Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit! „Un moment de cea mai mare tristete pentru mine si pentru toti membrii familiei mele”, a anuntat noul rege, Charles

Regina Elisabeta a II-a, cea mai longeviva regina a Marii Britanii si cel mai in varsta monarh din lume, a murit, azi, la varsta de 96 de ani. Palatul Buckingham a transmis un comunicat prin care anunta moartea Reginei Elisabeta a II-a, joi, 8 septembrie, dupa 70 de ani de domnie.


Medicii au devenit ingrijorati cu privire la starea ei de sanatate, joi, 8 septembrie, dupa o evaluare amanuntita, si recomandasera ca ea sa ramana sub supraveghere medicala permanenta la Castelul Balmoral din Scotia, unde s-au adunat si membrii familiei regale.

Starea de sanatate a reginei s-a deteriorat in ultimele zile, cand suverana a inceput sa se simta rau. Miercuri, s-a retras dintr-o intalnire virtuala planificata cu ministrii de rang inalt dupa ce a fost sfatuita de medici sa se odihneasca.

Ultimele imagini cu suverana in viata au fost facute marti, cand regina o numea pe Liz Truss in functia de prim-ministru al tarii, la Castelul Balmoral. Dupa moartea fostului monarh, a inceput o perioada de doliu national in Marea Britanie, ce va dura pana la inmormantare, care se asteapta sa aiba loc in 10 zile.

In acest moment, noul rege al Marii Britanii devine printul Charles. Oamenii adunati in fata portilor Palatului Buckingham aveau ochii inlacrimati la aflarea vestii mortii reginei Elisabeta a II-a. Au inceput sa cante cu voci incete “God Save the Queen”.

Regina Elisabeta a II-a a urcat pe tron la 6 februarie 1952, la varsta de 25 de ani, dupa moartea tatalui sau, regele George al VI-lea. A mostenit un regat care inca nu-si revenise pe deplin de pe urma ravagiilor produse de Al Doilea Razboi Mondial si colaborand cu Winston Churchill, prim-ministrul tarii la acea vreme.

In total, au existat 15 prim-ministri ai Marii Britanii si 14 presedinti ai Statelor Unite in timpul domniei sale. Zidul Berlinului s-a ridicat si apoi a cazut cat timp a fost regina, iar Marea Britanie s-a alaturat si a iesit ulterior din Uniunea Europeana.

Tot in timpul domeniei sale, fostul atotputernic imperiu britanic s-a dezintegrat, fiind inlocuit de organizatia Commonwealth, din care fac parte 54 de natiuni.

Elizabeth Alexandra Mary, Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, s-a nascut pe 21 aprilie 1926. Era primul copil al viitorului rege George al VI-lea, iar mama sa provenea dintr-o straveche familie nobiliara, care detinea atunci si cele mai intinse domenii din Scotia.

Desi ar fi trebuit sa aiba un rol secundar in cadrul casei regale, destinul ei s-a schimbat radical pe 11 decembrie 1936, cand unchiul ei, regele Edward al VIII-lea a abdicat, pentru a se putea casatori cu femeia pe care o iubea, americanca Wallis Simpson. Coroana a revenit automat tatalui Elisabetei, incoronat ca George al VI-lea. Elisabeta a devenit astfel mostenitoarea tronului, s-a mutat impreuna cu parintii si sora sa Margareta si brusc, indatoririle sale s-au schimbat.

Adolescenta i-a fost umbrita de Al Doilea Razboi Mondial, cand printesa nu a stat deoparte, a devenit sofer de ambulanta in cadrul armatei britanice. Cand a implinit 21 de ani, in 1947, a sustinut primul sau discurs memorabil catre Commonwealth. Regina Elisabeta a II-a si Printul Philip au fost casatoriti 73 de ani In acelasi an, Elisabeta se casatorea cu Philip, print de Grecia si Danemarca. Era inceputul unui mariaj de 73 de ani.

La casatoria lor, in noiembrie 1947, au participat zeci de capete incoronate din Europa, printre care si varul ei, regele Mihai al Romaniei.

5 ani mai tarziu, in 1952, Elisabeta devenea ea insasi regina, dupa moartea tatalui sau, iar in 1953, dupa trecerea perioadei de doliu, era incoronata la Westminster Abbey. Era prima incoronare transmisa in direct la televiziune, in toata lumea.

Elisabeta si Philip au avut patru copii: mostenitorul tronului, printul Charles – nascut in 1948, urmat de Anne, Andrew si Edward, la care se adauga 8 nepoti si 12 stranepoti. O familie numeroasa, la fel ca problemele sale: divorturi, relatii extraconjugale, aparitii controversate. Rand pe rand, toti copiii reginei, cu exceptia lui Edward, au divortat.

Despartirea lui Charles de Diana si moartea printesei inimilor in 1997 intr-un cumplit accident de masina au afectat puternic imaginea casei regale si a suveranei insasi.

Tacerea Palatului Buckingham imediat dupa accident a atras critici puternice. Regina le-a pus capat in cele din urma prin mesajul ei si prin funeraliile desfasurate la Westminster Abbey, desi Diana nu mai facea parte din familia regala.

Moartea Dianei a umbrit imaginea casei regale peste un deceniu. Adevarata impacare intre suverana si popor a venit in 2011, odata cu nunta lui William cu Kate Middleton.

Dincolo de suisurile si coborasurile vietii de familie de la Curte, Elisabeta a II-a a castigat respectul britanicilor, dar si a milioane de oameni din afara Marii Britanii si a Commonwealth-ului, gratie tactului si tenacitatii sale.

In timpul domniei sale de sapte decenii, regina a calatorit in peste 100 de tari, i-a intalnit pe cei mai admirati, dar si mai controversati lideri ai lumii, inclusiv pe dictatorul roman Nicolae Ceausescu, pentru care guvernul de la Londra a insistat sa fie organizata o vizita de stat.

In 70 de ani de domnie, Elisabeta a II-a a facut istorie prin recordurile sale demne de invidia oricarui cap incoronat. Suverana a trecut prin trei razboaie. De la urcarea pe tron, in 1952, a avut 15 prim-ministri. In acelasi timp, domnia ei se intinde pe mandatele a 14 presedinti americani, de la Harry Truman la Joe Biden. (I.P.)

Leave a Reply