Scandalul “Taxei pe soare”! Guvernul le impune romanilor care si-au montat panouri fotovoltaice sa plateasca pentru ce produc si consuma

Una dintre ordonantele aprobate de Guvern in seara dinainte de minivacanta de Ziua Nationala prevede ”taxa pe soare”, ce ”vizeaza cetatenii si firmele care au investit in panouri fotovoltaice, produc curent si il consuma in propria gospodarie sau firma”, sustine USR, intr-un comunicat.


Uniunea Salvati Romania solicita guvernantilor stoparea publicarii in Monitorul Oficial si refacerea ordonantei de urgenta, emisa pentru completarea cadrului legal de promovare a utilizarii energiei din surse regenerabile. Formatiunea acuza ca Guvernul PSD-PNL ca, prin acest act normativ, se „inventeaza o noua taxa in plina criza energetica: taxa pe soare”.

In context, Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR, afirma ca masura a fost luata de Guvern pentru a proteja „monopolul si piata captiva a companiilor energetice”.

„Romania este un stat european care doreste sa treaca pe energie verde cat mai mult posibil. Primim si o gramada de bani europeni pentru asta, pe care PSD si PNL nu sunt in stare sa ii investeasca. Acum, inventeaza o noua taxa, pentru a opri romanii sa devina prosumatori. De ce? Pentru ca monopolul si piata captiva a companiilor energetice de stat trebuie protejate. Chiar cu pretul sacrificarii productiei de energie in plina criza energetica”, spune Cristian Ghinea.

Fata de cele mentionate, USR cere stoparea publicarii in Monitorul Oficial a acestei ordonante de urgenta, considerand ca pune in pericol toate tintele de investitii in energie regenerabila.

„Statul ar trebui sa incurajeze cetatenii si firmele sa devina prosumatori si sa elimine birocratia in domeniu. Cumuland puterea mica a celor multi, vom putea asigura mai repede independenta energetica a tarii si vom creste potentialul de export de energie. In ultimii ani, 23.785 de prosumatori au ridicat instalatii cu o putere de peste 213 MW. Este cea mai mare investitie in energie din Romania din ultimii ani si a fost facuta de multi cetateni si companii, din banii lor: peste 200 de milioane de euro (estimare)”, se afirma in comunicat, potrivit Agerpres.

In schimb, sustin reprezentantii USR, Ministerul Energiei nu este in stare sa foloseasca banii europeni din doua surse de finantare importante: „500 de milioane de euro din PNRR (negociate de USR) pentru panouri fotovoltaice; 1,4 miliarde de euro are Romania din Fondul de Modernizare al UE”.

Articolul din OUG vizat

Cristian Ghinea a indicat, pe Facebook, articolul la care se refera din ordonanta de guvern aprobata de Guvern in 29 noiembrie (art 21, alineat 3):

”Art. 21

(3) Autoritatile administratiei publice centrale si ANRE aplica taxe si tarife nediscriminatorii si proportionale prosumatorilor de energie din surse regenerabile, in legatura cu energia electrica din surse regenerabile autoprodusa de acestia care ramane in spatiile lor, intr-unul sau mai multe din urmatoarele cazuri:

  1. a) daca energia electrica din surse regenerabile autoprodusa este sprijinita efectiv prin intermediul unor scheme de sprijin, numai in masura in care nu sunt subminate viabilitatea economica a proiectului si efectul de stimulare a unui astfel de sprijin
  2. b) de la data de 1 decembrie 2026, daca puterea instalata in centralele electrice ale prosumatorilor depaseste 8% din puterea totala instalata in capacitatile de productie de energie electrica la nivel national si daca se demonstreaza, prin intermediul unei analize cost-beneficiu, efectuata de ANRE printr-un proces deschis, transparent si participativ, ca dispozitia prevazuta la alin. (3) lit. (b) fie a avut drept rezultat o sarcina disproportionata semnificativa pentru sustenabilitatea financiara pe termen lung a  sistemului electric, fie creeaza un stimulent care depaseste ceea ce este necesar in mod obiectiv pentru a obtine o utilizare rentabila a energiei din surse regenerabile, precum si ca o astfel de sarcina sau un astfel de stimulent nu ar putea fi minimizat prin intreprinderea altor actiuni rezonabile

sau

  1. c) daca energia electrica din surse regenerabila autoprodusa este produsa in instalatii cu o putere totala instalata de energie electrica de peste 30 kW”.

