Procurorii DNA Constanta au anuntat, miercuri, 14.12.2022, trimiterea in judecata, in stare de libertate, a unui inculpat, persoana fizica, pentru fapte de coruptie. Potrivit G4media, este vorba de fostul candidat la alegerile prezidentiale, Alexandru Cumpanasu, acuzat de comiterea infractiunii de „participatie improprie (in forma instigarii) la folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene”. Surse judiciare au declarat G4media ca este vorba despre Alexandru Cumpanasu. El a declarat pentru aceeasi sursa ca „este foarte bine ca acest dosar a ajuns in instanta pentru ca are ocazia sa isi demonstreze nevinovatia”.
Procurorii sustin ca Alexandru Cumpanasu ar fi mintit ca are studii superioare atunci cand a aplicat pentru postul de expert in cadrul proiectului „Consolidarea cadrului pentru cresterea calitatii serviciilor publice si sprijinirea dezvoltarii la nivel local”, implementat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, prin Directia pentru Descentralizarea Administratiei Publice, in parteneriat cu SNSPA.
Potrivit rechizitoriului DNA, „in cursul anului 2016, in contextul implementarii de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice in parteneriat cu Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative a proiectului finantat din fonduri europene ce avea ca obiect „Consolidarea cadrului pentru cresterea calitatii serviciilor publice si pentru stabilirea dezvoltarii la nivel local”, inculpatul l-ar fi determinat pe responsabilul de proiect sa-l angajeze pe un post de expert IT, in conditiile in care acesta nu indeplinea cerintele fisei postului (acelea de a detine o diploma de studii universitare si de a avea experienta in specialitate de minim 1 an). Ulterior, desi inculpatul ar fi promis de mai multe ori ca va aduce documentele respective care sa ateste indeplinirea conditiilor de angajare, nici pana la data finalizarii proiectului nu a facut acest lucru. Ca urmare a demersurilor mentionate mai sus, inculpatul ar fi obtinut pe nedrept suma bruta de 308.630 lei cu titlu de retributie pentru activitatea depusa in calitate de expert IT in proiectul respectiv”.
Reamintim ca Alexandru Cumpanasu a fost seful Coalitiei Nationale pentru Modernizarea Romaniei (CNMR), adunand sub conducerea lui zeci de institutii, asociatii, sindicate, universitati ori patronate.
Printre subordonatii lui Cumpanasu din CNMR s-au numarat un fost prim-ministru interimar si fost ministru al Educatiei (Sorin Cimpeanu), un fost sef al SRI (Costin Georgescu), fostul negociator – sef cu UE (Vasile Puscas), un fost sef al Armatei Romane (generalul Constantin Degeratu). Printre cei care l-au sustinut pe Cumpanasu, aducandu-si organizatiile sub umbrela Coalitiei Nationala pentru Modernizarea Romaniei, s-au numarat Ioan Aurel Pop, presedintele Academiei Romane si rectorul UBB Cluj, precum si rectorii celor mai mari universitati din tara, reuniti in doua institutii distincte: Consiliul National al Rectorilor si Consortiul Universitaria.
De altfel, Marilen Pirtea, seful Universitatii de Vest din Timisoara si lider PNL, a semnat cu Cumpanasu un protocol de colaborare in 2015.
Cumpanasu este si mason, membru al Marii Loje Nationale din Romania, potrivit declaratiei sale de interese din 2019. (V.E.)