FOTO Dialoguri Dunarene si Paralele intre Capitalele Europene ale Culturii, Novi Sad si Timisoara. Cum au reusit sarbii sa transforme spatiile industriale abandonate in centre culturale

Doua orase inrudite istoric, geografic si cultural. Doua orase multietnice, multiconfesionale si multiculturale cu valori europene la margine de Balcani. Doua orase cu vocatie de capitale ale culturii, civilizatiei si educatiei in tarile lor, desi nu sunt, oficial, capitalele administrative ale acestor tari.


Doua orase care au dobandit in acelasi timp pozitiile de Capitale Culturale Europene. Novi Sad si Timisoara.

Si chiar daca, paradoxal, Romania si Serbia sunt singurele doua state vecine din Europa care nu sunt conectate cu nici un fel de ruta de transport public regulat – tren, autobuz – intre cele doua orase se incheaga tot mai solid conexiuni culturale.

Astfel, Muzeul National de Arta Timisoara este prezent pe simezele Galeriei Matice srpska din Novi Sad cu expozitia “Parallels Timisoara / Novi Sad”, al carei vernisaj a avut loc la 8 iulie 2022.

Expozitia face parte din seria de evenimente organizate in cadrul protocolului de cooperare semnat intre cele doua institutii, Muzeul National de Arta Timisoara si Galeria Matica srpska, in contextul titulaturii de Capitala Europeana a Culturii – Novi Sad, 2022 si Timisoara, 2023.

Expozitia „Parallels” este alcatuita din 60 de lucrari de pictura ce provin din colectiile Galeriei Matica Srpska, Muzeului National de Arta Timisoara si Palatului Espiscopiei Ortodoxe Sarbe din Timisoara. Lucrarile selectate apartin unor artisti care fie se gasesc in colectiile celor trei institutii prezente, fie sunt reprezentativi prin conexiunea celor doua orase cu un fond cultural comun.

Printre artistii prezenti pe simeze sunt Stefan Tenetchi, Teodor Ilić Cešlijar, Konstantin Daniel, Ljubomir Alexandrović, Nicola Aleksić, Pavel Petrović, Donat Janos, Stevan Aleksić, Uroš Predić, Zora Petrović, Vasa Pomorišac, Corneliu Liuba, Miroslav Pavlović. Lucrarile din expozitie sunt o incursiune prin arta secolelor XVIII – XXI.

La nici doua saptamani de la vernisajul ”Paralelelor”, un eveniment rezultat al colabararii dintre Fundatia Interart TRIADE din Timisoara si Galeria Bel Art din Novi Sad a marcat debutul editiei din 2022 a unui prestigios festival de arta contemporana din Novi Sad, Danube Dialogues 2022 – Dialoguri Dunarene.

Vorbim despre expozitia 3E: ECOLOGY, ETHICS, AESTHETICS (3E: Ecologie, Etica, Estetica), curatoriata de Sava Stepanov (SRB) si Alina Serban (RO) si care a avut loc la Galeria de Arte Frumoase – Colectia Rajko Mamuzić din Novi Sad.

Aceasta expozitie reprezinta un dialog productiv dintre comunitatea de artisti sarbi si artistii romani asupra problemelor de mediu si asupra relatiei dintre om si natura. Artistii reflecta asupra conceptului de ecologie si asupra pericolelor inevitabile in urma incalzirii globale, extinzand discutia si asupra ecologiei sinelui, precum si asupra raportului dintre etica si estetica.

Artistii prezenti in expozitie sunt: Nona Inescu (RO), Lea Rasovszky(RO) si Cristian Raduta (RO), in dialog artistic cu Happy Trash Production (SRB), Adrienn Ujhazi (SRB), Nemanja Milenković (SRB), Vesna Tokin (SRB), si Radomir Knežević (SRB).

La vernisajul expozitiei a participat o delegatie din Timisoara, compusa din artisti, presedinta Fundatiei Interart TRIADE, Sorina Ianovici-Jecza, conf. dr. Ovidiu Megan, directorul executiv al Asociatiei Timisoara – Capitala Europeana a Culturii, prof. univ. dr. Ionel Samfira, reprezentantul USAMVBT ”Regele Mihai I al Romaniei” si jurnalisti din Timisoara.

Echipa din Romania a avut intalniri cu actori relevanti implicati in proiectul Novi Sad Capitala Culturala Europeana, cu jurnalisti de limba romana de la redactiile din Novi Sad si au fost condusi de catre Vesna Latinović, directorul Galeriei Bel Art, intr-un interesant si util tur al principalelor centre culturale amenajate, construite sau in curs de amenajare in capitala Voivodinei.

Exista pentru anul viitor o idee pe care vrem sa o transformam intr-un proiect, de a conecta Capitala Culturala Timisoara cu alte capitale europene ale culturii din perioada anterioara. Sibiu si Novi Sad sunt in aceasta schema, dar ne dorim o conectare si cu alte foste capitale culturale europene si sa existe un schimb de artisti. Sunt multe lucruri de infrastructura care nici la ei nu s-au terminat, treceam pe langa multe obiective care sunt in lucru. Cred ca si la noi aceste lucruri trebuiau facute mai devreme, incepute, ca sa le putem folosi in anul Capitalei Culturale.

Dar dincolo de acest lucru, trebuie sa ne bucuram de acest prilej, care a generat multe proiecte, inclusiv de infrastructura, chiar daca ele se vor finaliza dupa anul Capitalei Culturale Europene, pentru ca este o mostenire cu care Timisoara va ramane”, a declarat directorul Ovidiu Megan, in contextul schimbului de experienta de la Novi Sad.

