Cercetatori de la Universitatea Politehnica Timisoara, premiati de Academia Romana, in cadrul galei in care s-au rasplatit creatiile din 2020

O noua recunoastere pentru creatia stiintifica din Universitatea Politehnica Timisoara: doua colective de autori, unul coordonat de prof. univ. dr. ing. Sorin Musuroi, prorector al UPT, si altul condus de cercetator stiintific dr. ing. Ileana Torac, de la Academia Romana, Filiala Timisoara, au fost premiate de Academia Romana in cadrul Galei organizate, in mod traditional, la inceputul lunii decembrie.


Academia Romana a decernat miercuri, 7 decembrie 2022, premiile pentru cele mai valoroase creatii stiintifice si artistice realizate in anul 2020. Evenimentul s-a desfasurat in Aula Academiei Romane, in prezenta membrilor Adunarii Generale.

Premiile au fost acordate, conform regulamentului, in cadrul celor 14 sectii stiintifice ale Academiei Romane, celor mai reprezentative creatii stiintifice si culturale romanesti, realizate sau publicate in anul 2020 in domenii diverse, de la literatura, istorie, filosofie, arte plastice, teatrale si muzicale pana la matematica, fizica, chimie, biologie, agronomie, silvicultura, stiinte tehnice si tehnologia informatiei.

Premiul „Constantin Budeanu” pentru domeniul Stiinte Tehnice a recompensat lucrarea„Advanced electric drives – an UPT selection”, avand ca autori pe Sorin Musuroi, Cristian-Vasile Lascu si Nicola-Valeriu Olarescu, de la Universitatea Politehnica Timisoara.

Lucrarea, redactata in limba engleza si coordonata de prof. univ. dr. ing. Sorin Musuroi, a aparut in anul 2020 cu ocazia Centenarului Universitatii Politehnica din Timisoara. Lucrarea se refera la o activitate de cercetare stiintifica intinsa pe o perioada de peste 20 ani, in domeniul actionarilor electrice, a unui colectiv de cercetatori de la aceasta universitate.

Prin continutul ei, aduce un elogiu Scolii de Actionari Electrice din cadrul Facultatii de Inginerie Electrica si Energetica, veriga de baza a Universitatii Politehnica Timisoara, realizarilor cadrelor didactice si a cercetarilor care au slujit vreme de un secol acest domeniu.

Lucrarea este efectul direct a peste zece teze de doctorat, lucrari la conferinte internationale si in jurnale tehnice cu factor de impact ridicat, cu un total de 2507 citari WoS si 1933 Chapter Downloads, pana in prezent, 1 grant si 3 contracte de cercetare internationale.

Premiul „Henri Coanda“, tot pentru Stiinte Tehnice, a fost acordat pentru grupul de lucrari „Masini electrice pentru aplicatii cu viteza variabila: proiectare si control”, avandu-i ca autori pe Ileana Torac, Mihaela-Codruta Paicu (Ancuti), Ana-Adela Popa si Andy-Sorin Isfanuti, de la Academia Romana, Filiala Timisoara si de la Universitatea Politehnica Timisoara.

Grupul de lucrari a fost coordonat de cercetator stiintific dr. ing. Ileana Torac, colaboratoarea academicianului Toma Dordea in ultimii 25 de ani. (I.P.)

Leave a Reply