Somajul in randul absolventilor Universitatii Politehnica Timisoara, aproape zero! „Inginerii se cauta la fel de mult pe piata muncii din zona, ca si IT-istii”, spun sefii UPT

Alegerea facultatii este o decizie destul de grea pentru tinerii care au finalizat liceul si au promovat examenul de bacalaureat. Principalul criteriu in selectarea specializarii pe care o vor urma este asigurarea unui loc de munca bine platit dupa finalizarea studiilor.


Pe urmatoarele locuri se situeaza prestigiul universitatii si oferta orasului unde vor studia, din punct de vedere al vietii studentesti, aici intrand activitatile culturale sau sportive, pe de o parte, dar si pretul chiriei si al vietii, in general, pe de alta parte.

In ceea ce priveste Timisoara, orasul se afirma din ce in ce mai mult ca centru al principalei zone industriale a tarii, cu un inalt potential de crestere pe aceasta directie. Asadar, nevoia de ingineri, dar si specialisti pentru serviciile de suport este in crestere.

Universitatea Politehnica Timisoara a intretinut, inca de la infiintare, o foarte buna colaborare cu mediul economic, astfel incat oferta educationala e adaptata mereu la cerintele pietei, iar somajul in randul absolventilor este aproape zero.

Aceasta si pentru ca, in stabilirea ofertei educationale, conducerea Universitatii Politehnica Timisoara beneficiaza de consilierea Comitetului Director al UPT, ce reuneste cele mai mari companii din zona de vest a tarii, care gestioneaza peste 80.000 de locuri de munca. Doar una dintre aceste companii a anuntat, recent, ca are in plan angajarea a circa 1000 de ingineri pana la sfarsitul acestui an.

Nevoia de ingineri pe piata muncii este foarte mare in zona si, chiar daca specializari cum ar fi cele din industria IT sau automotive sunt „la moda”, exista si altele deficitare pe piata muncii, pentru care se ofera salarii foarte mari, de peste 1.000 de euro ca debutant.

Astfel, foarte solicitate si ingineria mecanica, ingineria industriala, ingineria in constructii, ingineria geodezica, ingineria electrica si cea energetica, ingineria chimica, mai ales ca dezvoltarea actuala a industriei 4.0 presupune acumularea, inca din facultate, a unei componente IT aproape in toate domeniile.

De asemenea, sunt cautate si specializari adiacente, cum sunt arhitectura, amenajarile interioare, managementul, stiintele administrative, stiintele comunicarii sau limbile moderne aplicate.

Toate aceste specializari pot fi urmate la Universitatea Politehnica Timisoara care ofera, in plus, si o serie de programe de sustinere a antreprenoriatului, pentru studentii care vor sa-si deschida o afacere proprie. (I.P.)

Leave a Reply