Festivalul de arta contemporana – Dialoguri Dunarene

Danube Dialogues este un festival international de arta contemporana care aduna la un loc artisti, curatori si critici de arta din peste 14 tari din regiunea macro-dunareana, creand un mozaic cultural si artistic divers.

Festivalul este organizat anual la Novi Sad, unde se desfasoara simultan in diferite galerii si locuri alternative din oras, fiind unul dintre cele mai importante evenimente din cadrul proiectului Novi Sad – Capitala Europeana a Culturii.

Misiunea festivalului este de a dezvolta o platforma pentru un dialog deschis intre culturi, stabilind conexiuni solide dincolo de granitele fizice si limitele nationale, oferind in acelasi timp o perspectiva a tendintelor artistice contemporane in artele vizuale din regiunea Dunarii.

Galeria de arta Bel Art din Novi Sad a lansat Festivalul Dialoguri Dunarene in 2012 ca un proiect pilot, iar din 2013 au avut loc10 editii pana acum. Peste 400 de curatori si teoreticieni de arta din macroregiunea Dunarii au participat pana acum la festival (Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croatia, Serbia, Romania, Bulgaria, Ucraina, Slovenia, Bosnia si Hertegovina, Muntenegru, Cehia).

De-a lungul anilor, artistii din cadrul festivalului au abordat teme actuale si stringente precum: Arta si criza (2014), Arta in epoca (non)emotionalitatii (2015), Arta si insecuritate globala: Arta / Critica / Politica (2016), Estetica intimitatii (2017), Utilizarea omului (2018), Quo VadisHomo? (2020), Societatea si arta intr-o realitate fortata (2021).

Editia de anul acesta a festivalului are titlul de Quo Vadis Mundi?, concentrandu-se pe rolul social al artei si pe identificarea solutiilor pentru probleme globale si personale. Festivalul isi propune astfel sa descopere moduri individuale si diverse mecanisme prin care artistii raspund la starea actuala degradanta a lumii.

Festivalul Dialoguri Dunarene se va desfasura pana la sfarsitul acestui an, timp in care vor fi organizate mai multe expozitii: Small Reboots (Mici Restarturi, de catre artisti japonezi) care va avea loc in perioada 12-28 august la Muzeul de Arta Vojvodina; Off-Centre (Castelul Karačonji 13-21 aug), Quo Vadis Mundi? (expozitie de steaguri artistice in parcul Liman, 1 sep-31 dec), Dunare + Slovenia. Natura Artei (Galeria Bel Art, 1-16 sep) si Novi Sad+. Impulsurile Dunarii (Centrul Cultural Novi Sad, 1-16 sep).

Novi Sad – Capitala Europeana a Culturii 2022

Novi Sad este Capitala Europeana a Culturii in 2022, cu un amplu program cultural care isi propune sa conecteze oamenii, artistii, spatiile culturale si sa construiasca noi conexiuni si colaborari, pentru a lasa o mostenire vie si impetuoasa, care va continua sa dezvolte viata culturala a orasului.

Astfel, programul Capitalei Culturale Europene se bazeaza pe patru piloni importanti care semnifica valorile orasului Novi Sad: Libertate, Curcubeu, Speranta si Dragoste. Programul cultural este impartit in opt structuri si proiecte: Doček (Bine ati venit!), Migratii, Viitorul Europei, Eroine, Marea Dunarii, Cetatea Pacii, Caleidoscopul Culturii si alta? Europa.

In decursul anului 2022, Novi Sad isi propune sa construiasca o retea de spatii culturale puternica si inclusiva, care consta din opt facilitati restaurate si nou construite in oras si in imprejurimi, reprezentand cel mai mare proiect de infrastructura al Capitalei Culturale Europene. Scopul acestui demers urias este de a descentraliza scena culturala locala, astfel incat aceasta sa se extinda in toate partile orasului si sa devina accesibila tuturor locuitorilor.

Astfel, Novi Sad a reusit sa-si transforme spatiile industriale abandonate in centre culturale si de asemenea, sa-si puna in valoare patrimoniul imobil prin restaurari si reconfigurari spatiale.

Noul Centru cultural Slivara renovat in 2019, reprezinta un simbol al patrimoniului industrial din Novi Sad, fiind o fosta fabrica de matase, care continua in prezent sa produca continut creativ si cultural. Fabrica de paste, aflata in zona Liman, unul dintre cele mai mari complexe industriale din Novi Sad a fost de asemenea reconfigurata in Centrul Cultural pentru Copii Mlin.

Tot in zona Liman, au fost deschise alte centre culturale, printre care si un centru privat Cartierul Creativ care sprijina artistii tineri, oferindu-le spatii pentru ateliere si expozitii.

Pe langa centrele industriale, au fost restaurate si cladirile istorice, precum centrul cultural Barka, Egyseg si Rumenka. De asemenea, a fost deschis un centrul cultural mobil Caravan, care are menirea de a aduce cultura locuitorilor de la periferiile orasului, revitalizand astfel vecinatatile orasului Novi Sad prin spectacole, ateliere, concerte sau proiectii de filme.

Novi Sad devine astfel prin Capitala Europeana a Culturii un spatiu cultural divers cu o mostenire impresionanta, care isi reintegreaza zonele abandonate in circuitul viu al orasului si isi revalorifica potentialul inovator. (I.P.)

 

Leave a Reply