Un proiect de lege pentru reorganizarea procedurii de obtinere a permisului de conducere a fost depus, astazi, in Parlament de catre UDMR. Principala modificare vizeaza posibilitatea ca, pe langa politisti, sa poata fi examinator la proba de traseu orice persoana care are permis de conducere de cel putin 3 ani si care obtine o autorizatie de examinator auto. O alta modificare ar fi posibilitatea instructorului auto de a fi in masina in momentul in care candidatul sau da examenul.
Proiectul de lege defineste, in principal, profesia de examinator autorizat.
Principalale prevederi:
Pentru a obtine o autorizatie de examinator, persoana respectiva trebuie sa detina permis de conducere pentru categoria B de cel putin trei ani, sa nu fi avut permisul de conducere anulat sau suspendata exercitarea dreptului de conducere a autovehiculelor in ultimii trei ani.
O alta conditie este sa nu desfasoare activitati in cadrul unei scoli de conducatori auto si trebuie sa urmeze cursul de formare initiala.
Pentru a obtine autorizatie de examinator pentru categoriile C sau D, pe langa conditiile de mai sus, persoana trebuie sa aiba cel putin 5 ani experienta in categoria de vehicule pentru care solicita atestarea sau sa promoveze testul de evaluare teoretica si practica.
Autoritatea Rutiera Romana (ARR), organ tehnic al Ministerului Transporturilor, ar fi responsabila pentru examinarea candidatilor.
Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor va ramane, in continuare, autoritatea competenta de testare pentru proba teoretica, de emitere a permiselor de conducere si de evidenta a acestora, in timp ce Autoritatea Rutiera Romana va fi desemnata doar pentru desfasurarea probei practice si autorizarea examinatorilor.
Initiatorul acestui proiect, viceliderul grupului UDMR, Benedek Zakariás, spune, conform unui comunicat transmis miercuri de UDMR, ca prin aceasta modificare se elimina posibilitatea ca un agent de politie, dupa trei ani de experienta in domeniu, sa examineze pentru orice categorie de autovehicule, asa cum este in prezent.
Propunerea legislativa contine, de asemenea, o serie de prevederi privind procedurile administrative pentru obtinerea permisului de conducere, precum:
Nu ar mai fi obligatorie efectuarea ambelor probe in aceeasi localitate, in sensul in care candidatii, in functie de resedinta lor, de localitatea unde sunt angajati sau studiaza, isi vor putea alege un centru de examinare diferit pentru sustinerea probei.
La proba practica, instructorul ar fi obligat sa fie prezent in autovehicul, sa asiste candidatul pentru a supraveghea desfasurarea examenului.
„Prezentul proiect de lege a fost necesar deoarece Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) nu poate efectua examenele in ritmul necesar din cauza lipsei de personal, iar, astfel, candidatii trebuie sa astepte luni de zile pentru a obtine o programare la proba practica, necesara pentru obtinerea permisului de conducere. Initiativa noastra are ca scop transparentizarea actualului sistem de reglementare si facilitarea procedurilor administrative pentru obtinerea permisului de conducere”, a declarat deputatul UDMR care a initiat acest proiect.
Daca initiativa legislativa elaborata va fi adoptata in Parlament, aceasta va intra in vigoare incepand cu anul 2024. (I.P.)