De astazi, tigarile si alcoolul vor fi mai scumpe! VEZI modificarile din Codul Fiscal care supraimpoziteaza viciile si munca part-time

Tigarile si alcoolul se scumpesc de la 1 august. De asemenea, creste impozitul pe veniturile din jocurile de noroc. O alta modificare de Cod Fiscal vizeaza contractele de munca part-time, ce vor fi supraimpozitate.


De asemenea, pragul pentru acordarea facilitatilor fiscale in industria alimentara si in domeniul constructiilor scade la 10.000 de lei.

Acciza totala pentru tigarete se majoreaza la 594,97 lei/1.000 tigarete, de la 563,97 lei/1000 tigarete.

Din 1 august, pachetul de tigari se scumpeste cu 60 de bani, la fel si litrul de alcool sau berea. Potrivit Berarilor Romaniei, este vorba despre o crestere cu 20% a accizei, incepand cu 1 august, si, mai mult ca sigur, aceasta majorare se va reflecta in pret, in sensul scumpirii.

Pentru veniturile din jocurile de noroc, cotele de impozit vor fi modificate astfel:

  • 3% pana la 10.000 lei inclusiv

  • 300 lei + 20% pentru ceea ce depaseste suma de 10.000 lei

  • 11.650 lei + 40% pentru ceea ce depaseste suma de 66.750 lei.

Impozitul datorat se va determina la fiecare plata

Contributiile pentru contracte part-time

Incepand cu veniturile salariale din luna august, contributia de asigurari sociale si cea de sanatate, datorate de catre persoanele fizice angajate in baza unui contract individual de munca cu norma intreaga sau cu timp partial, nu pot fi sub nivelul celor aplicate la salariul de baza minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care acestea se datoreaza.

De la intrarea in vigoare a Ordonantei, unii angajatori au inceput deja sa inchida contractele de munca cu timp partial, iar altii care si-au dat seama mai taziu o vor mai face in cursul saptamanii viitoare. Cei mai afectati sunt oamenii de la curatenie, contabili juniori (cei care nu sunt la o forma de invatamant), cei de la mentenanta, bone, mame care au incearca sa revina in campul muncii cat timp trimit copiii la gradinita. Toti specialistii spun ca va creste munca la negru.

Exceptii:

  • elevii

  • studentii cu varsta pana la 26 de ani

  • persoanele cu dizabilitati sau alte categorii de persoane carora prin lege li se recunoaste posibilitatea de a lucra mai putin de 8 ore pe zi

  • pensionari pentru limita de varsta in sistemul public de pensii

  • persoanele care realizeaza in cursul aceleiasi luni venituri din salarii sau asimilate salariilor in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu salariul de baza minim brut pe tara.

Salariul maxim pentru care se poate beneficia de facilitati in constructii este suma de 10.000 lei brut. Veniturile din salarii ce exced sumei de 10.000 lei nu beneficiaza de facilitati. Aceeasi limitare este valabila si pentru salariile din sectorul agricol si industrie alimentara.

Aceasta modificare trebuie citita in paralel cu o alta care a intrat in vigoare pe 18 iulie. Adica criteriul pentru cifra de afaceri se ia in calcul pentru anul curent. Astfel, in unele luni, unii angajatori vor putea sa aplice facilitatile, iar in altele nu. Asadar, la acelasi brut, de la o luna la alta, unii vor avea ba mai multi, ba mai putini bani in mana.

*facilitatile din acele sectoare sunt: scutire de impozit pe venit, contributia la sanatate si, optional, la Pilonul II

Se abroga posibilitatea asocierii fara personalitate juridica intre un contribuabil platitor de impozit specific si o persoana fizica sau cu orice alta entitate.

Se reitereaza faptul ca la calculul diferitelor plafoane legate de salariul minim brut pe tara, cand acestea sunt diferentiate, la calculul plafonului se va avea in vedere valoarea cea mai mica a salariului minim brut garantat in plata. (Radu Georgescu)

Leave a Reply