Brigada 18 Cercetare Supraveghere „Decebal” a sarbatorit Ziua Armatei 2022 printr-un ceremonial militar si religios organizat la Monumentul Ostasului Necunoscut, situat in parcul „Anton von Scudier” din Timisoara. La acest eveniment important pentru militari au luat parte reprezentanti ai Bisericii, autoritatilor administratiei publice centrale si locale, institutiilor din Sistemul National de Aparare, Ordine Publica si Securitate Nationala, veterani de razboi, cadre militare active, in rezerva sau retragere si cetateni.
Subprefectul de Timis, Sorin Ionescu a transmis mesajul prim-ministrului Nicolae Ciuca: „Fortele Terestre Romane sunt sarbatorite in fiecare an in ziua in care il praznuim pe ocrotitorul acestora, Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, Purtatorul de biruinta.
Militarii Fortelor Terestre, cei care compun cea mai numeroasa categorie de forte a Armatei Romaniei, au fost intotdeauna la datorie, au raspuns intotdeauna prezent atunci cand au fost chemati, oricare a fost misiunea pe care au avut-o de indeplinit, fie aceasta pe teritoriul national sau in teatrele de operatii externe. S-au straduit permanent sa se ridice deasupra cerintelor si asteptarilor si sa demonstreze profesionalism si daruire.
Fortele Terestre au fost permanent o referinta atat pentru celelalte categorii de forte, dar si pentru natiune. La ceas de sarbatoare, onoram sacrificiul militarilor care s-au jertfit in luptele impotriva celor care au atentat la independenta Romaniei si ii punem la loc de cinste pe toti eroii cazuti la datorie in teatrele de operatii din Europa, Africa sau Asia.
De asemenea, le aratam recunostinta tuturor celor care au participat la exercitii si misiuni pe teritoriul tarii noastre sau dincolo de frontiere si care au contribuit la imbunatatirea imaginii foarte bune de care se bucura Romania printre aliati si parteneri.
In contextul agresiunii militare ruse din Ucraina, rolul si locul securitatii nationale au intrat din nou in atentia publica. O aparare robusta nu se poate realiza decat cu militari foarte bine instruiti, dar si cu echipamente performante. Cresterea la 2,5% a bugetului Ministerului Apararii Nationale reprezinta, pentru militari, mai multa instruire, inzestrare mai buna si o logistica superioara, iar pentru romani insemna mai multa siguranta.
La ceas aniversar, va felicit, dragi militari din Fortele Terestre pentru modul in care ati dus la indeplinire toate misiunile incredintate, va urez sanatate si impliniri in plan personal si profesional. Oriunde, oricand, la datorie! ”
De asemenea, colonelului Virgil-Nicu Florescu, comandantul Brigazii 18 Cercetare Supraveghere „Decebal”, a prezentat mesajul sefului Statului Major al Apararii de Ziua Armatei 2022, Daniel Petrescu: „Prin valentele sale istorice si conotatiile prezentului, ziua de 25 octombrie ramane un reper in calendarul marilor aniversari nationale. Ziua Armatei Romaniei este un prilej al rememorarii luptelor, eroismului si victoriei din 25 octombrie 1944, in cel de-Al Doilea Razboi Mondial.
Dupa succesele din Campania de Vest impotriva trupelor hitleristo-horthyste, militarii romani au rearborat, in glorie, flamurile tricolore ale drapelului pe ultimele teritorii eliberate, in zona localitatilor Carei si Satu Mare. Eliberarea a fost platita cu sangele miilor de soldati care au cazut vitejeste in luptele de la Sfantu Gheorghe, Targu Mures, Oarba de Mures, Paulis, Turda, Cluj-Napoca, Oradea, Satu Mare si Carei.
Ne inchinam cu respect acestor eroi, ca si tuturor eroilor romani ai luptelor din cea doua conflagratie mondiala. Cu totii au luptat pentru eliberarea teritoriului national, pentru toti pastram in suflet respect si consideratie.
Simbolismul aniversarii excede semnificatiile istorice ale datei de 25 octombrie 1944. Ziua Armatei Romaniei este un prilej de a omagia jertfa eroilor militari din toate timpurile, inclusiv pe eroii prezentului care au cazut la datorie aparand valorile nationale si ale institutiei militare.
