Romania poate scapa de problema gunoaielor colectate incorect! Primariile au la dispozitie fonduri prin PNRR pentru instalarea de insule ecologice digitalizate (P)

Prin noul program propus de Guvernul Romaniei, se aloca 260 de milioane de euro din PNRR si bugetul de stat pentru instalarea in localitatile din Romania a aproape 14.000 de insule ecologice digitalizate.


Primariile pot accesa aceste fonduri nerambursabile, iar numarul de eco-insule pe care le pot instala depinde de numarul de locuitori comunei sau orasului.

In Ghidul de accesare a fondurilor europene – Componenta C3, se arata ca o insula ecologica este formata dintr-un ansamblu de containere pentru colectarea separata a deseurilor:

“Insulele ecologice din oferta Best Tools pot fi subterane (care necesita lucrari de constructii si montaj), supraterane (care nu necesita constructii si montaj) sau semiingropate, explica dl Florin Vulpe, expertul Best Tools Company in managementul deseurilor. Ele au acces digitalizat prin carduri, care le protejeaza impotriva vandalismului si accesului neautorizat”.

Unitatile Administrativ-Teritoriale (UAT) pot opta pentru fiecare tip de insula ecologica digitalizata sau pentru o combinatie a acestora, insa trebuie sa se incadreze in numarul total de insule permis.

Astfel, in cazul UAT sub 20.000 de locuitori pot fi solicitate fonduri pentru un numar de maxim 25 de eco-insule digitalizate. Pentru UAT cu pana la 50.000 de locuitori numarul maxim de eco-insule digitalizate este 50, iar pentru cele cu pana la 100.000 de locuitori pot fi cerute fonduri pentru maxim 100 eco-insule digitalizate.

Pentru orasele cu pana la 200.000 de locuitori pot fi atrase fonduri pentru constructia a cel mult 200 de eco-insule digitalizate, respectiv 300 de eco-insule in cazul localitatilor cu mai mult de 200.000 de locuitori.

Rata de finantare acordata prin PNRR este de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului, fara TVA, iar valoarea este de 14.550 euro/ eco-insula, fara a fi incluse lucrarile de constructii-montaj necesare.

Preocupata de dezvoltarea conceptului de „Oras Inteligent” (Smart City), Best Tools Company asigura consultanta, training-ul si service-ul la nivel national pentru eco-insulele instalate. Compania a instalat platformele subterane pentru colectarea selectiva a deseurilor in orase precum Alba Iulia, Baia Mare, Bucuresti, Cernavoda, Cluj-Napoca, Floresti, Ludus, Turda, Tasnad, Zalau etc. (I.P.)

Leave a Reply