Banat in Europe. Trei dramaturgi din Timisoara, Szeged si Varset, in cautarea unui spectacol care sa schiteze harta teatrala transfrontaliera comuna

La Teatrul National „Mihai Eminescu” din Timisoara s-au finalizat lucrarile atelierului de dramaturgie Banat in Europe. Astfel, intre 3 si 8 octombrie, dramaturgii Andrei Ursu (Timisoara), Varsányi Anna (Szeged, Ungaria) si Nikola Stanišić (Virset, Serbia) au lucrat impreuna cu regizorul Gavriil Pinte la Nationalul timisorean pentru a defini cadrul, temele si directiile pentru o noua piesa de teatru.


Atelierul de dramaturgie va sta, in cel mai concret mod, la baza unui text inedit, o partitura teatrala la sase maini care, odata creata, se va transforma intr-un spectacol trilingv, cu o distributie alcatuita din actori ai celor trei teatre – partenere: Teatrul National „Mihai Eminescu” din Timisoara, Teatrul National din Varset si Teatrul National din Szeged.

Banat in Europe este o cercetare asupra a ce inseamna Banatul astazi, a ce a pastrat in punctele sale de intersectie, a realitatilor pierdute in vartejul istoriei si politicilor ultimului secol si, desigur, a realitatilor zilei de azi.

Spectacolul, o productie a Teatrului National din Timisoara, va avea premiera in 18 decembrie 2022, la Sala 2 TNTm.

Anul 2023 va insemna intalnirea acestui spectacol deschizator de drum si cu publicul din Virset, si cu cel din Szeged, fiind, de asemenea, reprezentat la Timisoara pe parcursul derularii programului Timisoara 2023 – Capitala Europeana a Culturii.

Impreuna cu publicul din Timisoara, din Szeged si din Varset, proiectul Banat in Europe schiteaza o harta teatrala transfrontaliera comuna, care isi propune o normalitate a coeziunii culturale, a dialogului si a dezvoltarii prin intermediul teatrului.

Pe termen lung, speram ca acest proiect sa deschida calea pentru o dezvoltare transfrontaliera a publicului, prin cresterea interesului pentru evenimente culturale din tarile vecine.

Nu in ultimul rand,  speram ca acest tip de colaborari sa dea startul unui turism cultural angajat si de perspectiva. Capitala Europeana a Culturii reprezinta un punct de start pentru viitor, iar acest proiect are toate datele pentru a deschide un nou drum pentru cetatenii din aceasta regiune si pentru teatrele-partenere. Proiectul face parte din Programul Cultural „Timisoara 2023 – Capitala Europeana a Culturii” si este finantat de Municipiul Timisoara prin Centrul de Proiecte. (I.P.)

Leave a Reply