La 25 octombrie, aducem un gand pios de recunostinta militarilor care au platit cu viata aparand interesele nationale departe de hotare, in teatrele multinationale de operatii. De Ziua Armatei onoram memoria tuturor eroilor Romaniei. Toti sunt sfinti ai neamului.
Sarbatoarea Armatei este, totodata, un prilej de a aduce in atentia societatii valorile institutiei apararii nationale si vointa militarilor de a pune patria mai presus de orice. Armata, pilonul trainic al statului, isi reafirma devotamentul fata de Romania si poporul roman. Mentinerea stabilitatii regionale si globale, in acest prezent framantat de provocari, este un obiectiv pe care, alaturi de aliati si parteneri, il urmarim permanent.
Subliniem efortul celor care poarta cu mandrie, in prezent, uniforma armatei. In acest moment, suntem angrenati in executarea unor sarcini complexe, menite sa pastreze rolul statului de furnizor de securitate in plan national si in context regional. Responsabilitatea ce ne revine, in aceste vremuri dificile, este uriasa.
Stimati colegi, suntem intr-un an care va ramane inscris in istoria universala ca fiind perioada in care Federatia Rusa a declansat un razboi sangeros impotriva Ucrainei. Pacea in Europa care, de altfel, dadea semne de slabiciune, s-a disipat la data de 24 februarie, odata cu actiunile ofensive brutale, ilegale si injuste ale regimului de la Moscova impotriva poporului vecin. Este insa si anul in care marile proiecte ale contemporaneitatii, NATO si UE, au afirmat vointa ferma de a apara valorile umanitatii in baza carora s-au constituit.
Reconfigurarea defensiva rapida a NATO pe flancul estic a condus la intarirea posturii de descurajare si aparare in aceasta zona a Europei. Masurile de raspuns ale Armatei Romaniei si cresterea in relevanta a prezentei NATO in tara noastra au avut ca rezultat consolidarea capacitatii nationale de aparare, inclusiv pe componenta cresterii capacitatii de reactie a structurii nationale de forte, precum si consolidarea scutului aliat in tara noastra si in regiunea Marii Negre.
Rezultatele cooperarii militare in context aliat, din ultimele decenii, sunt acum vizibile in planul instruirii comune a fortelor si in cel al dezvoltarii infrastructurii necesare pregatirii pentru lupta.
Vom continua, in ritm accelerat, consolidarea capacitatii proprii de aparare, iar statele aliate vor creste consistenta efectivelor si capabilitatilor in Romania. Suntem in plin proces de punere in fapt a solidaritatii NATO. Amprenta prezentei aliate este noul normal al prezentului si va ramane o componenta a posturii colective pentru apararea teritoriului Romaniei, ca parte integranta a teritoriului aliat.
Tot acest efort complex s-a realizat gratie devotamentului, perseverentei si spiritului dumneavoastra de sacrificiu. Sunt multe zile in calendarul acestui an in care ati fost departe de familii.
Traversam, insa, o perioada cand garda trebuie sa ramana sus si puternica, pavaza a poporului pe care il slujim. Va incurajez sa mentineti cadenta, sa abordati indeplinirea sarcinilor zilnice, dar si proiectele cu termen mai larg intr-o maniera diferita de cea pe care o avem pe timp de pace in tara si in teatrele de operatii. Masura fata de performanta armatei o da poporul roman. Prin ceea ce facem trebuie sa pastram atitudinea societatii fata de armata acolo unde ne este locul, in topul increderii fata de institutiile romanesti. Prin tot ceea ce facem trebuie sa servim cat mai bine deviza Armatei Romaniei: Pro Patria Semper.
Dragi camarazi, de Ziua Armatei Romaniei, va transmit multumiri pentru modul in care v-ati indeplinit misiunile incredintate! Asigurandu-va de intreaga mea consideratie, va doresc sanatate, putere, succese profesionale si impliniri in plan personal!
La multi ani Armatei Romaniei! Glorie eterna Eroilor Neamului!”.
25 octombrie constituie amintirea unei zile de implinire nationala, ziua cand Armata Romana si-a indeplinit menirea fireasca. Devenita simbol al tuturor bataliilor si eroilor neamului romanesc, data de 25 Octombrie a ramas intiparita in sufletele romanilor ca zi in care tara isi sarbatoreste Armata si pe cei care au fost sau sunt in slujba ei. (I.P.)
Sursa foto: Facebook – Brigada 18 Cercetare Supraveghere „Decebal”