Timisorenii au venit, cu mic, cu mare, astazi, de la ora 11, in fata Catedralei Mitropolitane din centrul orasului, pentru a participat la manifestarile religios – militare ce au avut loc cu prilejul Zilei Nationale a Romaniei.
Au venit asa de multi, probabil, si fiindca prefectul Mihai Ritivoiu i-a indemnat pe cetateni sa vina in numar mare la “spectacol”, dar si ca timpul a fost frumos, caldut cu mult soare. Astfel, au participat oficialitati ale orasului, reprezentanti ai administratiei publice nationale, judetene si locale, veterani de razboi, reprezentanti ai mai multor garnizoane militare, organizatii politice si apolitice.
Eurodeputata umanista, Maria Grapini, in discursul sau i-a indemnat pe romani sa fie mandri ca sunt romani oriunde s-ar afla.
Programul manifestarilor au debutat la Catedrala Mitropolitana din Timisoara, de la 9, unde un sobor de preoti, in frunte cu IPS Ioan, mitropolitul Banatului, au binecuvantat Drapelul National si drapelul de lupta al Detasamentului de Jandarmi Timisoara.
In cadrul slujbei de Te Deum, soborul slujitor a inaltat rugaciuni pentru odihna sufletului tuturor eroilor, ostasilor si luptatorilor, din toate timpurile, cazuti pe campurile de lupta pentru intregirea neamului si apararea credintei stramosesti, dar si pentru fauritorii Marii Uniri, care acum 100 de ani au participat la Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia.
Dupa slujba Te-Deum-ului, prefectul Mihai Ritivoiu a dat citire mesajului transmis romanilor de prim-ministrul Romaniei, Nicolae Ciuca adresat cu ocazia sarbatorii Zilei Nationale. Dupa rostirea alocutiunilor, a urmat, traditionala parada militara, in cadrul careia au defilat, in acordurile fanfarei militare a Brigazii 18 Cercetare-Supraveghere „Decebal”, cadre ale detasamentelor Ministerului Apararii Nationale si a detasamentelor si tehnicii Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Roman de Informatii, Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta, Politiei de Frontiera, Penitenciarului Timisoara, precum si a Directiei Politiei Locale a municipiului Timisoara. Ceremonia militara s-a incheiat cu prezentarea onorului Brigazii 18 Cercetare-Supraveghere „Decebal”.
Manifestarile dedicate Zilei Nationale au fost organizate de Institutia Prefectului Judetul Timis, Consiliul Judetean Timis, Primaria Municipiului Timisoara, Brigada 18 Cercetare Supraveghere „Decebal”.
Seara vor continua, in Piata Victoriei:
La ora 17,30 cu o ceremonie militara de retragere cu torte, pe traseul: Monument Virgil Economu, (Piata Petru Maior) – Calea Lugojului – Bulevardul Take Ionescu – Piata Unirii – Piata Libertatii.
La ora 18 – Concert in Piata Libertatii. De la ora 18, pe scena din Piata Libertatii vor urca Ansamblul Timisul, trupa Voltaj si cantareata Amalia Gaita.
Mesajul lui Nicolae-Ionel Ciuca, prim-ministru al Romaniei, de 1 Decembrie 2022 – Ziua Nationala a Romaniei:
”Este sarbatoarea unitatii poporului si a statului roman, mostenire de pret a intregii natiuni romane. Astazi, se implinesc 104 ani de la cel mai important moment al istoriei noastre ca natiune, cand la Adunarea Nationala de la Alba Iulia, reprezentantii tuturor provinciilor istorice romanesti au decis in unanimitate Marea Unire neconditionata si pentru totdeauna cu Regatul Romaniei.
Acel moment memorabil nascut printr-o puternica mobilizare politica si sociala a inaintasilor nostri, care au dus la implinire visul de unitate nationala, reprezinta si fundamentul Romaniei in care traim generatiile de astazi.
Natiunea romana este rezultatul evolutiei istorice, statul roman modern este rezultatul natiunii ca produs istoric. Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 a venit firesc dupa multe alte evolutii esentiale pentru intregirea natiunii romane: opera marilor carturari ai Scolii Ardelene, miscarea de eliberare de sub domniile fanariote, efervescenta miscarilor revolutionare din 1848, curajul celor doua Principate Romane de a se uni intr-un singur stat la 24 ianuarie 1859, castigarea independentei in 1877 si, cel mai important, jertfa de sange a poporului roman care si-a castigat dreptul la autodeterminare in Primul Razboi Mondial.
Odata cu Marea Unire, poporul roman si-a castigat dreptul la autodeterminare, un act de dreptate binevenit al istoriei noastre. Tot ce a faurit bun Romania moderna a faurit prin unitatea de vointa, cand poporul si elitele sale au avut impreuna un obiectiv national major. Poporul, teritoriul si suveranitatea au ramas de atunci pilonii de baza ai statului roman. Oricat de grele au fost incercarile istoriei, poporul roman a rezistat si s-a dezvoltat, prin unitate. Impreuna, romanii si-au aparat teritoriul si suveranitatea. Impreuna au alungat regimurile totalitare care ne-au intunecat istoria timp de jumatate de secol. Ne bucuram astazi de statutul de membru al Uniunii Europene, aliat respectat si de incredere al NATO si de parteneriate strategice cu alte state care impartasesc valorile democratiei si statului de drept.
Dragi romani,
Este minunata emotia pe care o trezesc in noi reusitele oricarui roman si reusitele noastre ca natiune. Sa fim mandri ca suntem romani cred ca poate reprezenta un obiectiv de suflet al tuturor si putem reusi acest lucru sustinand eficienta institutionala, dezvoltarea economiei si a nivelului de trai, pentru ca toti romanii sa se simta bine acasa, intr-o Romanie ferm ancorata pe axa de dezvoltare occidentala.
Cu gandul la exemplul de unitate al inaintasilor nostri, pe care ii cinstim pentru grija pe care au avut-o pentru viitorul natiunii, am incredere ca putem continua ceea ce ei au inceput si sa facem fata cu bine provocarilor actuale.
La Multi Ani, Romania!
La Multi Ani tuturor romanilor, din tara si din afara granitelor”, se arata in mesajul lui Nicolae-Ionel Ciuca, prim-ministru al Romaniei, de 1 Decembrie 2022 – Ziua Nationala a Romaniei”. (I.P.)
Foto: Costi DUMA