Dominic Fritz: De-a lungul anilor, Timisoara a fost jefuita de terenuri, cladiri industriale, vile centrale. Primarul vrea sa aduca in patrimoniul orasului peste 50 de hectare de teren

Primarul Dominic Fritz cere Guvernului Romaniei transmiterea in domeniul public al Municipiului Timisoara a peste 50 de hectare pe care functioneaza CET Sud. In acest sens, a inaintat Consiliului Local un proiect de hotarare care va fi discutat in sedinta de astazi. Aceste terenuri se afla in proprietatea Statului Roman si administrarea COLTERM si, conform legii, ar trebui sa apartina domeniului public al Municipiului.


Este inca unul din demersurile pe care le facem pentru intregirea patrimoniului orasului. Cerem Guvernului Romaniei sa transfere cele 53 de hectare de la CET Sud in proprietatea Timisoarei pentru a putea continua investitiile de modernizare si salvare a sistemului de termoficare centralizat.

Este o actiune absolut fireasca de a preveni orice tentatie ca acest teren sa ajunga prin mijloace dubioase la persoane care nu au nicio legatura cu interesul orasului si Timisoara sa fie din nou devalizata.

Din pacate Timisoara are o trista traditie in acest domeniu: de-a lungul anilor orasul a fost jefuit de terenuri, cladiri industriale, vile centrale. Vrem sa evitam riscul ca si aceste 53 de hectare de la CET Sud sa aiba aceeasi soarta. Sunt convins ca Guvernul Romaniei va intelege miza demersului nostru si va urgenta acest transfer de proprietate”, a spus primarul Dominic Fritz.

Pe aceste terenuri se afla instalatii, utilaje, drumuri de exploatare, calea ferata pe care ajunge carbunele, platforme de depozitare, conducte, 87 de constructii tehnice pe care COLTERM le foloseste in activitatea de producere si distributie a energiei termice.

Conform anexelor Codului Administrativ, respectiv OUG nr. 57/2019, lista de bunuri care apartin domeniului public al municipiului includ: „retelele de alimentare cu apa, canalizare, termoficare, statiile de tratare si epurare a apelor uzate, cu instalatiile, constructiile si terenurile aferente”.

Primaria Municipiului Timisoara are planuri de salvare si modernizare a sistemului de termoficare local, pe aceste terenuri, astfel incat a depus deja un proiect pentru fonduri europene in valoare de 230 de milioane de lei pentru producerea energiei electrice si termice prin cogenerare de inalta eficienta. (Primaria Timisoara – Serviciul Comunicare)

Leave a Reply