Comunitatile sarbe si ucrainene din Banat au sarbatorit Revelionul dupa caledarul Iulian, in noaptea de 13 spre 14 ianuarie, fie in numeroase localuri – care au pregatit un program special pentru aceasta noapte, cu muzicieni din Serbia -, fie la petreceri organizate acasa. Muzica specifica, meniuri traditionale, sampanie si voie buna, fost oferta multor restaurante din Timisoara, care au asigurat atmosfera pentru Revelionul dupa calendarul vechi,
Alaturi de sarbi, au sarbatorit revelionul si ucrainenii banateni. Asa cum se intampla in fiecare an, acestia s-au intalnit sa petreaca la sediul Uniunii Ucrainenilor de pe strada Maresal Alexandru Averescu.
In conditiile in care, in ultimul an, in Timisoara au sosit multi refugiati de razboi din Ucraina, fiind inregistrate circa 1.700 de persoane, era de asteptat ca unii dintre acestia sa participe la petrecerea dintre ani, insa toata comunitatea refugiatilor a hotarat sa nu mai sarbatoreasca si revelionul in stil vechi, sub motivatia ca, in contextul razboiului, sa se distanteze de tot ce ar putea aduce aminte de traditiile rusesti.
“Si in noaptea de Revelion dorim sa-i avem in preajma noastra pe refugiatii din Ucraina, dar nu stim cum vor reactiona. Toti ucrainenii din Ucraina vor sa se rupa definitiv de religia si obiceiurile rusesti, vor sa ramana pe sarbatorilor pe rit nou, atat cele de Craciun, cat si Revelionul. Dar dupa cum stiti, noi, ucrainenii din Romania, avem un vicariate general care este subordonat Patriarhiei Romane. Ne subordonam Bisericii Ortodoxe Romane, noi in continuare vom sarbatori pe stil vechi”, a spus Gheorghe Hleba, presedintele Uniunii Ucrainenilor din Banat, inainte de sarbatoarea traditionala dintre ani.
In conformitate cu recensamantul din 2011, in Romania traiau in jur de 20.000 de sarbi, dintre care 8.000 in judetul Timis. De asemenea, in judetul Timis, Caras-Severin si Arad traiesc aproximativ 10.000 de ucraineni banateni. (E.T.)