialistii romani le numesc „specii pomicole noi”.

Este vorba despre kaki, kiwi, banana nordului, curmalul chinezesc, rodia sau smochinul.

De altfel, mai in toate judetele, smochinul se gaseste in multe gradini, iar fructele ajung la maturitate.

Europa Libera a discutat cu specialisti, ingineri si oameni din mediul academic, dar si cu producatori implicati in cultivarea acestor genuri de fructe.

Prof. dr. Florin Stanica, de la Facultatea de Horticultura a USAMV Bucuresti si presedintele Societatii Romane a Horticultorilor, spune ca facultatea unde-si desfasoara activitatea are cercetari stiintifice consistente si culturi experimentale pentru soiuri de kiwi, curmal chinezesc sau pentru asa-numita banana a nordului. Acestea, spune el, sunt plante adaptate deja la climatul din Romania.

„In ultimii ani, iernile sunt mult mai blande. Sunt convins ca pe masura trecerii timpului, aceste plante vor ajunge sa fie cultivate pe suprafete tot mai mari”, spune Stanica.

De exemplu, curmalul chinezesc e o planta cu mare potential in Romania pentru ca, potrivit specialistilor, produce multe fructe, nu e o specie pretentioasa, poate fi cultivat pe soluri sarace si nu are nevoie de irigatie.

De asemenea, kiwi e o planta pentru care exista mai multe soiuri selectate si omologate in Romania care pot fi cultivate, ca reper general, si in zonele in care sunt acum livezi de mar sau prun.

Bianca Stefanoiu, inginera la Pepiniera Peris, spune ca in acest moment exista deja plantatii de fructe exotice in multe regiuni din Romania.

„Pe fondul incalzirii vremii din Romania, oamenii au inceput in urma cu cativa ani sa infiinteze asemenea culturi. Zonele unde temperatura minima nu coboara iarna sub -10, -15 grade se preteaza la genul acesta de culturi.”

Printre plantele care s-au aclimatizat natural sunt si soiuri ale pomului de kaki, originar din zona China, Coreea si Japonia. (I.P.)

Leave a Reply