O femeie din Vicovu de Sus a fost sedusa pe internet de un „general de razboi”, care a convins-o sa-i trimita peste 22.000 de euro pentru a veni in Romania sa o cunoasca

O femeie din orasul sucevean Vicovu de Sus a sesizat Politia ca a fost inselata de un barbat pe care l-a cunoscut pe o retea de socializare si care, pretinzand ca este general de razboi in Orientul Mijlociu, i-a cerut imprumut peste 22.000 de euro, transmite Agerpres.


Potrivit IPJ Suceava, din verificarile efectuate de politisti a rezultat faptul ca, din luna iunie 2022 pana in prezent, femeia a luat legatura prin intermediul unei retele de socializare cu o persoana necunoscuta, care i-ar fi relatat ca este general de razboi in misiune si are nevoie urgenta de bani pentru a se intoarce in Romania.

„Persoana vatamata a acceptat sa o ajute pe persoana necunoscuta, din mila, de buna voie efectuand mai multe tranzactii de transfer numerar de la diferite sucursale din municipiul Radauti catre diverse conturi bancare pe care persoana necunoscuta i le-a oferit”, precizeaza politistii.

Persoana vatamata i-a transferat falsului general suma totala de 22.760 de euro.

In urma cu cateva zile, persoana vatamata a relatat cele intamplate membrilor familiei sale, ocazie cu care aceasta si-a dat seama ca a fost indusa in eroare. Potrivit IPJ Suceava, sumele de bani pe care persoana vatamata le-a virat in diferite conturi erau bani primiti de la copiii sai.

Politistii atrag atentia cu privire la acest mod de inselaciune si recomanda sa nu se dea curs unor astfel de relationari paguboase si sa nu fie virate sume de bani in conturile solicitate de persoane necunoscute.

Metoda se bazeaza pe increderea celor care se lasa abordati, de obicei oameni fara prea multa experienta pe internet, de catre o femeie sau un barbat, care le devine iubit(a) si care aleg sa trimita o suma de bani catre iubit(a), pentru a crea sau pastra legatura amoroasa.

Pe baza avansului tehnologic si aplicatiilor de ultima generatie accesibile gratuit de pe internet, direct pe telefon sau calculator, in ultima perioada, aceasta metoda a devenit tot mai sofisticata, deoarece infractorii folosesc limba de origine a victimei si comunica prin intermediul unor aplicatii criptate, ceea ce ingreuneaza mult atat identificarea infractorilor, cat si dovedirea faptelor lor.

Sumele de bani obtinute de la victimele credule nu sunt insusite, de obicei, direct de catre destinatarul lor final, ci parcurg circuite financiare complicate, fiind transferate de la o persoana la alta, de pe un cont pe altul, prin diverse medii financiare bancare si nebancare (asa-numitele „conducte”), folosindu-se de diferite persoane si justificari, scopul fiind acela de a se crea o mai mare aparenta de legalitate a incasarii finale si o credibilitate sporita a provenientei sumei de bani dintr-o operatiune reala de catre dobanditorii subsecventi pana la beneficiarul final, au mai explicat politistii de la IPJ Suceava. (V.E.)

Leave a Reply