Trimis in judecata de intr-un controversat dosar de coruptie, alaturi de alti 28 de politisti de frontiera si contrabandisti, fostul sef al PTF Stamota-Moravita, subcomisarul Furcea Gabriel-Ionut (foto 3), acuza presiunile procurorilor DIICOT asupra inculpatilor, pentru ca acestia sa cedeze psihic si semneze acorduri de recunoastere a vinovatiei, in ciuda faptului ca tot probatoriul se bazeaza pe inregistrarile unei politiste, care abia iesise de pe bancile academiei si nu era autorizata sa desfasoare activitati de politist judiciarist.
In ciuda stradaniei fostului procuror sef de la DIICOT Timisoara, Alex Florenta, de a demonstra coruptia de la Vama Moravita, dupa aproape 5 ani de ancheta, prejudiciul final retinut in actul de acuzare este de 3.410 euro si 275 de lei.
Suspiciunea ca este vorba despre un dosar cu dedicatie este intarita si de faptul ca, printre cei 29 de inculpati trimisi in judecata, nu se afla niciun vames, desi se vorbeste despre trafic de tigari si marfuri trecute ilegal peste frontiera.
Deci, in viziunea anchetatorilor, vinovati ar putea fi doar cei care trebuiau sa controleze actele, nu cei care ar fi trebuit sa controleze si sa descopere marfurile de contrabanda.
„Din 2016 pana in iulie 2020, cand ne-au trimis in judecata, timp de 4 ani, procurorul Alex Florenta si DIICOT nu au administrat nicio proba la dosar. In tot acest timp a facut doar presiune de natura psihica asupra inculpatilor sa incheie acorduri de recunoastere a vinovatiei, amenintand ca cei care nu fac acord vor lua pedepse cu executare, ca el are control total la Curtea de Apel Timisoara.
Aceste aspecte vor fi probate cu inregistrarea audio in care se aude clar vocea procurorului Florenta, cum nici nu permite inculpatului sa citeasca acordul de recunoastere a vinovatiei pe care-l semneaza. In sprijinul acestei acuzatii vom depune capturi din mesaje telefonice, in care avocatilor li se cere insistent sa-si convinga clientii sa faca cereri pentru incheierea de acorduri de recunoastere a vinovatiei.
Se poate vedea din mesaje ca cei de la DIICOT erau iritati ca unii avocati nu au raspuns la comanda. Toate astea, pentru acoperirea abuzurilor din dosar”, acuza fostul sef al PTF Stamota-Moravita, subcomisarul Furcea Gabriel-Ionut.
Pentru a demonstra o oarecare fractura de logica judiciara in ancheta DIICOT, la termenul din 26 iulie, fostul sef al PTF Stamota-Moravita a depus la dosar mai multe articole de presa in care sunt publicate informatii despre „capturile” de tigari de contrabanda din perioada mandatului sau, ba chiar si denuntarea unei tentative de mituire cu suma de 20.000 de euro.
Incidentul s-a produs, la inceputul lunii februarie 2015, cand un contrabandist a incercat sa racoleze un lucrator vamal care sa implementeze, in fals, in evidentele sistemului vamal, operatiuni fictive de export de tigari din Romania in Serbia. Tirurile ar fi iesit goale din Romania, dar inregistrate ca fiind pline, iar marfa ramanea in Romania si vanduta sub pretul pietei. Dupa fiecare transport, contrabandistul ar fi decontat o mita de 20.000 de euro.
Aceasta propunere a fost denuntata la DNA, iar contrabandistul arestat de Tribunalul Timis pentru cumparare de influenta.
In alte comunicate de presa sunt reflectate capturile de tigari ascunse in trenurile care circulau pe ruta Belgrad – Bucuresti sau Vrset – Timisoara, care, in cele din urma, ca urmare a faptului ca erau blocate in vama ore in sir pentru a fi perchezitionate, au fost scoase din circulatie.
Asadar, intrebarea la care trebuie sa raspunda judecatorii care solutioneaza acest dosar: prin ce metamorfoza trebuie sa treaca instinctul de conservare al unui politist integru, ca, dupa ce a refuzat o mita de 20.000 de euro, sa ajunga sa accepte spagi de 3-4 euro.
Daca nu exista logica pentru aceasta decadere deontologica sustinuta de procurorul Alex Florenta, atunci explicatiile trebuie cautate in alta parte.
In zona intereselor mafiei tigarilor de contrabanda, ale carei tentacule ajung pana la varful politicii romanesti, prin intermediul afaceristilor care finanteaza candidati dinainte castigatori si campanii electorale cu pret de catalog. Ofiterul de politie trebuia scos din joc, probabil, pentru ca era incoruptibil si incasarile “stapanilor” incepusera sa scada. Doar o speculatie, fireste…
Revenind la asa-zisele probe “recoltate” din punctul de trecere a frontierei de investigatoarea sub acoperire Elena Pitigoi, pe care se bazeaza aproape tot dosarul, este de remarcat indarjirea cu care judecatorii refuza cererile de eliminare a stenogramelor din dosar, adunate de o persoana fara calitate, chiar daca pana si ei recunosc ca tanara nu a avut autorizare de politist judiciarist.
Cu alte cuvinte, daca intr-o dimineata o durea capul, politista putea sa-si trimita si in vama chiar bunica, ca sa-i plimbe tehnica de inregistrare.
“Imediat dupa terminarea facultatii a fost infiltrata la Vama Moravita, unde a fost promovata in functia de sefa de grupa. I-am intrebat pe politistii arestati din boxa daca au avut relatii cu ea, iar vreo doi sau trei au recunoscut ca da. Adica, sa te prostituezi pentru dosarele procurorilor, pentru a surprinde coruptia in direct, mi se pare de-a dreptul hilar.
La Vama Moravita a mai fost o politista infiltrata, care a facut acelasi lucru, iar o inregistrare video mai deocheata a si fost postata si pe internet. Ce mare lucru a surprins agenta secreta? Mita de 3 – 4 euro! Asta este marea coruptie din vami?
Am inteles ca, dupa operatiunea de la Moravita, domnisoara Pitigoi a fost transferata rapid in alta parte, nu mai este in Timisoara, tocmai pentru a nu putea fi santajata de cei pe care i-a turnat”, a punctat si avocata Carmen Obarsanu. (G.I.)
Întrebați-l pe Furcea Gabriel cum a ajuns în funcția de șef de punct de frontieră și cum au ajuns să lucreze în PTF Moravița ceilalți polițiști de frontieră.
Într-adevăr, e mica corupție din România, destinul nu le-a oferit șansa la mai mult.
…deci …astia suntem!
Nu ne mai facem bine…