Ordonanta aprobata de Guvern

Marti, Guvernul a aprobat ordonanta de urgenta pentru completarea cadrului legal de promovare a utilizarii energiei din surse regenerabile, a anuntat purtatorul de cuvant al Executivului, Dan Carbunaru.

„Acest act normativ a contribuit la indeplinirea obiectivelor de reducere a gazelor cu efect de sera intr-un mod cat mai rentabil, cu mixuri energetice cu capacitatea specifica de producere a energiei din surse regenerabile de care tara noastra dispune. In plus, pentru promovarea utilizarii energiei din surse regenerabile, pentru urmatorii ani pana in 2030, se accelereaza implementarea proiectelor de investitii care sunt realizate prin finantarea prevazuta prin Planul National de Redresare si Rezilienta, componenta 6, respectiv componenta energie”, a declarat Carbunaru, intr-o conferinta de presa la Palatul Victoria.

Prin acelasi act normativ, a adaugat el, ordonanta de urgenta stabileste scheme de sprijin pentru energia din surse regenerabile, stabilitatea sprijinului financiar, calcularea ponderii energiei din surse regenerabile, precum si o procedura de notificare simpla pentru racordarile la retea ale instalatiilor, alaturi de adoptarea pe scara larga a utilizarii energiei din surse regenerabile in sectoare precum transporturi, prosumatori sau comunitati de energie din surse regenerabile, potrivit Agerpres.

In acest context, purtatorul de cuvant al PSD, Stefan Radu Oprea, i-a transmis, duminica, ministrului Energiei, Virgil Popescu (PNL), ca este „dator cu multe raspunsuri”, dupa ce opozitia a acuzat introducerea de catre Guvern a „taxei pe soare”.

„O intrebare pentru Ministrul Energiei, Virgil Popescu. De ce? De ce a ales sa transpuna Directiva europeana privind energia din surse regenerabile la modul imperativ, adica prin taxarea prosumatorilor, desi in textul directivei exista sintagma “Statele membre pot sa taxeze…”? De ce pune frana dezvoltarii energiilor regenerabile prin taxare?”, a scris social-democratul pe pagina sa de Facebook.

„Popescule, esti dator cu multe raspunsuri, dar pe acesta trebuie sa-l dai foarte repede pentru ca in 2027 se inchide reactorul 1 de la Cernavoda si nu ai ce sa pui in locul celor 700 MW. Energiile regenerabile sunt solutia daca le incurajezi sa se dezvolte, dar nu prin taxare, ci prin simplificare”, a adaugat purtatorul de cuvant al PSD.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu (PNL), acuza duminica o „ticalosie marca USR” dupa ce formatiunea de opozitie a semnalat ca Guvernul a introdus „taxa pe soare”, adica taxarea cetatenilor pentru energia produsa de ei prin panouri fotovoltaice. Liberalul afirma ca niciun consumator casnic nu este afectat in acest moment si ca taxa respectiva se aplica doar in anumite conditii de care romanii sunt foarte departe acum.

Liberalul a transmis ca in Ordonanta de Urgenta a Guvernului se transpune o directiva europeana si ca actul normativ prevede urmatoarele:

  1. Doar in cazul in care Romania va atinge un grad de 8% din energie produsa prin panouri fotovoltaice, ANRE va putea sa introduca o taxa pentru echilibrarea sistemului energetic national.
  2. Aceasta eventuala taxa, care in acest moment nu este platita de nimeni, nu se va impune tuturor, ci doar acelor consumatori care au o putere instalata de 32 de kW, o cantitate foarte mare pentru o locuinta. Prosumerii mici nu sunt afectati deloc.
  3. Directiva se va aplica, doar daca se vor intruni conditiile de mai sus, abia din anul 2026.

„USR minte cu buna stiinta, e o transpunere obligatorie a unei Directive UE. Oamenii obisnuiti care si-au pus panouri fotovoltaice, micii prosumatori nu au nicio problema, este o ticalosie marca USR”, a adaugat ministrul Energiei. (Mara Ion)

Leave a Reply