Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii va lua in discutie, in sedinta de joi, 3 noiembrie, nu mai putin de 63 de cereri de pensionare a unor judecatori, formulate in contextul discutiilor privind desfiintarea pensiilor speciale si marirea varstei de pensionare.
Printre cei care au cerut sa paraseasca magistratura se numara atat un membru al CSM, judecatoarea Gabriela Baltag, patru judecatori ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie, dar si doua judecatoare de la Tribunalul Timis. Este vorba despre Loredana Neamtu si Stirban Diana-Patricia.
De remarcat ca au solicitat sa iasa la pensie nu mai putin de sase judecatori de la Curtea de Apel Cluj si cinci de la Curtea de Apel Craiova.
In aceasta situatie creata de zecile de plecari din magistratura, Sectia pentru judecatori va discuta, in aceeasi sedinta de joi, masurile urgente care trebuie luate ”ca urmare a destabilizarii fara precedent a situatiei resurselor umane la nivelul instantelor judecatoresti si a limitarii grave a independentei judecatorului si a dreptului de acces la justitie, determinate de promovarea in spatiul public a unor demersuri care afecteaza, in substanta, statutul judecatorului.
Astfel, sunt propuse:
1. Abilitarea presedintelui de instanta de a dispune, in functie de deficitul concret de resurse umane, masurile adecvate privind alocarea termenelor de judecata, astfel incat judecatorul/completul de judecata sa-si poata exercita atributiile la standarde de calitate corespunzatoare unui act de justitie in
folosul cetateanului.
2. Cheltuielile de personal aferente unei scheme incomplete sa fie impartite tuturor judecatorilor, care exercita efectiv functia la acea instanta.
3. Reiterarea solicitarilor adresate Ministerului Justitiei, in vederea rezolvarii cat mai grabnice a deficitului constant de resurse.
4. Solicitarea ferma adresata celorlalte puteri ca orice demers normativ care afecteaza independenta judecatorului sa fie realizat cu echilibru si precautie, cu respectarea cerintelor firesti de predictibilitate a legii, astfel incat sa fie evitata afectarea si mai grava a dreptului cetateanului de acces la justitie (G.I.)